Παρασκευή 5 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΟΗΕ - ΗΠΑ
Τελευταίος γύρος συνομιλιών

ΒΙΕΝΝΗ - ΜΑΪΑΜΙ - ΑΓΚΥΡΑ

Με το επιφώνημα «Ινσαλάχ», δηλαδή «Θεού θέλοντος», απάντησαν τόσο ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν όσο και ο Ιρακινός ΥΠΕΞ Νάτζι Σάμπρι, στη δημοσιογραφική ερώτηση, για το κατά πόσον μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία επιστροφής των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Ιράκ.

Παρά τη σιβυλλική αυτή δήλωση, πάντως, και οι δύο άνδρες εμφανίστηκαν χαμογελαστοί και δήλωσαν ικανοποιημένοι από τον πρώτο γύρο των, μεταξύ τους, συνομιλιών που διεξήχθησαν, χτες, κεκλεισμένων των θυρών, στην τρίτη έδρα των Ηνωμένων Εθνών. Ο Ανάν μίλησε για «πρόοδο», αλλά απέφυγε τις ερωτήσεις περί συμφωνίας. Αξιωματούχοι διέρρεαν ότι το Ιράκ έχει καταθέσει, ήδη, από την πρώτη συνάντηση Ανάν - Σάμπρι, στις αρχές Μάρτη (η τωρινή είναι η τρίτη και τελευταία), μια λίστα 19 ερωτημάτων.

Εκτός από τις καθαρά τεχνικές ερωτήσεις, η Βαγδάτη ζητά από τον ΟΗΕ να εγγυηθεί την άρση του εμπάργκο σε βάρος της, τη λήξη των περιπολιών πάνω από τις «ζώνες απαγόρευσης πτήσεων», την αποτροπή κάθε αμερικανικού σχεδίου για ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν και τη μετατροπή της Μ. Ανατολής «σε ζώνη ελεύθερη από πυρηνικά», αίτημα που στρέφεται κυρίως προς το Ισραήλ. Οι τεχνικές ερωτήσεις απαντήθηκαν από τον Χανς Μπλιξ, τον επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ. Εντούτοις, για τις υπόλοιπες το Συμβούλιο Ασφαλείας αποφάσισε να μη δώσει απάντηση, εκτιμώντας ότι πρώτα πρέπει η Βαγδάτη να αποδεχτεί την επιστροφή των επιθεωρητών και μετά να εξετάσει τα αιτήματά της.

Παρά την αισιοδοξία, πολλοί αξιωματούχοι σημείωναν ότι από τα αποτελέσματα αυτού του τελευταίου γύρου συνομιλιών, που λήγει σήμερα, ανάμεσα σε Ανάν - Σάμπρι, εξαρτάται ο περαιτέρω σχεδιασμός των ΗΠΑ που έχουν ξεκάθαρα ταχτεί υπέρ της απομάκρυνσης του Σαντάμ Χουσεΐν. Ισως είναι ενδεικτικό των προθέσεών τους, το γεγονός ότι την ώρα της συνάντησης, η διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων στον Κόλπο ανακοίνωσε ότι αμερικανικά αεροσκάφη έπληξαν στόχους της ιρακινής αεράμυνας, επειδή «δέχονταν επιθέσεις», στη βόρεια «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων».

Περίεργη σύλληψη

Στο Μαϊάμι των ΗΠΑ συνελήφθη, χτες, όπως ανακοινώθηκε, ο θετός γιος του Σαντάμ Χουσεΐν, Μοχάμαντ Σάφι. Ο Σάφι, που είναι μηχανικός αεροσκαφών στην αεροπορική εταιρία Air New Zealand και κατοικεί στη Νέα Ζηλανδία, τα τελευταία 6 χρόνια, μετέβη στις ΗΠΑ, για να παρακολουθήσει σχολή πιλότων. Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, η σύλληψή του αφορά μόνο παρατυπίες στη βίζα εισόδου του στη χώρα, και εξετάζεται το ενδεχόμενο απέλασής του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ