Τετάρτη 10 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΛΗΜΜΥΡΑ
Ανυπολόγιστες οι ζημιές σε σπίτια και καταστήματα

Οι καταστροφές οφείλονται σε λάθη και παραλείψεις δεκαετιών, λέει τώρα η κυβέρνηση, διά της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, αλλά δεν ξεκαθαρίζει αν συνυπολογίζει και τις δύο δεκαετίες του ΠΑΣΟΚ

Καταστροφές στο Μοσχάτο

Eurokinissi

Καταστροφές στο Μοσχάτο
Ανυπολόγιστο είναι τελικά το κόστος των καταστροφών, που προκάλεσε η προχτεσινή καλοκαιρινή νεροποντή, καθώς, όπως έγινε γνωστό, μόνο στην περιοχή του Δήμου Μοσχάτου, έπαθαν ζημιές περίπου 1.000 σπίτια και καταστήματα. Από την άλλη πλευρά, την ίδια στιγμή που αποδεικνύονται οι αναντίρρητες κυβερνητικές ευθύνες, εκπρόσωποι της κυβέρνησης προσπαθούν να τις μεταθέσουν, είτε στους δήμους που δεν καθάρισαν τα φρεάτια, είτε ακόμη και στην ...Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) που δεν προειδοποίησε έγκαιρα για τα «ακραία καιρικά φαινόμενα»!

Χτες το μεσημέρι, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Β. Παπανδρέου, περιόδευσε στην περιοχή του Δήμου Μοσχάτου και στα εργοτάξια του Κηφισού. Σε δηλώσεις υποσχέθηκε ότι η καταγραφή των ζημιών θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα το βράδυ, ενώ αμέσως θα ξεκινήσει η καταβολή των επιδομάτων που προβλέπονται για τους πλημμυροπαθείς (σ.σ. πρόκειται για τις γνωστές και ανεπαρκείς επιδοτήσεις των 200.000 δρχ. για τις πρώτες ανάγκες και τα 2 εκατ. δρχ. για αντικατάσταση της οικοσκευής). Επίσης, υποσχέθηκε ότι όσοι έχουν μεγάλο πρόβλημα στέγασης θα μπορούν να μένουν σε ξενοδοχείο ή να νοικιάσουν άλλο σπίτι και το κράτος θα καλύψει τα έξοδα. Σύμφωνα με το μέχρι εκείνη τη στιγμή απολογισμό των συνεργείων του ΥΠΕΧΩΔΕ, είχαν καταγραφεί ζημιές σε 500 σπίτια του Μοσχάτου, σε άλλα 150 του Ρέντη, ενώ συνεχιζόταν η καταγραφή των ζημιών στα καταστήματα της Λαχαναγοράς και επρόκειτο να ακολουθήσει η καταγραφή των εμπορευμάτων.

Την ίδια ώρα το ΥΠΕΧΩΔΕ επιβεβαίωνε, με δηλώσεις του υφυπουργού Γ. Τσακλίδη, ότι η βασική αιτία για τις πλημμύρες της περιοχής ήταν τα έργα που γίνονται στον Κηφισό. Ωστόσο, άγνωστο παραμένει αν θα επιμεριστούν ευθύνες στους εργολάβους και στις επιβλέπουσες υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ, λόγω ...εξαφάνισης των στοιχείων. Ο ίδιος ο Γ. Τσακλίδης, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Σκάι», ανέφερε: «Είναι δύσκολο να αποδείξεις ότι φταίγανε, διότι βάλανε μπάζα, τώρα δεν υπάρχουν, τα παρέσυραν τα νερά. Επομένως, είναι εύκολο να καταλογίσεις ευθύνες ότι υπήρχε αυτό; Είναι λίγο δύσκολο»! Από την άλλη πλευρά, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Β. Παπανδρέου, δήλωσε ότι «θα γίνει εκτίμηση της κατάστασης για να δούμε αν έχουν πάρει τα απαραίτητα μέτρα», ενώ παράλληλα τώρα κατόπιν εορτής υποσχέθηκε ότι θα παίρνονται στα έργα κατάλληλα μέτρα, ώστε να αποφεύγονται τέτοια φαινόμενα...

Απόγνωση στου Ρέντη

Eurokinissi

Απόγνωση στου Ρέντη
Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ παραδέχτηκε ότι υπάρχει απαρχαιωμένο δίκτυο αποχέτευσης και ύδρευσης, ότι ο ρυθμός που τσιμεντοποιείται η Αττική (σ.σ. με ευθύνες, άραγε, τίνος, αν όχι της κυβέρνησης;) είναι πολύ μεγάλος και ότι η υποδομή της χρειάζεται πάρα πολλές παρεμβάσεις. «Εχουν γίνει λάθη και παραλείψεις από δεκαετίες, είπε η υπουργός. Εχουν χτιστεί και μπαζωθεί ρέματα σε μήκος τουλάχιστον 500 χιλιομέτρων. Ολα αυτά πληρώνουμε. Χρειάζεται τεράστια παρέμβαση. Ηδη, έχουμε διαθέσει περίπου 300 δισ. δρχ. για αντιπλημμυρικά έργα στην Αττική. Χρειάζονται πολύ περισσότερα για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα δεκαετιών»!

Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δεν παρέλειψε να ρίξει ευθύνες στην ΕΜΥ, επειδή δεν προειδοποίησε έγκαιρα για τα καιρικά φαινόμενα, ώστε να ληφθούν έκτακτα μέτρα, προσθέτοντας πως «δεν υπήρξε καμιά προειδοποίηση από την Πολιτική Προστασία ότι θα υπάρξουν τέτοια φαινόμενα». Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε να ρίξει ευθύνες και στους δήμους, λέγοντας ότι για τον καθαρισμό των φρεατίων δεν είναι αρμόδια μόνον η κυβέρνηση!..

Ενδεικτική, πάντως, για το με ποια κριτήρια και με τι προγραμματισμό κατασκευάζονται τα αντιπλημμυρικά έργα, αλλά και για το «φαύλο κύκλο» όπου έχει μπει η Αττική λόγω της άκρατης τσιμεντοποίησης, είναι και η εξής ομολογία που έκανε ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Τσακλίδης, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Σκάι». Δόθηκαν, ανέφερε, 90 δισ. δρχ. για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στην Αττική Οδό, τα οποία λειτουργούν καλά. Αποδείχτηκε, ωστόσο, ότι η ίδια η Αττική Οδός μπορεί να προκαλέσει πλημμύρες πιο κάτω. Ετσι, τώρα για την προστασία των περιοχών, πρέπει να γίνουν μερικά άλλα αντιπλημμυρικά έργα που προγραμματίζονται...

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών, ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος άρχισε να λειτουργεί πλήρως σε όλο το δίκτυο από τις 10 χτες το πρωί, δηλαδή είχε μπλακ άουτ πάνω από 20 ώρες, ενώ το τμήμα Ομόνοια - Σεπόλια του Μετρό άρχισε να λειτουργεί μετά τις 6 χτες το απόγευμα, δηλαδή μετά από 28 ολόκληρες ώρες!

Στο μεταξύ, η ΕΥΔΑΠ, με ανακοίνωσή της, δηλώνει ότι βρέθηκε σε κινητοποίηση όλος ο μηχανισμός της και ότι επενέβη σε 328 κλήσεις που αφορούσαν προβλήματα στο δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων που οφείλονταν σε παράνομες συνδέσεις των εσωτερικών εγκαταστάσεων ομβρίων των κτιρίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ