Κυριακή 7 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
Βιβλίο
ΙΣΤΟΡΙΑ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ
«Χαρίλαος Φλωράκης και λαϊκό κίνημα»
«Χαρίλαος Φλωράκης και λαϊκό κίνημα»
  • «Χαρίλαος Φλωράκης και λαϊκό κίνημα». Το βιβλίο καταγράφει την πορεία του Χ. Φλωράκη και του ελληνικού λαϊκού κινήματος, στο μεγαλύτερο μέρος του 20ού αιώνα. Ο ίδιος ο Χαρ. Φλωράκης, στον πρόλογο ξεκαθαρίζει με σαφήνεια: «Εκείνο που θα ήθελα να καταθέσω σε ένα χαρτί δεν ήταν η βιογραφία μου, αλλά η πορεία μου στο λαϊκό κίνημα, ώστε να μου δοθεί η ευκαιρία να πάρω θέση πάνω σε αμφιλεγόμενα ζητήματα, να αναιρέσω τις προκαταλήψεις, να αποκαλύψω τις όποιες διαβολές και να συμβάλω στην υπεράσπιση των πατριωτικών και δημοκρατικών αγώνων του Κομμουνιστικού Κόμματος. Αλλωστε, κανενός κομμουνιστή η βιογραφία και η πορεία δεν είναι αποκομμένη από την πορεία του λαϊκού και εργατικού κινήματος...».
  • Ποια η λογική της εμφάνισης και εξέλιξης του φαινομένου της θρησκείας γενικά και η διαδικασία της εμφάνισης και διαμόρφωσης της ορθόδοξης χριστιανικής θρησκευτικής συνείδησης και εκκλησίας, ποιες οι σχέσεις της με την πολιτική; Η μελέτη του Αποστόλη Χαρίση «Θρησκεία και πολιτική στην Ελλάδα», προσεγγίζει το ζήτημα της σχέσης θρησκείας και πολιτικής στη βάση της κριτικής επισκόπησης της ιστορικής, ψυχολογικής, φιλοσοφικής, πολιτικο-κοινωνιολογικής βιβλιογραφίας πάνω στο θρησκευτικό φαινόμενο.
  • Μια νομικοπολιτική παρουσίαση της «Σύμβασης Σένγκεν», από τον Κώστα Τουμασάτο, όπου αποκαλύπτεται η παρακολούθηση κάθε δραστηριότητας όλων μας, η πλήρης κατάργηση των ανθρωπίνων ελευθεριών και δικαιωμάτων. Γίνεται αναφορά στα νέα δεσμά που «χάλκευσε» για κάθε άνθρωπο που αντιστέκεται, για κάθε λαό, η ιμπεριαλιστική, αμερικανοευρωπαϊκή «νέα τάξη πραγμάτων», για να ορίζει αυτή τη «μοίρα» κάθε λαού και ανθρώπου.
  • Ο Αλέκος Παπαγεωργίου, μόνιμος αξιωματικός της Σχολής Ευελπίδων, στο βιβλίο του «Εμπειρίες ένοπλων αγώνων 1940-1950» καταγράφει προσωπικά του βιώματα από τη συμμετοχή του στον ελληνοϊταλικό πόλεμο, στον ΕΛΑΣ και κυρίως στο ΔΣΕ, ως επιτελάρχης του ΚΓΑΝΕ (Κλιμάκιο Γενικού Αρχηγείου Νότιας Ελλάδας). Προσεγγίζει τα γεγονότα με κριτική ματιά, από πολιτικοστρατιωτική άποψη, γεγονός που συμβάλλει στην κατανόηση της πιο λαμπρής ιστορικής περιόδου του λαϊκοεπαναστατικού μας κινήματος. Παρουσιάζει κρίσεις και απόψεις για το ρόλο των Τριών Δυνάμεων της αντιχιτλερικής συμμαχίας ΕΣΣΔ, ΗΠΑ, Αγγλίας, στις συνδιασκέψεις της Τεχεράνης, Γιάλτας, Πότσνταμ. Για το Σύμφωνο του Λιβάνου και τη Συμφωνία της Καζέρτας, την επιβεβλημένη και ιστορικά αναπόφευκτη προσφυγή στον ένοπλο αγώνα μετά το Δεκέμβρη και τη Βάρκιζα. Προλογίζει ο Χαρίλαος Φλωράκης.
  • «Στο δρόμο του καθήκοντος και της τιμής» του Στρ. Τσαμπή
    «Στο δρόμο του καθήκοντος και της τιμής» του Στρ. Τσαμπή
    Στους ογδοντάχρονους ταξικούς αγώνες του ναυτεργατικού κινήματος, συνυφασμένους με την ιστορία της Κομματικής Οργάνωσης Ναυτεργατών, κάνει αναδρομή το βιβλίο του βετεράνου αυτού του κινήματος Στρατή Τσαμπή «Στο δρόμο του καθήκοντος και της τιμής». Το ταξικό ναυτεργατικό κίνημα με την πρωτοπόρα δράση της ΚΟΝ, είτε από θέσεις νομιμότητας ή παρανομίας, στην ανειρήνευτη ταξική πάλη με το εφοπλιστικό κεφάλαιο, κράτησε πάντα αταλάντευτα και ψηλά τη σημαία του αγώνα ενάντια στο ρεφορμισμό και την υποταγή, που προωθούν οι ηγέτες της ΠΝΟ. Ενα βιβλίο που διδάσκει τους αγώνες του παρόντος και του μέλλοντος.
  • Το βιβλίο, «Το Εργατικό Συνδικαλιστικό Κίνημα 1918-1948 (Δυο γραμμές σε διαρκή αντιπαράθεση)» του Γιώργου Εμμ. Μαυρίκου αποκαλύπτει με ιστορικά ντοκουμέντα πως η διαπάλη στις γραμμές του συνδικαλιστικού κινήματος ανάμεσα στο ταξικό ρεύμα και αυτό του συμβιβασμού και της ταξικής συνεργασίας υπάρχει από την πρώτη στιγμή της οργανωμένης εμφάνισης και δράσης του. Μέσα από την ιστορική αναδρομή, παρουσιάζει την κατάσταση του κινήματος, τις διεκδικήσεις του, τις επιδιώξεις της άρχουσας τάξης να το ποδηγετήσει, ακόμη και την άγνωστη δράση του στην Κατοχή. Είναι ένα εφόδιο στην πάλη ενάντια στη «γραμμή» των σύγχρονων συνδικαλιστών - φερεφώνων της ταξικής υποταγής.
  • Η συλλογική μελέτη του ΚΜΕ «Προσεγγίσεις στην κατάσταση της εργατικής τάξης στην Ελλάδα» συμβάλλει στην ανάδειξη των σύγχρονων αναγκών της εργατικής τάξης, με βάση την ανάπτυξη και τα επιτεύγματα της επιστήμης και του πολιτισμού, δημιουργήματα και αυτά της δικής της δουλιάς. Αποτυπώνει την πραγματικότητα της θέσης της εργατικής τάξης που υποβαθμίζεται συνεχώς από τον καπιταλισμό και βοηθά στην κατανόηση της ανάγκης διεκδικήσεων για όλα όσα της ανήκουν, για το πέρασμα στη δική της κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση.

Α. Παπαγεωργίου «Εμπειρίες ενόπλων αγώνων 1940-1950»
Α. Παπαγεωργίου «Εμπειρίες ενόπλων αγώνων 1940-1950»

«Θρησκεία και πολιτική στην Ελλάδα» του Απ. Χαρίση
«Θρησκεία και πολιτική στην Ελλάδα» του Απ. Χαρίση

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ