Κυριακή 14 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΠΑΣΚΕΤ
Το μπάχαλο συνεχίζεται...

Προς το δρόμο της φυγής από την ΟΥΛΕΜΠ οδηγείται ο Παναθηναϊκός

Sportidea

Προς το δρόμο της φυγής από την ΟΥΛΕΜΠ οδηγείται ο Παναθηναϊκός
Τουλάχιστον δε θα πρέπει να έχουμε παράπονο. Μπορεί όλη τη χρονιά το μπάσκετ, όσον αφορά τουλάχιστον στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις με το μαραθώνιο παιχνιδιών να κάνει τους φιλάθλους να ...χασμουριούνται μέχρι να φθάσουν τα πλέι οφ, αλλά το καλοκαίρι τα ...αίματα ανάβουν απότομα. Οχι, όμως, σε αγωνιστικό επίπεδο, αλλά το αντίθετο μάλιστα. Ετσι, αν θυμηθούμε χαρακτηριστικά, πριν δυο χρόνια ήταν το πρόβλημα της διάσπασης του ευρωπαϊκού μπάσκετ, πέρσι ήταν το ...πρόβλημα (αφού έτσι αποδείχτηκε περίτρανα) της ένωσης και φέτος ξανά το πρόβλημα της διάσπασης. Τώρα για του χρόνου, καλά να είμαστε και βλέπουμε...

Κέρδος, περισσότερο κέρδος

Οχι ότι γινόμαστε μάντεις κακών μηνυμάτων, αλλά έτσι όπως το πάνε οι υπεύθυνοι του ευρωπαϊκού μπάσκετ, μάλλον δε θα αφήσουν σε ησυχία το άθλημα. Αν και εδώ που τα λέμε ο δρόμος στον οποίο έχει περιέλθει το άθλημα από τις αλχημείες των υπευθύνων μάλλον τη γενικότερη... ησυχία (!!!) του αθλήματος θα έχει σαν κατάληξη. Αλλωστε δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο αντικειμενικός σκοπός της διαφωνίας έχει να κάνει με ένα και μοναδικό λόγο. Το περισσότερο κέρδος. Ουδείς κόπτεται για το καλό του αθλήματος. Δε θα πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι η ΟΥΛΕΜΠ, ουσιαστικά, είναι ένα δημιούργημα της ίδιας της ΦΙΜΠΑ. Η χρόνια προσπάθεια των Ευρωπαίων παραγόντων να μοιάσουν όλο και περισσότερο στο ΝΒΑ και να πλησιάσουν στα κέρδη του, έδωσε το δικαίωμα στους... μαθητές τους (βλ. ισχυρές ομάδες) να ξυπνήσουν και να ζητήσουν και αυτοί μερίδιο από την «πίτα». Μόνο που αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι φίλαθλοι δείχνουν ότι οι εποχές που σέρνονταν σαν... πρόβατα, προκειμένου να δουν τις ομάδες... ΟΗΕ, που προέκυψαν ελέω του περίφημου «ανοίγματος των συνόρων» και βέβαια τις αλχημείες των μάνατζερ, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Οι άδειες εξέδρες κατά τη διάρκεια της περσινής σεζόν, τόσο σε ευρωπαϊκά όσο και σε εσωτερικά παιχνίδια, έδωσαν το μήνυμα. Μόνο που οι παράγοντες δε δείχνουν να καταλαβαίνουν από αυτά. Το κέρδος γι' αυτούς μπορεί να έρθει και από άλλους τομείς (βλ. τηλεόραση, διαφημίσεις). Μπορεί οι ίδιοι να οδηγήθηκαν εκ των περιστάσεων στο κόψιμο των τρελών λεφτών που δαπανούσαν για μεταγραφές και όλοι τώρα να κάνουν λόγο για μείωση του «μπάτζετ», αλλά από την άλλη κάπως πρέπει να βγουν και τα σπασμένα των προηγούμενων χρόνων. Βέβαια, όσο η «πίτα» μικραίνει τόσο θα αυξάνεται η μάχη για την κυριαρχία. Το θέμα είναι ότι το άθλημα ακολουθεί μια φθίνουσα πορεία, που αυτή τη στιγμή δε φαίνεται να έχει σταματημό, όσο τουλάχιστον συνεχίζουν τα όνειρα των υπευθύνων για ένα «ευρωπαϊκό ΝΒΑ».

Αυτό ήταν... Και πάλι χώρια

Τα χρωστούμενα της ΟΥΛΕΜΠ είναι το «αγκάθι» στις σχέσεις της με την ΑΕΚ

Sportidea

Τα χρωστούμενα της ΟΥΛΕΜΠ είναι το «αγκάθι» στις σχέσεις της με την ΑΕΚ
Τέτοιες μέρες ήταν περίπου όταν πέρσι ΦΙΜΠΑ και ΟΥΛΕΜΠ άρχιζαν την κοινή τους πορεία εν μέσω χειραψιών βαρύγδουπων δηλώσεων και φυσικά τα απαραίτητα χαμόγελα. Βέβαια όλα αυτά σε πολύ λίγο καιρό ανήκαν στο παρελθόν. Από τη μια οι πολέμιοι της συμφωνίας που υπήρχαν ουκ ολίγοι σε κάθε πλευρά από την άλλη ορισμένα διαδικαστικά προβλήματα για την τότε νέα Ευρωλίγκα και το πράγμα στράβωσε από την αρχή του. H οργανωτική και κυρίως οικονομική αποτυχία της Ευρωλίγκα, που διοργανώθηκε υπό την επίβλεψη της ΟΥΛΕΜΠ, οδήγησε τη ΦΙΜΠΑ να τραβήξει το δρόμο της ποντάροντας στη δυσαρέσκεια ορισμένων ομάδων με την οικονομική ασυνέπεια της Λίγκας των ισχυρών. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι τόσο ο Παναθηναϊκός όσο και η ΑΕΚ έχουν να λαμβάνουν τα χρήματα από το συμβόλαιό τους για την περσινή συμμετοχή. Βλέπετε, στα λόγια ο επαγγελματισμός ακούγεται ωραίος, όταν όμως αυτοί που τον υποστηρίζουν καλούνται να πληρώσουν, τότε μοιάζει με... εφιάλτη.

Και εγένετο «Τσάμπιονς Καπ»

Με αυτά και μ' αυτά λοιπόν, η ΦΙΜΠΑ πέρασε στην αντεπίθεση και στις αρχές της βδομάδας από τον πρόεδρο της ευρωπαϊκής ζώνης της παγκόσμιας συνομοσπονδίας, Γιώργο Βασιλακόπουλο, αναγγέλθηκε και επίσημα πλέον η νέα διοργάνωση. Το ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΚΑΠ («Champions Cup») είναι το αντίπαλον... δέος της ΦΙΜΠΑ απέναντι στην ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ της ΟΥΛΕΜΠ (ULEB). Κατά την παρουσίαση, τη νέα διοργάνωση, ο Γιώργος Βασιλακόπουλος, τη χαρακτήρισε σαν τη λύση που προσφέρει η ευρωπαϊκή πτέρυγα της παγκόσμιας συνομοσπονδίας στα προβλήματα του αθλήματος στη «γηραιά ήπειρο», ενώ επισήμανε ότι δε θα έχει καμιά σχέση με το παρελθόν. Μάλιστα ο Ελληνας παράγοντας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον της ΟΥΛΕΜΠ, χαρακτηρίζοντάς τη λίγκα των ισχυρών, «ό,τι πιο σάπιο και σκοτεινό υπάρχει στην αθλητική αγορά». Μάλιστα κατηγόρησε τους υπευθύνους της ΟΥΛΕΜΠ ότι ψεύδονται όταν ισχυρίζονται ότι υπάρχει συμβόλαιο με την εταιρία ΤΕΛΕΦΟΝΙΚΑ, ενώ αποκάλυψε ότι ακόμα δεν έχουν εξοφλήσει το χρέος προς τη συνομοσπονδία (περίπου 750.000 δολ.) από την περσινή συμφωνία.

Οι δυο ισχυροί της ΦΙΜΠΑ Βασιλακόπουλος - Στάνκοβιτς δηλώνουν αισιόδοξοι για τη μάχη με τη... Λίγκα

Sportidea

Οι δυο ισχυροί της ΦΙΜΠΑ Βασιλακόπουλος - Στάνκοβιτς δηλώνουν αισιόδοξοι για τη μάχη με τη... Λίγκα
Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, η δομή της νέας διοργάνωσης θα αποτελείται από ένα Golden Group («Γκόλντεν Γκρουπ» -12 ομάδες, οι οποίες θα αποτελέσουν ένα ή θα χωριστούν σε δύο ομίλους), ενώ υπάρχουν ακόμη τρεις περιφέρειες - Βορράς, Νότος, Δύση - που έχουν από 24 ομάδες η καθεμία (4 όμιλοι των έξι ομάδων).

Οι οκτώ πρώτοι από το «Γκόλντεν Γκρουπ» προκρίνονται απευθείας στην πανευρωπαϊκή φάση, στην οποία θα περάσουν και οι πρώτοι από τους ομίλους των περιφερειών. Οι ομάδες που θα καταλάβουν τις θέσεις 9-12 θα αναμετρηθούν με τους τέσσερις καλύτερους δεύτερους των περιφερειακών ομίλων, προκειμένου να προκύψουν οι τέσσερις ομάδες που θα πάρουν το «εισιτήριο για την πανευρωπαϊκή φάση, στην οποία θα λάβουν, συνολικά, μέρος 24 ομάδες.

Αυτοί οι 24 «μονομάχοι» θα χωριστούν σε τέσσερις ομίλους των έξι ομάδων και οι τέσσερις πρώτοι κάθε ομίλου θα πάρουν την πρόκριση για τους «16» της διοργάνωσης, από όπου με διπλούς αγώνες θα προκύψουν οι τέσσερις ομάδες που θα πάρουν μέρος στο φάιναλ φορ.

Οι αγώνες των περιφερειών και του «Γκόλντεν Γκρουπ» θα ξεκινήσουν την 1η Οκτώβρη, ενώ η επίσημη πρώτη του ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΚΑΠ θα γίνει στις 30 Ιούλη, με την κλήρωση της διοργάνωσης.

Οσο για τις συμμετοχές, αυτές θα ξεκαθαρίσουν στις 21 Ιούλη, όταν θα συνεδριάσει η εκτελεστική επιτροπή της FIBA στη Στουτγκάρδη και θα ανακοινωθούν οι ομάδες που θα λάβουν μέρος στη διοργάνωση (η θέση του κάθε συλλόγου στην ειδική βαθμολογία της FIBA και οι θέσεις που κατέλαβε την περσινή περίοδο στο εθνικό πρωτάθλημά του και την Ευρώπη θα είναι τα κριτήρια για την επιλογή των ομάδων). Για τη χώρα μας οι υποψήφιες θέσεις δε θα είναι παραπάνω από έξι. Πάντως στα κρυφά χαρτιά των ανθρώπων της Συνομοσπονδίας, σύμφωνα με πληροφορίες, συγκαταλέγεται η πρόθεση των διοικούντων του Παναθηναϊκού να ενταχθούν ξανά στο άρμα της, όπως και την πρώτη χρονιά της διάσπασης. Μπορεί το θέμα των «πρασίνων» με τα λεφτά που δικαιούνται από την ΟΥΛΕΜΠ να είναι σε καλό δρόμο, μετά και από παρέμβαση του προέδρου του ΕΣΑΚΕ Μανόλη Παπακαλιάτη, εντούτοις στον Παναθηναϊκό μάλλον δε θέλουν να ακούνε για τη Λίγκα.

Αισιόδοξοι οι ισχυροί

Η αντιμετώπιση της ΦΙΜΠΑ θέλει ιδιαίτερη σκέψη για τον Τζ. Μπερτομέου της ΟΥΛΕΜΠ

Sportidea

Η αντιμετώπιση της ΦΙΜΠΑ θέλει ιδιαίτερη σκέψη για τον Τζ. Μπερτομέου της ΟΥΛΕΜΠ
Στην αντίπερα όχθη την αισιοδοξία τους ότι η Ευρωλίγκα όχι μόνο θα διεξαχθεί κανονικά και με... πλήρη σύνθεση, αλλά θα είναι και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, εξέφρασαν οι άνθρωποι της ΟΥΛΕΜΠ κατά τη διάρκεια της κλήρωσης της νέας διοργάνωσης που έγινε στη Βαρκελώνη. «Είμαι σίγουρος ότι το πρωτάθλημα της νέας χρονιάς θα είναι πολύ δυνατό, όπως ακριβώς ήταν και πέρυσι», είπε χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής της διοργάνωσης, Τζόρντι Μπερτομέου, ο οποίος τότε είχε εκφράσει και τις σοβαρές αμφιβολίες του για το αν τελικά θα διοργανωθεί το ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΚΑΠ. Μάλιστα οι υπεύθυνοι της ΟΥΛΕΜΠ αποφάσισαν να χοντρύνουν το παιχνίδι με τη ΦΙΜΠΑ, απειλώντας -όσες ομάδες πάρουν το... διαφορετικό δρόμο- πως δεν πρόκειται στο μέλλον να τους επιτραπεί η συμμετοχή τους στις δικές της διοργανώσεις.

Στο χαιρετισμό που απηύθυνε πριν την έναρξη της κλήρωσης της Ευρωλίγκα ο Τζόρντι Μπερτομέου υποστήριξε πως η Ευρωλίγκα έχει πάψει πια να αποτελεί καινοτομία, αλλά έχει εξελιχθεί σε μια σταθερή και βέβαιη πραγματικότητα, τονίζοντας: «Εχουμε παραμείνει πιστοί στις αρχές που διέπουν από το ξεκίνημά της αυτή την προσπάθεια. Κάθε χρόνο η Ευρωλίγκα αυξάνει το επίπεδο συναγωνισμού ανάμεσα στις ομάδες και περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια φίλαθλοι έχουν παρακολουθήσει τους αγώνες. Η Ευρωλίγκα έχει μεγαλώσει επίσης την παρουσία της στα ΜΜΕ και ειδικά στην τηλεόραση, καθώς 24 χώρες κάλυψαν την περασμένη περίοδο τηλεοπτικά τους αγώνες. Το θέμα όμως είναι ότι σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, όπου το μπάσκετ συγκαταλέγεται ψηλά στις προτιμήσεις των φιλάθλων, μόνον ο Ολυμπιακός είχε καταφέρει να εξασφαλίσει τηλεοπτική στέγη την προηγούμενη χρονιά ενώ αντίθετα ΑΕΚ, Παναθηναϊκός και Περιστέρι είχαν μείνει εκτός τηλεόρασης. Στη σύνοδο της Βαρκελώνης έγινε λόγος και για τη Λίγκα του μέλλοντος που ως γνωστό θα αφορά ένα κλειστό πρωτάθλημα με συμβόλαια συμμετοχής και είναι το μεγαλόπνοο μελλοντικό σχέδιο των υπευθύνων.

Μάλιστα η ΟΥΛΕΜΠ, προκειμένου να ενισχύσει την παρουσία της με νέα μέλη και παράλληλα να κάνει μια επίδειξη δύναμης στους αντιπάλους της, αποφάσισε να ανοίξει τις πόρτες της. Ετσι στα σκαριά είναι η δημιουργία δεύτερης διοργάνωσης με την επωνυμία ΟΥΛΕΜΠ ΚΑΠ, στην οποία θα μετέχουν και οι λεγόμενοι θεωρητικά «αδύναμοι σύλλογοι». Το θέμα είναι πού θα βρουν τα 20.000 ευρώ που απαιτούνται για την υπογραφή της συμμετοχής. Η κλήρωση της νέας διοργάνωσης θα πραγματοποιηθεί στις 16 Ιούλη και σ' αυτή θα συμπεριλαμβάνονται τέσσερις ομάδες από την Ελλάδα, όπως προβλέπει το σχεδιάγραμμα, ενώ τον ίδιο αριθμό ομάδων (4) θα έχουν και η Ισπανία και η Ιταλία. Από τρεις ομάδες θα έχουν η Γαλλία και η Αδριατική Λίγκα, από δύο η Γερμανία, το Βέλγιο και η Πορτογαλία, ενώ με μία ομάδα θα εκπροσωπούνται η Τουρκία, το Ισραήλ, η Ρωσία, η Γιουγκοσλαβία, η Πολωνία, η Ελβετία, η Μ. Βρετανία και η Ολλανδία. Οι τέσσερις πρώτοι του κάθε ομίλου θα παίρνουν το εισιτήριο για την επόμενη φάση, όπου θα δίνουν διπλά νοκ - άουτ παιχνίδια μέχρι τα ημιτελικά. Το πρώτο τζάμπολ θα γίνει στις 8 Οκτώβρη, ενώ ο τελικός θα διεξαχθεί στις 29 Απρίλη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι ισχυροί... κάνουν παιχνίδι (2009-03-08 00:00:00.0)
Διοργάνωση... ολίγων και πλουσίων (2008-07-08 00:00:00.0)
Τώρα «τους έπιασε ο.πόνος»... (2006-12-14 00:00:00.0)
Στο παρκέ των συμφερόντων (2005-04-30 00:00:00.0)
Οι διαφωνίες παραμένουν... (2001-07-15 00:00:00.0)
Τέσσερις... πρεσβευτές (2001-06-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ