Πέμπτη 4 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Πρόγραμμα Προεκλογικής Παρέμβασης

Στην εξασφάλιση ψήφων υπέρ των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση στοχεύει το περιβόητο «Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Παρέμβασης για την αντιμετώπιση της ανεργίας», που υλοποιεί, στη Λάρισα, το ΙΝΕ Θεσσαλίας της ΓΣΕΕ

Ως «προεκλογικό κέντρο» των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση αναμένεται να λειτουργήσει το ΙΝΕ Θεσσαλίας της ΓΣΕΕ, που οργανώνει και θα υλοποιήσει το περιβόητο «Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Παρέμβασης για την αντιμετώπιση της ανεργίας», στη Λάρισα!

Το εν λόγω πρόγραμμα δεν πρόκειται, μεν, να συμβάλει στην ουσιαστική αντιμετώπιση της καλπάζουσας ανεργίας στην περιοχή - το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, που αρνήθηκε να συμμετάσχει στη δομή του, κατήγγειλε ότι μέσω αυτού του προγράμματος η κυβέρνηση προσφέρει «ζεστό χρήμα» ως επιδότηση στους εργοδότες, μισθοδοτεί τους κομματικούς «μεσίτες» κι επιχειρεί τον αποπροσανατολισμό των ανέργων, προωθώντας την ανακύκλωση της ανεργίας - μπορεί, όμως, ν' αποτελέσει ένα από τα πιο αποτελεσματικά προεκλογικά «χαρτιά» του κυβερνώντος κόμματος, στην προσπάθειά του να περιορίσει την εκλογική του ήττα στη Λάρισα. Και τούτο διότι για να ενταχθούν στο πρόγραμμα έχουν καταγραφεί 10.000 άνεργοι του νομού, οι οποίοι μαζί με τις οικογένειές τους έχουν μετατραπεί σε «πολιτικούς ομήρους» της κυβέρνησης ενόψει των ερχόμενων εκλογών.

Ο μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ, που έχει αναλάβει το «στήσιμο της δουλιάς» - με τη βοήθεια και του εκπροσώπου του ΣΥΝ στο ΙΝΕ Θεσσαλίας της ΓΣΕΕ - προετοιμάζεται καταλλήλως για να εκμεταλλευτεί, όσο το δυνατόν καλύτερα, το πρόγραμμα, στην προσπάθεια εξασφάλισης ψήφων υπέρ του υποψηφίου νομάρχη και των υποψηφίων δημάρχων του κυβερνώντος κόμματος.

Προκειμένου, δε, να δοθεί η χρονική δυνατότητα πλήρους προεκλογικής αξιοποίησης και εκμετάλλευσης του προγράμματος - προβλέπει την πρόσληψη, για 2 χρόνια, 2.000 ανέργων, την επιδότηση 800 ατόμων για τη δημιουργία μικρών επιχειρήσεων και τη διενέργεια σεμιναρίων κατάρτισης, ενώ το συνολικό ποσό που ανακοινώθηκε ότι θα διατεθεί από τον ΟΑΕΔ κυρίως, δηλαδή από λεφτά των ίδιων των εργαζομένων, υπολογίζεται στα 13 δισ. δραχμές - φαίνεται ότι αποφασίστηκε να καθυστερήσει η έναρξη εφαρμογής του - προβλεπόταν να ξεκινήσει στα μέσα Απρίλη - για να «τρενάρει» μέχρι τις παραμονές των εκλογών.

Βεβαίως, ο Σταύρος Τσουκαλάς - συνδικαλιστικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, πρόεδρος του ΙΝΕ Θεσσαλίας και υπεύθυνος για την οργάνωση και την εφαρμογή του προγράμματος - αποδίδει την καθυστέρηση έναρξης στη, λόγω έλλειψης προσωπικού, αδυναμία του ΟΑΕΔ να επεξεργαστεί τα στοιχεία των 10.000, περίπου, ανέργων της Λάρισας, που καταγράφηκαν δηλώνοντας επιθυμία να ενταχθούν στο πρόγραμμα, αλλά είναι φανερό ότι οι λόγοι της καθυστέρησης σχετίζονται και με τις ερχόμενες εκλογές.

Να σημειώσουμε, πάντως, ότι, χωρίς ν' αρχίσει, επισήμως, η εφαρμογή του προγράμματος, τη βδομάδα που πέρασε 60 άνεργοι που είχαν καταγραφεί «προωθήθηκαν», μέσω ΟΑΕΔ, σε επιχειρήσεις, ενώ, σύμφωνα με τον Στ. Τσουκαλά, άλλοι 200 αναμένεται να «προωθηθούν» στις επόμενες 10 μέρες.

Βεβαίως, κι αυτοί οι «προσληφθέντες», όπως και όλοι όσοι ενταχθούν στο πρόγραμμα, θα είναι «υπό δοκιμή» για δύο μήνες και οι εργοδότες - οι οποίοι για κάθε προσληφθέντα άνεργο επιδοτούνται με 7.500 δραχμές - μπορούν να τους διώξουν μετά, χωρίς, φυσικά, να τους δώσουν αποζημίωση και στη θέση τους να πάρουν άλλους άνεργους, μέσω του ίδιου προγράμματος!

Οσον αφορά τους 800 που θα επιδοτηθούν για το «άνοιγμα» κάποιας μικροεπιχείρησης, έχουν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα και τους έχει δοθεί ένα χρονικό περιθώριο 3 μηνών να προχωρήσουν στην επένδυση. Αν δεν το κάνουν, τότε θα βγουν από το πρόγραμμα και στη θέση τους θα μπουν άλλοι.

Είναι φανερό ότι η όλη μεθόδευση - καθυστέρηση έναρξης του προγράμματος, χρονικές προθεσμίες, όροι και προϋποθέσεις ένταξης κ.ά. - οδηγεί στο συμπέρασμα ότι έχουμε να κάνουμε με μια οργανωμένη επιχείρηση προεκλογικής εκμετάλλευσης υπέρ του κυβερνώντος κόμματος ενός προγράμματος που δήθεν στοχεύει στην αντιμετώπιση της ανεργίας.

Ουσιαστικά πρόκειται για επιχείρηση εκλογικής εκμετάλλευσης της αγωνίας των ανέργων της Λάρισας να βρουν μια δουλιά για να ζήσουν αξιοπρεπώς στην κοινωνία. Κι αυτό δεν μπορεί παρά να αποτελεί πολιτική απάτη.

Η «Δημοτική Συνεργασία»

Αυτή την, προεκλογικού χαρακτήρα, μεθόδευση και την επιχείρηση αποπροσανατολισμού και πολιτικού εμπαιγμού των ανέργων της Λάρισας καταγγέλλει η «Δημοτική Συνεργασία», η οποία, με υποψήφιο δήμαρχο τον Αγι Παπαστεργίου, διεκδικεί τη δημαρχία της Λάρισας.

Σε σχετική ανακοίνωσή της, ανάμεσα στ' άλλα, επισημαίνει: «Θεωρούμε τη μεθόδευση αυτή μεγάλο εμπαιγμό προς τους ανέργους, αλλά και απαράδεκτη πολιτικά και ηθικά». Και υπογραμμίζει: «Οι άνεργοι δεν πρέπει να αφήσουν αναπάντητη την κοροϊδία των εμπόρων των ελπίδων και του δικαιώματος στην εργασία. Στις δημοτικές εκλογές πρέπει να τους στείλουν μήνυμα ηχηρό»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ