Πέμπτη 4 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΡΑΚΗ
Απαράδεκτο «στοπ» σε ανθρωπιστική βοήθεια

Το καραβάνι αλληλεγγύης της κίνησης «Γιατροί και Νοσηλευτές κοντά στον άνθρωπο» από τη Θεσσαλονίκη, εμποδίστηκε να προσεγγίσει τους τόπους κράτησης των μεταναστών

Φωτό από την πρόσφατη αποστολή του «Ρ» στη Θράκη
Φωτό από την πρόσφατη αποστολή του «Ρ» στη Θράκη
Η υποκρισία και αναλγησία της κυβέρνησης, που ενώ δηλώνει ότι διέπεται από ευαισθησία σε θέματα προσφύγων, πράττει εντελώς τα αντίθετα, απέτρεψε γιατρούς και νοσηλευτές από τη Θεσσαλονίκη να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια και υγειονομικές υπηρεσίες στις χιλιάδες των προσφύγων, που κρατούνται κάτω από απαράδεκτες συνθήκες στη Ροδόπη και τον Εβρο.

Γιατροί και νοσηλευτές της Θεσσαλονίκης, ευαισθητοποιημένοι από το δράμα που βιώνουν οι χιλιάδες οι «άθλιοι της παγκοσμιοποίησης», προσπάθησαν με αποστολή που οργάνωσαν στους δύο νομούς, να απαλύνουν τις άθλιες συνθήκες κράτησης, προσφέροντας τις όποιες μπορούσαν υγειονομικές υπηρεσίες. Συνάντησαν όμως όχι μόνο την έλλειψη συνεργασίας από τις αρχές, αλλά και τη σκαιή και προκλητική συμπεριφορά των αστυνομικών δυνάμεων, που απέτρεψε την παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας που είχαν τόσο ανάγκη οι πρόσφυγες και κατέληξε και στη σύλληψη ενός από τους γιατρούς της αποστολής.

Το καραβάνι αλληλεγγύης της κίνησης «Γιατροί και Νοσηλευτές κοντά στον άνθρωπο», στο οποίο συμμετείχαν οι Μ. Ξυλάκης, Μ. Γούναρης, Ν. Μανιάτη, Γ. Διαμαντόπουλος, Δ. Αβραμίδης, Λ. Αναστασιάδης, Α. Παπαδοπούλου, Σ. Τεμερτζίδου και Γ. Χαβατζάς, ξεκίνησε το Σάββατο 29 του Ιούνη από τη Θεσσαλονίκη με επόμενους σταθμούς την Καβάλα και την Κομοτηνή. Στην Καβάλα τους υποδέχτηκαν φορείς της πόλης και τους παρέδωσαν φάρμακα και τρόφιμα για τους πρόσφυγες. Στην Κομοτηνή την αποστολή υποδέχτηκε στην Κεντρική Πλατεία η Επιτροπή Ειρήνης Ροδόπης και δημοσιογράφοι από τα τοπικά ΜΜΕ.

Η αποστολή των «Γιατρών και Νοσηλευτών κοντά στον άνθρωπο», συνοδευόμενη από γιατρούς της Κομοτηνής προσέγγισε μετά το χωριό Βέννα Ροδόπης, όπου κρατούνται 391 πρόσφυγες, κάτω από πραγματικά τραγικές συνθήκες, στις παλιές αποθήκες του αγροτικού συνεταιρισμού.

Παρά το γεγονός ότι η άφιξη και ο σκοπός της αποστολής ήταν ήδη γνωστά από τα τοπικά ΜΜΕ, αλλά και στην ίδια την Αστυνομική Διεύθυνση του νομού, η αποστολή των υγειονομικών συνάντησε την προκλητική συμπεριφορά των επικεφαλής της αστυνομικής φρουράς και την απαγόρευση παροχής υγειονομικών υπηρεσιών και φαρμάκων από τους Γιατρούς και Νοσηλευτές προς τους πρόσφυγες.

Μετά από συνεχείς διαβουλεύσεις με τους επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης, το κλιμάκιο των «Γιατρών και Νοσηλευτών κοντά στον ανθρωπο» αναχώρησε άπρακτο καταγγέλλοντας τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης των προσφύγων και την αδιαφορία της κυβέρνησης για την ολοκληρωτική έλλειψη υγειονομικής φροντίδας προς τους πρόσφυγες.

Προκλητική προσαγωγή γιατρού της αποστολής

Η περιπέτεια όμως της αποστολής συνεχίστηκε και στην επιστροφή, όταν το κλιμάκιο συνάντησε την «ευγενική» συμπεριφορά των συνοροφυλάκων, που με το πρόσχημα του ελέγχου ταυτοτήτων, προσήγαγαν στο ΑΤ Νέας Καρβάλης το γιατρό Μ. Ξυλάκη, κατηγορώντας τον για «αντίσταση κατά της αρχής», επειδή είχε ζητήσει από τους συνοροφύλακες να αποσύρουν τα όπλα που είχαν στραμμένα πάνω στην ομάδα των υγειονομικών. Τελικά ο γιατρός Μ. Ξυλάκης αφέθηκε ελεύθερος μετά από παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Αγγελου Τζέκη.

Με ανακοίνωσή της η Αυτόνομη Συσπείρωση Γιατρών, που μέλη της συμμετείχαν στην αποστολή στη Ροδόπη, εκφράζει «τη συμπαράστασή της στο πλήθος των μεταναστών, που δεν είναι άλλοι από τα θύματα της απάνθρωπης πολιτικής της νέας τάξης πραγμάτων».

Συγχρόνως καταδικάζει την ανάλγητη πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης, όσον αφορά, αφ' ενός, τις άθλιες συνθήκες κράτησης των μεταναστών και, αφ' ετέρου, την άνευ όρων παράδοσή της στις πολιτικές της ΕΕ, όπως αυτές εκφράζονται μέσα από τη Σύνοδο της Σεβίλλης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ