Παρασκευή 5 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ανθρωπιστική καταστροφή

Για καταπάτηση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου σχετικά με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, καταγγέλλουν τον ισραηλινό στρατό 32 διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις

Καθημερινές είναι οι συλλήψεις

Associated Press

Καθημερινές είναι οι συλλήψεις
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-

Σύγχυση συνεχίζει να επικρατεί για το τι ακριβώς έχει συμβεί με τις απομακρύνσεις τριών υψηλόβαθμων Παλαιστινίων αξιωματούχων από τις θέσεις τους, μετά και από τις αρχικές αντιδράσεις των ενδιαφερομένων. Η ισραηλινή ηγεσία, από την άλλη, προσπαθούσε να υποβαθμίσει την κοινή καταγγελία 32 διεθνών οργανώσεων αρωγής, οι οποίες μιλούν για παράλυση των προγραμμάτων τους και για καταπάτηση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου από τον ισραηλινό στρατό κατοχής.

Ετοιμος να εγκαταλείψει τη θέση του ως επικεφαλής της Προληπτικής Ασφάλειας στη Δ. Οχθη δηλώνει, σύμφωνα με το Reuters και το BBC, ο Τζιμπρίλ Ραγιούμπ, που ένα 24ωρο νωρίτερα εμφανιζόταν να αρνείται την απομάκρυνσή του. Το ίδιο δήλωνε, χθες, και ο Γκάζι Τζαμπάλι, επικεφαλής της αστυνομίας στη Λωρίδα της Γάζας, ο οποίος, επίσης, φερόταν, μία ημέρα νωρίτερα, να αρνείται την απομάκρυνσή του. Εντούτοις, επισήμως, και οι δύο φέρονταν να μην έχουν λάβει κανένα σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

Ο Ραγιούμπ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, δήλωνε ότι ενημερώθηκε για την απόφαση του Αραφάτ από «τις μυστικές υπηρεσίες κάποιας αραβικής χώρας», χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. Ο, δε, Τζαμπάλι φερόταν, σύμφωνα με ανώνυμο Παλαιστίνιο αξιωματούχο, να έχει, ήδη, υποβάλει την παραίτησή του, επειδή «σκέφτεται να είναι υποψήφιος απέναντι στον Γιάσερ Αραφάτ στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές». Εντούτοις, καμία από τις δύο αυτές πληροφορίες δεν επιβεβαιώνεται, ούτε έχει επισήμως ανακοινωθεί η υπογραφή σχετικών εντολών από τον Γιάσερ Αραφάτ.

Την ίδια στιγμή, πάντως, ο πρώην κυβερνήτης της Τζενίν, Ζουχέιρ Μανάσρα, δήλωνε ότι έχει λάβει Προεδρικό Διάταγμα που τον ορίζει αντικαταστάτη του Ραγιούμπ. Παρόλα αυτά, στο BBC ο υπουργός Πληροφοριών, Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο, υποστήριζε ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης δεν έχει αποφασίσει να απομακρύνει τον Ραγιούμπ και ότι θα ανακοινώσει, γενικώς, μεταρρυθμιστικές κινήσεις μέσα στις επόμενες μέρες.

Βαριές κατηγορίες

Από διαδήλωση Παλαιστινίων

Associated Press

Από διαδήλωση Παλαιστινίων
Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν 32 διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις, με την οποία κατηγορούν τον ισραηλινό στρατό ότι εμποδίζει σε τέτοιο βαθμό τη λειτουργία τους στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη που έχει οδηγήσει σε πλήρη παράλυση όλα τα προγράμματά τους. Σημειώνουν ότι στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δ. Οχθη η κατάσταση έχει, πλέον, αγγίξει τα όρια της ανείπωτης ανθρωπιστικής τραγωδίας και τονίζουν ότι κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου δεν τους επιτρέπεται να προσεγγίσουν αμάχους και να τους προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια. Οι οργανώσεις καλούν τη διεθνή κοινότητα να πιέσει την ισραηλινή κυβέρνηση να διευκολύνει το έργο τους, υπενθυμίζοντας ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη και ότι σύμφωνα με συντηρητικές πληροφορίες τουλάχιστον 500 χιλιάδες Παλαιστίνιοι εξαρτώνται άμεσα από το Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ.

Η καταγγελία των οργανώσεων προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ισραηλινού στρατού, ο οποίος, με ανακοίνωση, υπογράμμιζε ότι έχει περιοριστεί η κίνηση αγαθών και ανθρώπων για λόγους ασφαλείας, αλλά συμπλήρωνε ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν εντολή να βοηθούν όσο μπορούν. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ραανάν Γκισίν, δήλωνε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεννόηση με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, προκειμένου να δρομολογηθεί η παροχή βοήθειας μέσα από τα σημεία ελέγχου και όχι μέσα από την Π. Αρχή, την οποία αποκάλεσε «διεφθαρμένη». Επίσης, έγινε γνωστό ότι σχεδιάζεται η χορήγηση 10.000 ειδικών αδειών εισόδου στο Ισραήλ για Παλαιστινίους, προκειμένου να εργαστούν σε βιομηχανικές ζώνες.

Προς το παρόν, πάντως, ο ισραηλινός στρατός έχει υπό την κατοχή του το σύνολο σχεδόν της Δ. Οχθης, με εξαίρεση την Ιεριχώ, και ανακοίνωσε ότι από χθες προχωρεί σε ολιγόωρες άρσεις της απαγόρευσης κυκλοφορίας, κατά τη διάρκεια της ημέρας, προκειμένου να μπορέσουν οι, περίπου, 2 εκατομμύρια φυλακισμένοι Παλαιστίνιοι να προμηθευτούν κάποια τρόφιμα, αν υπάρχουν. Καμία πρόθεση στρατιωτικής αποχώρησης δεν έχει, ακόμη, διατυπωθεί, αν και Ισραηλινοί ανώνυμοι αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι όλοι οι καταζητούμενοι Παλαιστίνιοι από το Ισραήλ έχουν είτε συλληφθεί είτε σκοτωθεί, κάτι που διέψευδαν εντονότατα οι Χαμάς και Τζιχάντ, που παραδέχονταν ότι έχουν δεχτεί πλήγματα, αλλά τα υψηλόβαθμα στελέχη τους παραμένουν δραστήρια.

  • Αργά το βράδυ, έγινε γνωστό ότι στην πόλη της Γάζας εξερράγη αυτοκίνητο, μια λευκή Μερσεντές, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι δύο επιβαίνοντες. Τα αίτια της έκρηξης και οι ταυτότητες των θυμάτων παρέμεναν άγνωστα, μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ