Παρασκευή 5 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
Εξετάσεις επιλογής και εξόντωσης
  • Δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα τα πρώτα στατιστικά στοιχεία των επιδόσεων των μαθητών στη Β` και Γ` Λυκείου
  • 8.000 μαθητές δεν προσήλθαν καθόλου στις εξετάσεις, παρόλο που φοίτησαν κανονικά όλη τη χρονιά

Eurokinissi

Σταθερή συνέχιση της αποψίλωσης του Λυκείου και πτώση των βάσεων εισαγωγής στις σχολές και τα τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δείχνουν τα πρώτα στατιστικά στοιχεία για τις επιδόσεις των μαθητών στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα της Β` και Γ` Τάξης του Λυκείου που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας.

Σε αντίθεση με τον «πληθωρισμό» αριστούχων που παρατηρήθηκε πέρσι, με το τραγελαφικό αποτέλεσμα η εισαγωγή σε κάποιες σχολές να κρίνεται κυριολεκτικά στο μόριο, φέτος αντίθετα παρατηρείται το φαινόμενο μεγάλου ποσοστού γραπτών κάτω από τη βάση, υποδεικνύοντας μια προσπάθεια (τεχνητή ούτως ή άλλως) να αναζητηθεί μια ισορροπία στους εισακτέους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, οι επιδόσεις των μαθητών κινήθηκαν σε κάποια μαθήματα σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Ιδιαίτερα «εντυπωσιακά» είναι τα ποσοστά των γραπτών που βαθμολογήθηκαν κάτω από τη βάση. Ενδεικτικά αναφέρονται στη Β` Λυκείου: Μαθηματικά Τεχνολογικής Κατεύθυνσης 73,52%, Ιστορία Γενικής Παιδείας 67,46%, Τεχνολογία Επικοινωνιών Τεχνολογικής Κατεύθυνσης 66,76%, Αρχές Φιλοσοφίας Θεωρητικής Κατεύθυνσης 64,57%, Αρχαία Ελληνικά Κείμενα Θεωρητικής Κατεύθυνσης 61,64%, Αλγεβρα Γενικής Παιδείας 54,87%, Φυσική Γενικής Παιδείας 54,34%, Γεωμετρία Γενικής Παιδείας 52,3%, Μαθηματικά Θετικής Κατεύθυνσης 32,47%.

Στη Γ` Λυκείου, τα μεγαλύτερα ποσοστά γραπτών κάτω από τη βάση παρατηρούνται στα μαθήματα: Μαθηματικά Τεχνολογικής Κατεύθυνσης 65,04% στον έναν κύκλο και 80,25% στο δεύτερο, Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον 66,91%, Ιστορία Θεωρητικής Κατεύθυνσης 59,33%, Βιολογία Γενικής Παιδείας 51,31%, Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής Γενικής Παιδείας 49,08%, Ιστορία Γενικής Παιδείας 45,5%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, στις πανελλαδικές εξετάσεις πήραν μέρος συνολικά 156.826 μαθητές, από τους οποίους οι 155.551 ήταν μαθητές των ημερήσιων (79.290 της Γ` και 76.261 της Β` τάξης). Από τους υποψηφίους της Γ` Λυκείου, οι 14.422 ήταν απόφοιτοι προηγούμενων ετών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζει ο αριθμός εκείνων που δεν κατάφεραν να φτάσουν μέχρι τις εξετάσεις και ενώ φοίτησαν κανονικά την προηγούμενη χρονιά δεν έφτασαν μέχρι τον εξεταστικό μαραθώνιο. Συνολικά 8.000 μαθητές της Β` και της Γ` τάξης δεν προσήλθαν για εξέταση (4.736 στη Γ` και 3.264 στη Β` Λυκείου). Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, οι μαθητές αυτοί της Β` Λυκείου σε μεγάλο ποσοστό απείχαν λόγω ελλιπούς φοίτησης, ενώ με βάση την εμπειρία των προηγούμενων ετών είπε ότι ο μεγάλος όγκος καταλήγει στα ΤΕΕ, άλλοι επαναλαμβάνουν την τάξη και άλλοι βγαίνουν στην αγορά εργασίας. Στους παραπάνω έρχονται να προστεθούν και οι μαθητές εκείνοι που τελικά δεν προάγονται μεγαλώνοντας τον αριθμό εκείνων που θα αναζητήσουν διέξοδο στην κατάρτιση των ΤΕΕ, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά την πορεία αποψίλωσης του Λυκείου.

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων που ανακοινώθηκαν χτες συνδέονται άμεσα με το ίδιο το σύστημα που εισήγαγε η αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση και δεν έρχονται να αποτυπώσουν την παιδαγωγική λειτουργία στο Λύκειο, αλλά αναφέρονται σε εξετάσεις επιλογής. Είναι μέρος ενός συστήματος εξοντωτικού, που συνδέει ακόμα πιο στενά το Λύκειο με την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ οι βαθμολογίες που ανακοινώθηκαν χτες ειδικά σε ό,τι αφορά τη Β?`Λυκείου αφορούν απρόσωπες εξετάσεις επιλογής και απόρριψης, καθώς συνδέονται με την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και δεν αποτελούν την αποτύπωση μορφωτικής λειτουργίας του λυκείου. Αναζητώντας το μήνυμα που δίνει η ανακοίνωση των βαθμολογιών, για μια ακόμα φορά προβάλλει η ανάγκη για ένα άλλο σχολείο, μακριά από το «Ενιαίο Λύκειο» της μεταρρύθμισης που με τις διαρκείς εξεταστικές συμπληγάδες κλείνει το δρόμο στην απόκτηση του απολυτηρίου, που στερεί από το σχολείο την όποια μορφωτική λειτουργία, μετατρέποντάς το σε εξεταστικό κέντρο, οδήγησε και οδηγεί στη γιγάντωση της παραπαιδείας και οδηγεί τον εκπαιδευτικό στο να υποτάξει το ρόλο του στην εξεταστική διαδικασία.

Αρχές Σεπτέμβρη οι βάσεις

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των γραπτών τα οποία τελικά παραπέμφθηκαν για αναβαθμολόγηση, ο εκπρόσωπος του υπουργείου είπε ότι στη Β` τάξη δεν υπάρχει διαφορά στο σύνολο των γραπτών σε σχέση με πέρσι, ενώ στα γραπτά της τελευταίας τάξης εμφανίζεται μια βελτίωση στο σύνολο και στα περισσότερα μαθήματα ξεχωριστά.

Χτες πάντως ολοκληρώθηκε η ανακοίνωση των βαθμολογιών και ήδη ξεκίνησαν και ολοκληρώνονται στις 12 Ιούλη οι επαναληπτικές εξετάσεις όσων απουσίασαν δικαιολογημένα από τις εξετάσεις του Ιούνη. Μέχρι 15 Ιούλη αναμένεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των εξετάσεων στα ειδικά μαθήματα και των ειδικών εξετάσεων των αποφοίτων Β` κύκλου των ΤΕΕ για εισαγωγή στα ΤΕΙ. Οι υποψήφιοι για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα κληθούν να συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά δελτία με τις προτιμήσεις τους από 15 μέχρι και τις 26 Ιούλη, καθώς μετά τις 10 Ιούλη θα αρχίσουν να χορηγούνται οι βεβαιώσεις πρόσβασης από τα σχολεία.

Το υπουργείο Παιδείας δηλώνει ότι καταβάλλει προσπάθειες ώστε να εκδοθούν τα αποτελέσματα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στις αρχές Σεπτέμβρη, ενώ τα αντίστοιχα αποτελέσματα των αποφοίτων Β` κύκλου ΤΕΕ για εισαγωγή στα ΤΕΙ αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στο τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζονται οι εξετάσεις (2003-05-24 00:00:00.0)
Πέφτει η αυλαία των πανελλαδικών (2002-06-08 00:00:00.0)
Τέλος για τον εξεταστικό μαραθώνιο (2001-06-19 00:00:00.0)
Τέλειωσε ο εξεταστικός μαραθώνιος (2000-06-27 00:00:00.0)
Επιτέλους τέλος για τους μαθητές (2000-06-24 00:00:00.0)
Επιβεβαιώνει την πορεία αποψίλωσης του Λυκείου (2000-04-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ