Σάββατο 6 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στα θερινά τα σινεμά...

Μια ανάσα δροσιάς στους θεατές, αλλά και μια «ανάσα ζωής» στα πολυβασανισμένα θερινά σινεμά θα δοθεί και φέτος, για δεύτερη χρονιά, μέσα από το διήμερο κινηματογραφικό αφιέρωμα, «Χίλιες και 2 Νύχτες Σινεμά», που διοργανώνουν ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας, η πολιτιστική εφημερίδα «Το Οραμα» και η Λέσχη Κινηματογράφου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, στις 8 και 9/7 στο θερινό κινηματογράφο «ΕΛΛΗΝΙΣ» (Λεωφ. Στρατού δίπλα στο Βελλίδειο).

Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα βραβευτεί για την προσφορά του στον ελληνικό κινηματογράφο ο ηθοποιός Κώστας Βουτσάς και θα προβληθεί μια από τις πολλές ταινίες όπου έχει πρωταγωνιστήσει, το «Κορίτσια για Φίλημα» (1965) σε σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη και μουσική Μίμη Πλέσσα.

Θα βραβευτεί, επίσης, ο καταξιωμένος Ελληνας κινηματογραφιστής και δημιουργός ντοκιμαντέρ Βασίλης Μάρος και θα προβληθεί το πρωτοποριακό για την εποχή του (1957), 20λεπτο ντοκιμαντέρ του, «Η Αθήνα χορεύει ροκ εν ρολ». Θα βραβευτούν, επίσης, για την προσφορά τους στο χώρο του κινηματογράφου ο κριτικός κινηματογράφου Αλέξης Δερμεντζόγλου, ο μουσικοσυνθέτης και μέλος των Ολύμπιανς, Αλκης Κακαλιάγκος και ο μουσικός και συγγραφέας Σάκης Παπαδημητρίου. Αμέσως μετά θα προβληθεί η ταινία «ΠΑΡΤΥ» με τον Πίτερ Σέλερς.

Τα πρώτα θερινά σινεμά εμφανίστηκαν στη Θεσσαλονίκη το 1919, («Εδισσων» και «Εκλαίρ»). Τη δεκαετία του '30 υπάρχουν πάνω από 40 ενώ, στα τέλη της δεκαετίας του '60 υπήρχαν μέχρι και 90 θερινές αίθουσες! Σήμερα απόμειναν το «ΑΛΕΞ», το «ΝΑΤΑΛΙ», ο «ΑΠΟΛΛΩΝ» και το «ΕΛΛΗΝΙΣ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ