Πέμπτη 4 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
«Σάρωσε» το χαλάζι

Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στην Πιερία

Οπως και στους υπόλοιπους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, έτσι και στην Πιερία, οι ζημιές που προκάλεσε η πρόσφατη χαλαζόπτωση, είναι πολύ μεγάλες. Εκατοντάδες καπνοπαραγωγοί στο νομό αυτό βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς σε πολλές περιοχές είναι ολοκληρωτική η καταστροφή της παραγωγής τους. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, υπέστησαν ζημιές καλλιέργειες σε έκταση 20.000 στρεμμάτων στις περιοχές των Δήμων Δίου, Πέτρας, Πιερίας και Ελαφίνας.

Το μεγάλο μέγεθος των ζημιών διαπίστωσαν στη διάρκεια περιοδείας τους στις πληγείσες περιοχές της Πιερίας κλιμάκιο της ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ, στο οποίο συμμετείχαν ο βουλευτής του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας και ο υποψήφιος Νομάρχης Πιερίας Γιάννης Σκούφας.

Η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε πρώτα το Δήμο Δίου, είχε συναντήσεις με αγρότες, το δήμαρχο και δημοτικούς συμβούλους, ενώ στην Κονταριώτισσα, είδε από κοντά τις μεγάλες καταστροφές που προκλήθηκαν όχι μόνο στα καπνά, αλλά και στα μήλα, τα ακτινίδια, τα καλαμπόκια και τα σιτηρά. Χιλιάδες είναι τα στρέμματα με καπνά, τα περισσότερα εξαιρετικής ποιότητας, που έχουν ισοπεδωθεί από το χαλάζι. Οπως έλεγαν οι αγρότες στην περιοχή έπεσε χαλάζι σαν πέτρα και κατέστρεψε όλα τα φυτά, ενώ σημείωναν ότι τις επόμενες μέρες θα άρχιζε η συλλογή των καπνών.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες στο κλιμάκιο επισκέφθηκαν το Δήμο Ελαφίνας, όπου επίσης διαπίστωσαν τη σοβαρότητα της κατάστασης, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχουν ζημιές μέχρι και το 100% της παραγωγής. Η ίδια εικόνα καταστροφής υπάρχει και στους Δήμους Πιερίων και Πέτρας, τους οποίους επισκέφθηκαν και είχαν συναντήσεις με τους δημάρχους και αγρότες. Οπως δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκας, η αγωνία των κατοίκων είναι έκδηλη μετά τις μεγάλες καταστροφές των καλλιεργειών τους. Οι αγρότες ζητούν επίσπευση των διαδικασιών, αντικειμενικές εκτιμήσεις και αποζημιώσεις, οι οποίες θα πρέπει να δοθούν όσο γρηγορότερα γίνεται.

«Να γίνει άμεσα καταγραφή από γεωπόνους του ΕΛΓΑ και να μη μείνουν μόνο υποσχέσεις οι καταγραφές. Οι αγρότες που συναντήσαμε βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα και είναι σίγουρο ότι θα κινητοποιηθούν πολύ σύντομα αν δεν υπάρξουν άμεσα καταγραφές και αποζημιώσεις», δηλώνει ο βουλευτής του ΚΚΕ Τ.Τσιόγκας.

Στο μεταξύ, πρωτοφανείς είναι οι ζημιές στην περιοχή της Σκύδρας, όπου χιλιάδες στρέμματα με ροδάκινα, μήλα, αχλάδια και ακτινίδια έχουν πληγεί από τη χαλαζόπτωση. Μόνο στο Λιποχώρι επλήγησαν πάνω από 1.500 στρέμματα με ροδάκινα σε ποσοστό 90%. Επίσης, τεράστιες ζημιές έχουν πάθει χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών με ροδάκινα στα χωριά Νέα Ζωή, Σεβαστιανά, Λιποχώρι, Ριζά κ.ά.

Οι συνήθεις υποσχέσεις...

Με τις συνήθεις υποσχέσεις, αντιμετώπισε χτες ο υπουργός Γεωργίας Γ. Δρυς, το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί αγρότες της Κ. Μακεδονίας, μετά την πρόσφατη χαλαζόπτωση. Ανέφερε, σχετικά και εθιμοτυπικά, πως ξεκίνησε από τον ΕΛΓΑ η διαδικασία της εκτίμησης των ζημιών και πρόσθεσε πως εντός πενταμήνου θα καταβληθούν οι σχετικές αποζημιώσεις. Οταν ρωτήθηκε για τις αποζημιώσεις που προκάλεσε η κακοκαιρία τον Δεκέμβρη του 2001 - Γενάρη 2002 και γιατί δεν έχουν καταβληθεί ακόμα σε όλες τις περιοχές, ανέφερε απλώς ότι καταβάλλονται, ενώ για τις αποζημιώσεις ΠΣΕΑ, που είναι και η μερίδα του λέοντος, είπε πως δεν έχει δοθεί ακόμα η σχετική έγκριση από την ΕΕ. Το προσπέρασε κι αυτό, «ξεχνώντας» τις προγενέστερες κυβερνητικές ψευτοϋποσχέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ