Τρίτη 9 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Νέες «λογιστικές ατασθαλίες»;

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Νέους κραδασμούς προκαλούν στις αγορές οι υποψίες ότι υπάρχουν «λογιστικές ατασθαλίες» στους ισολογισμούς και του αμερικανικού φαρμακευτικού κολοσσού «Merck & Co.». Τις ανησυχίες ενίσχυσε το δημοσίευμα της εφημερίδας «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», σύμφωνα με το οποίο, η υπ' αριθμόν 2, σε εμβέλεια, αμερικανική φαρμακευτική εταιρία εμφάνισε, την περασμένη τριετία, έσοδα ύψους 12,4 δισ. δολάρια, τα οποία, όμως, δεν επιβεβαιώνονται από τα έσοδα που κατέγραψε, ξεχωριστά, στα συγκεκριμένα αυτά οικονομικά έτη.

Συγκεκριμένα, η θυγατρική της «Merck & Co.», «Medco Health Solutions» φέρεται να έχει έσοδα το 1999 2,838 δισ. δολάρια, το 2000 4,036 δισ. δολάρια και το 2001, 5,537 δισ. δολάρια, ενώ υπολείπονται 1,378 δισ. δολάρια το α` τρίμηνο του 2001 και 1,64 δισ. δολάρια το αντίστοιχο τρίμηνο του 2002, τα οποία, όμως, δεν έφθασαν ποτέ στα ταμεία της θυγατρικής. Εκπρόσωπος της «Medco Health Solutions» διαβεβαίωνε ότι δεν πρόκειται παρά για μια περίπτωση «συμψηφισμού» και ότι δεν τίθεται θέμα λογιστικών ατασθαλιών, γι' αυτό και η θυγατρική θα προχωρήσει σε πώληση μέρους των μετοχών της, όπως είχε προαναγγελθεί.

Εντούτοις, οι διαβεβαιώσεις δε φαίνεται να έπεισαν τους επενδυτές, που στο χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης οδήγησαν σε πτώση κατά 12% την τιμή της μετοχής της «Merck», που έπεσε στα 42,95 δολάρια έναντι 48,86 δολάρια στο «κλείσιμο» της Παρασκευής. Σύμφωνα, μάλιστα, με την εφημερίδα «Financial Times», η φημολογία ότι η «Merck» «φούσκωσε» τα έσοδα της «Medco» κατά δισεκατομμύρια δολάρια προκάλεσε έντονες πιέσεις στη μετοχή της, εδώ και 2 εβδομάδες, ενώ υποστηρίζει ότι έχουν κατατεθεί, ήδη, 4 μηνύσεις από μετόχους εναντίον της εταιρίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ