Παρασκευή 18 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΟΔΟΣ ΤΙΜΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
Κοινός παρονομαστής η συμπίεση μισθών

Ανοδος του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες, λόγω των συνεχών ανατιμήσεων του πετρελαίου, εκτιμούν ότι θα υπάρξει παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. Οι ίδιοι θεωρούν επίσης ότι το μόνο ουσιαστικά όπλο που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση, για τη συγκράτηση των τιμών, είναι η συγκράτηση των μισθών... Για περιορισμό των κερδών των επιχειρήσεων, το ποσοστό κέρδους των οποίων έχει διευρυνθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα, ούτε λόγος να γίνεται λόγω ανταγωνιστικότητας...

Οι παράγοντες του υπουργείου εκτιμούν ότι ανεξάρτητα από το πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές του πετρελαίου στο εγγύς μέλλον, τους επόμενους μήνες θα πρέπει να αναμένουμε άνοδο του πληθωρισμού, επειδή οι τιμές των εμπορευμάτων θα επιβαρυνθούν από τη μέχρι σήμερα άνοδο των τιμών του πετρελαίου.

Αναφέρουν επίσης ότι ναι μεν δεν υπάρχει θέμα με την επίτευξη του κριτηρίου του πληθωρισμού, αλλά, κατά την άποψή τους, οι τιμές του πετρελαίου σε επίπεδα 30 δολαρίων το βαρέλι, δημιουργούν ούτως ή άλλως νέα δεδομένα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Εκτιμούν ότι στις οικονομίες αυτές υπεισέρχεται ένας νέος παράγοντας, ο οποίος θα ασκήσει σοβαρές πιέσεις στη μέχρι σήμερα ασκούμενη αντιπληθωριστική πολιτική...

Οσο για τις δυνατότητες αντίδρασης της κυβέρνησης, επισημαίνουν ότι τα πράγματα είναι αρκετά ξεκάθαρα για το τι μπορεί και τι δεν μπορεί να γίνει. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, να χρησιμοποιηθεί ο μηχανισμός των ειδικών φόρων, καθώς η κυβέρνηση εξάντλησε ήδη τις δυνατότητές της με τις προηγούμενες παρεμβάσεις. Μπορεί όμως να υπάρξουν κάποιες παρεμβάσεις στο ΦΠΑ, αλλά από την άλλη πλευρά δεν καλοβλέπουν κάτι τέτοιο, επειδή ο ΦΠΑ είναι σήμερα ο κορμός του φορολογικού συστήματος. Δεν μπορούν επίσης - κατά την άποψή τους - να παρέμβουν στην κερδοφορία των επιχειρήσεων για δύο λόγους. Επειδή, όπως υποστηρίζουν, οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα και ο δεύτερος πιο ουσιαστικός λόγος, επειδή στόχος και της κυβέρνησης είναι η δημιουργία και ύπαρξη ισχυρών οικονομικών μονάδων που θα μπορέσουν να αντέξουν στο ιδιαίτερα σκληρό ανταγωνιστικό περιβάλλον της ζώνης του ΕΥΡΩ.

Αρα, το μόνο αντιπληθωριστικό όπλο που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση είναι η αυστηρή εισοδηματική πολιτική... για κάτι άλλωστε που η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευτεί απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση με την έγκριση του επικαιροποιημένου προγράμματος σύγκλισης.

Η σκληρή λιτότητα στους μισθούς και τις συντάξεις ήταν κάτι που έχουν αποφασίσει. Απλώς τώρα με τις εξελίξεις του πετρελαίου, η πολιτική αυτή θα γίνει ακόμα σκληρότερη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ