Παρασκευή 18 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
Και τώρα το 49% στους ιδιώτες

Νέα κέρδη στο ιδιωτικό κεφάλαιο προσφέρει η κυβέρνηση μέσω της δεύτερης και τελευταίας(;) μετοχοποίησης των Ελληνικών Πετρελαίων, αφού από τις 22 έως τις 25 Φλεβάρη, γίνεται η δημόσια εγγραφή, προκειμένου να διατεθούν στους ιδιώτες, άλλα 35 εκατομμύρια μετοχές που αντιστοιχούν περίπου στο 25% του μετοχικού κεφαλαίου του Ομίλου.

Με την εισαγωγή και του δεύτερου πακέτου μετοχών των ΕΛΠΕ στο Χρηματιστήριο, επιτυγχάνεται ο στόχος της κυβέρνησης να διευρύνει το ποσοστό ιδιωτικοποίησης στο 49%, ποσοστό που σήμερα παρουσιάζεται ως η «οροφή» του ξεπουλήματος, χωρίς, ωστόσο, να μπορεί να θεωρηθεί και βέβαιο.

Η δεύτερη φάση ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ έρχεται σε μία περίοδο μεγάλης κερδοφορίας για τον Ομιλο, αφού για το 1999, τα προ φόρων κέρδη αναμένεται να ανέλθουν στα 60 δισεκατομμύρια δραχμές. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι το ποσοστό της ιδιωτικοποίησης, και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα ξεπεράσει κατά πολύ το 49%, αφού οι επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιβάλλουν την πλήρη ιδιωτικοποίηση του Ομίλου.

Σε ό,τι αφορά την περαιτέρω πορεία του Ομίλου ΕΛΠΕ, όπως αυτή παρουσιάστηκε από το διευθύνοντα σύμβουλο Ελ. Τζέλλα, επίκειται «επέλαση» στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, καθιστώντας τα ΕΛΠΕ ως τη μεγαλύτερη επιχείρηση της περιοχής. Πέρα από τις εξαγορές που έχουν κάνει στα Βαλκάνια, τα ΕΛ.ΠΕ φιλοδοξούν να μετατραπούν σε έναν πλήρη καθετοποιημένο ενεργειακό όμιλο, με ενεργή συμμετοχή στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Πολλές είναι οι φιλοδοξίες και στον τομέα του φυσικού αερίου και χθες ο Ελ. Τζέλλας ανέφερε ότι «στόχος των ΕΛ. ΠΕ. είναι σε κατάλληλο χρόνο η διεύρυνση του ποσοστού που κατέχουν στη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) μέχρι και του 51%»

Ο Ομιλος ΕΛΠΕ, μέσω των δυο διυλιστηρίων στον Ασπρόπυργο και στη Θεσσαλονίκη, καλύπτει το 57% της διύλισης πετρελαίου στη χώρα, έχει παρουσιάσει περισσότερα από 1.500 πρατήρια στη χώρα με τα σήματα «ΕΚΟ», «elda» και «ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ», με μερίδιο στην αγορά υγρών καυσίμων 26%, ενώ ο κύκλος εργασιών για το 1999 υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 800 δισεκατομμύρια δραχμές. Το επενδυτικό πρόγραμμα των ΕΛ. ΠΕ για την επόμενη 5ετία, έχει υπολογιστεί ότι θα ανέλθει στα 570 δισεκατομμύρια δραχμές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ