Παρασκευή 18 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σε ιδιώτες και η Πολιτιστική Ολυμπιάδα

Η πρώτη πράξη της εκχώρησης μέρους της διαχείρισης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε εταιρία Ιδιωτικού Δικαίου, παίχτηκε με το νόμο 25/57/97 του Ε. Βενιζέλου, όπου συστήθηκε η Ανώνυμη Εταιρία για την Προστασία και Ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Ο νέος φορέας συνάντησε τις αντιδράσεις των συλλόγων και πρωτίστως των αρχαιολόγων και κρίθηκε αντισυνταγματικός, βάσει των διατάξεων του Συντάγματος, που ορίζουν ότι μοναδικός φορέας διαχείρισης και προστασίας της κληρονομιάς είναι το κράτος.

Τρία χρόνια μετά, η Ανώνυμη Εταιρία, που έτυχε πολλών τυμπανοκρουσιών, είναι ουσιαστικά ανενεργός. Αλλά, αν και ανενεργός, η κυβέρνηση αποφάσισε να της εκχωρήσει κι άλλες αρμοδιότητες που αφορούν στο νεότερο πολιτισμό. Στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες περιλαμβάνεται τροπολογία, όπου η ΑΕ αναλαμβάνει και την οργάνωση της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας. Το χειρότερο είναι ότι η παρούσα προσθήκη έγινε, όχι μόνο εν αγνοία των εργαζομένων, εν αγνοία ακόμα και του προέδρου της ΑΕ, Γιάννη Σαβαλάνου, ο οποίος δηλώνει: «Δε γνωρίζω τίποτα»! Και συμπληρώνει ότι «αν περιμέναμε μια τροπολογία, αυτή ήταν η ρύθμιση του τρόπου πρόσληψης προσωπικού στην Εταιρία».

Από την άλλη, οι εργαζόμενοι αντιτίθενται συνολικά στην ύπαρξη της ΑΕ, η οποία στο μέλλον μπορεί να εξελιχθεί σε φορέα, που θα έχει άμεση εμπλοκή με ιδιωτικά συμφέροντα. Μετά από τη χθεσινή εξέλιξη, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων δηλώνει: «Δεδομένου ότι είχαμε από την αρχή διαφοροποιηθεί με αυτό το φορέα, η πρώτη σκέψη που μπορώ να κάνω είναι ότι ανοίγει κι άλλο η πόρτα για το πέρασμα όλων των πολιτιστικών δραστηριοτήτων σε ιδιώτες».

Αλλωστε, είναι κοινό και ανομολόγητο μυστικό ότι το ενδεχόμενο αυτής της διοργάνωσης κινητοποίησε πολλούς επίδοξους ατζέντηδες, ιδιώτες και άλλους παρατρεχάμενους του Πολιτισμού. Ολοι αυτοί, λοιπόν, χρειάζεται να ...διευθετηθούν και αυτό καλείται να το κάνει η Ανώνυμη Εταιρία, στην οποία δίνεται απλόχερα το δικαίωμα απευθείας αναθέσεων μελετών και έργων. Μάλιστα, αυτή η δυνατότητα αναφέρεται ανάμεσα στους σκοπούς της Εταιρίας και κατά παρέκκλιση κείμενων διατάξεων. Η σχετική παράγραφος αναφέρει «με τους κανονισμούς αυτούς επιτρέπεται να ρυθμίζονται τα παραπάνω θέματα κατά παρέκκλιση από κάθε διάταξη νόμου ή κανονιστικής πράξης εκτός από τους σχετικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Επιπλέον, επειδή είναι προφανές ότι, εάν ποτέ οργανωθεί η Πολιτιστική Ολυμπιάδα, θα προσπαθήσει κυρίως να «πουλήσει» την Πολιτιστική Κληρονομιά, έτσι υπάρχουν διατάξεις, που ανοίγουν περισσότερα περιθώρια παρέκκλισης από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, της οποίας η γνώμη ζητείται, όπου αυτή είναι απαραίτητη... Η παράγραφος έχει ως εξής: «Η διαχείριση των δικαιωμάτων του Δημοσίου επί των στοιχείων της πολιτιστικής κληρονομιάς, στο μέτρο που αυτή της ανατίθεται κατά περίπτωση ή για κατηγορίες θεμάτων με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού, μετά από γνώμη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, όπου αυτή είναι απαραίτητη, ως εκ της φύσεως της κάθε περίπτωσης ή του θέματος».


Δ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ