Πέμπτη 11 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
Προέχουν τα «μεταλλαγμένα» κέρδη των πολυεθνικών

Παρέμβαση του Γ. Πατάκη στο Ευρωκοινοβούλιο με αφορμή την πρόταση κανονισμού της ΕΕ για την ανιχνευσιμότητα και τη σήμανση των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών

Προσπάθεια εφησυχασμού της κοινής γνώμης και δημιουργίας κλίματος αποδοχής των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, που θα υπονομεύσει την τροφική ασφάλεια και την υγεία των καταναλωτών, χαρακτήρισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Πατάκης την πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) και του Συμβουλίου σχετικά με την ανιχνευσιμότητα και τη σήμανση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στα προϊόντα που προορίζονται για την κατανάλωση (από ανθρώπους και ζώα).

Πιο συγκεκριμένα, ο Γ. Πατάκης τόνισε τα εξής:

«Το ΚΚΕ διαφωνεί συνολικά με την οδηγία που απελευθερώνει τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ). Πιστεύουμε ότι ο τρόπος και τα κριτήρια απελευθέρωσης και διοχέτευσης των ΓΤΟ στην τροφική αλυσίδα δε διασφαλίζουν τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον αλλά τα κέρδη λίγων πολυεθνικών, που εκτός των άλλων θα ελέγχουν ασφυκτικά την παραγωγή τροφίμων.

Στο όνομα της επιστημονικής εξέλιξης, που αξιοποιούν οι μεγάλες πολυεθνικές τροφίμων, των οποίων η δράση δεν αφήνει κανένα εχέγγυο για σεβασμό δεοντολογικών επιταγών, επιχειρείται η ανθρώπινη παρέμβαση στους γενετικούς κώδικες δυνητικά όλων των ζωντανών οργανισμών, τη στιγμή που κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για τις πιθανές επιπτώσεις από τα μεταλλαγμένα είδη, οι οποίες δεν είναι ούτε προβλέψιμες, ούτε άμεσα εμφανείς και θα γίνουν αντιληπτές μόνον από τις καταστροφές που θα δημιουργήσουν.

Αν και, κατ' αρχήν, θετικότερες οι τροπολογίες του ΕΚ, υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να έχουν αρνητικά αποτελέσματα επειδή η ευθύνη της καταλληλότητας μεταφέρεται από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς στους καταναλωτές, οι οποίοι δεν έχουν πάντα την ικανότητα και τις κατάλληλες γνώσεις για να την αξιολογήσουν.

Επιπλέον, ακόμη και στην περίπτωση που οι προτάσεις του ΕΚ θα είχαν κάποια αποτελέσματα, τα χρονικά περιθώρια οφέλους θα ήταν περιορισμένα. Και αυτό γιατί με τη διαδικασία της επιμόλυνσης και την πρόταση της Κομισιόν να θεωρούνται "καθαρά" τα προϊόντα που έχουν ΓΤΟ σε ποσοστό μικρότερο του 1%, σε πολύ λίγα χρόνια όλα τα προϊόντα θα είναι επιμολυσμένα και ειδικότερα τα φυτικά, αφού σε όλα τα φυτά υπάρχει το φαινόμενο της σταυρογονιμοποίησης, το οποίο διαφοροποιείται από είδος σε είδος στο ποσοστό, με αποτέλεσμα σε λίγα χρόνια να μην υπάρχουν μη επιμολυσμένα προϊόντα.

Πολύ φοβούμαστε ότι αυτό που επιχειρείται, εστιάζεται στον καθησυχασμό της κοινής γνώμης, στον εξωραϊσμό των κινδύνων και στη δημιουργία κλίματος αποδοχής των ΓΤΟ, ευνοεί τις πολυεθνικές επιχειρήσεις του τομέα τροφίμων και τον πολλαπλασιασμό των υπερκερδών τους, αφήνοντας επικίνδυνα περιθώρια για την υπονόμευση της υγείας των καταναλωτών και την ισορροπία του οικοσυστήματος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ