Τετάρτη 10 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ
Προέχει η συγκρότηση κλάδου πρόληψης

Την πρόταση για χρηματοδότηση του κλάδου απ' τους εργοδότες διατύπωσε ο Χρ. Χατζής, γιατρός εργασίας του Εργατικού Κέντρου Αθήνας

Την ανάγκη συγκρότησης και λειτουργίας ασφαλιστικού κλάδου πρόληψης και αντιμετώπισης του επαγγελματικού κινδύνου ανέδειξαν αρκετοί ομιλητές στη χτεσινή ημερίδα που οργανώθηκε από το ΕΚΑ με τίτλο «Ασφαλιστική κάλυψη επαγγελματικού κινδύνου και θεσμικό πλαίσιο υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία».

Ο Χρήστος Χατζής, διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών και γιατρός εργασίας στο ΕΚΑ, στην εισήγησή του σημείωσε αρχικά ότι η ύπαρξη επαγγελματικού κινδύνου προσδιορίζεται από το αντικείμενο της εργασίας, τις εκάστοτε συνθήκες εργασίας και τα εφαρμοζόμενα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Οι επιπτώσεις για τους εργαζόμενους που είναι εκτεθειμένοι στον κίνδυνο αυτό είναι τα εργατικά ατυχήματα, οι επαγγελματικές ασθένειες και η πρόωρη φθορά της υγείας των εργαζομένων από την απασχόλησή τους σε ιδιαίτερα φθοροποιές δραστηριότητες. Αναφερόμενος στη διαδικασία λήψης μέτρων αντιμετώπισης του επαγγελματικού κινδύνου από την πολιτεία, ο Χρ. Χατζής υπογράμμισε ότι ενώ υπάρχει, τα τελευταία 10 χρόνια, η παραγωγή ενός νομοθετικού πλαισίου, στην πράξη όλα εξαντλούνται σε έναν ονοματισμό των θεσμών. Ο λόγος ύπαρξης αυτής της κατάστασης, επισήμανε, είναι ότι το κεφάλαιο επιδιώκει ακόμα μεγαλύτερη μείωση της αξίας της εργατικής δύναμης και μεγιστοποίηση των κερδών της, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας.

Καταλήγοντας ο Χρ. Χατζής πρότεινε τη συγκρότηση και λειτουργία κλάδου πρόληψης και αντιμετώπισης του επαγγελματικού κινδύνου και των συνεπειών του, στον οποίο θα εντάσσονται όλοι οι εργαζόμενοι που παρέχουν εξαρτημένη εργασία. Ο ασφαλιστικός κλάδος θα χρηματοδοτείται από τις υποχρεωτικές εισφορές που θα καταβάλλουν οι εργοδότες και το ύψος αυτής της εισφοράς θα καθορίζεται από το βαθμό επικινδυνότητας του κλάδου, τους δείκτες επικινδυνότητας της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Για το ίδιο θέμα ο Γ. Ρωμανιάς, επιστημονικός συνεργάτης στο ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι η Ελλάδα κατέχει μία από τις υψηλότερες θέσεις στην Ευρώπη σε επίπεδο θέσπισης νόμων αλλά την τελευταία θέση, και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από την προτελευταία, σε επίπεδο πρακτικής εφαρμογής τους.

Ο Χ. Ιωάννου, τέως γενικός διευθυντής ΕΛΙΝΥΑΕ, τόνισε ότι ο επαγγελματικός κίνδυνος στην Ελλάδα αντιμετωπίζεται αποσπασματικά και ότι θα έπρεπε να ενταχθεί στο γενικότερο πλαίσιο του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος.

Το ζήτημα της εξάρτησης των τεχνικών ασφαλείας (ΤΑ) από την εργοδοσία, γεγονός που εμποδίζει τον ΤΑ να συμβάλλει στην προστασία και πρόληψη του επαγγελματικού κινδύνου, έθεσε ο Μ. Παπαδόπουλος, Α΄ αντιπρόεδρος του ΔΣ του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων (ΠΣΔΜΗ). Το συνδικαλιστικό κίνημα και οι εργαζόμενοι να απαιτήσουν αποκλειστικά κρατικές υπηρεσίες τόσο για την πρωτογενή παραγωγή έργου προστασίας της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων όσο και για τον έλεγχο αυτής της δραστηριότητας, υπογράμμισε ο Μ. Παπαδόπουλος.

Ακόμη αξίζει να σημειωθεί ότι ο Α. Αβραμίδης, που μίλησε εκ μέρους της Επιτροπής για την Υγιεινή και Ασφάλεια στην Εργασία του ΕΚΑ, αναφέρθηκε και στις ευθύνες του συνδικαλιστικού κινήματος για την κατάσταση που επικρατεί. Τόνισε ότι ο χώρος της υγιεινής και ασφάλειας χρησιμοποιήθηκε για το πέρασμα της ταξικής συνεργασίας αλλά, όπως είπε, «είναι μία παγίδα στην οποία δε θα πέσουμε. Η ταξική συνεργασία δεν μπορεί να υπάρξει παρά ως απάτη, για τον απλό λόγο της διαμετρικής αντίθεσης των συμφερόντων της τάξης μας από την τάξη των εργοδοτών».

Ο υφυπουργός Εργασίας Λ. Τζιόλας στην ομιλία του προσπάθησε να περιορίσει τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος, εξαντλώντας τη συζήτηση σε καθαρά τεχνοκρατικού χαρακτήρα θέσεις. Ηταν φανερή η προσπάθειά του να συγκαλύψει τις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης για την ασυδοσία των εργοδοτών, που με βασικό κριτήριο τη μεγιστοποίηση των κερδών τους δε διστάζουν να συμπιέζουν την αξία της εργατικής δύναμης, ακόμα και σε βάρος της ζωής των εργαζομένων.

Στην ημερίδα μίλησαν επίσης και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων από τους οικοδόμους, τους κλωστοϋφαντουργούς, κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ