Παρασκευή 18 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΙΝΑΠ
Πρωτοβουλία υπεράσπισης της δημόσιας υγείας

Με γνώμονα την ανάγκη συντονισμένων και διαρκών αγώνων για την υπεράσπιση του δημόσιου συστήματος υγείας, κόντρα στην απαξίωσή του και την επιχειρούμενη παράδοσή του στον ιδιωτικό τομέα, συνεδρίασαν προχτές το απόγευμα στα γραφεία της ΕΙΝΑΠ φορείς του χώρου της υγείας, των εργαζομένων, των συνταξιούχων.

Οι εκπρόσωποι της ΕΙΝΑΠ επισήμαναν ότι η κυβερνητική πολιτική είναι αυτή που δημιουργεί και διαιωνίζει τις πληγές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, «η ίδια πολιτική που επιβάλλει την οικονομική ασφυξία στα νοσοκομεία και την ελαχιστοποίηση των κοινωνικών δαπανών στο όνομα της ΟΝΕ, η ίδια πολιτική που ενισχύει την ασύδοτη επιχειρηματική δραστηριότητα, που διαρκώς θησαυρίζει από την εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου».

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στο χώρο των υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας, ο Στάθης Τσούκαλος, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, επισήμανε την ανυπαρξία δομών για την πρωτογενή πρόληψη της νόσου και την αποκατάσταση που ανοίγει το δρόμο στους ιδιώτες που λυμαίνονται το χώρο της υγείας. «Η δημόσια πρωτοβάθμια περίθαλψη (ιατρεία ασφαλιστικών ταμείων, εξωτερικά ιατρεία δημόσιων νοσοκομείων, Κέντρα Υγείας) σταδιακά υποβαθμίζεται και δίνει τη θέση της στα οργανωμένα ιδιωτικά κέντρα, που δρουν ανεξέλεγκτα», επισήμανε, ενώ τόνισε και την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα δημόσια νοσοκομεία, κυρίως λόγω της έλλειψης προσωπικού, του πεπαλαιωμένου εξοπλισμού, της κακής ξενοδοχειακής υποδομής, του ελλείμματος δημοκρατίας στη λειτουργία τους.

Κοινός τόπος των φορέων στη σύσκεψη ήταν πως η κυβέρνηση έχει βάλει στο στόχαστρο τη δημόσια υγεία, μειώνοντας ή και εξαφανίζοντας κάθε τι που έχει σχέση με αυτήν, ανοίγοντας έτσι δίαυλους για το πέρασμα των ιδιωτικοποιήσεων. «Εκεί στοχεύει και η σχεδιαζόμενη αλλαγή του νομικού καθεστώτος των νοσοκομείων του ΕΣΥ, την οποία ανοιχτά προπαγανδίζουν. Εχουν, εξάλλου, ανοιχτά εφαρμόσει την ιδιωτικοποίηση στο "Ωνάσειο", στο νοσοκομείο "Παπαγεωργίου", στο "Ερρίκος Ντυνάν" και στο νοσοκομείο Χαϊδαρίου», επισημάνθηκε στη σύσκεψη και τονίστηκε ότι η μόνη απάντηση, ικανή να ανατρέψει τη σημερινή κατάσταση, είναι ο κοινός αγώνας των υγειονομικών και όλων των εργαζομένων.

Στα πλαίσια αυτά, η ΕΙΝΑΠ προγραμματίζει για την ερχόμενη Πέμπτη 24 Φλεβάρη στάση εργασίας και ενημέρωση των εργαζομένων στα νοσοκομεία Αθήνας - Πειραιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ