Πέμπτη 11 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΔ
Κοκορομαχίες για την οικονομική πολιτική

«Νουθεσίες» Χριστοδουλάκη στους επιχειρηματίες για «συγκράτηση» των τιμών και στους καταναλωτές να... αυτοπροστατευτούν. «Εποικοδομητική κριτική» από τον κ. Καραμανλή

Οι πόροι του Γ' ΚΠΣ και οι εξελίξεις στην ελληνική και διεθνή οικονομία ήταν το αντικείμενο χτεσινής συνάντησης του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη με το λεγόμενο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Μετά τη συνάντηση ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, απαντώντας στις «αιτιάσεις» και την... εποικοδομητική κριτική της ΝΔ και του προέδρου της, είπε ότι «η ελληνική οικονομία σήμερα αν και πορεύεται εν μέσω διεθνούς θυέλλης πηγαίνει αρκετά καλά», αναγορεύοντας το Γ' ΚΠΣ σε «κλειδί» για την υλοποίηση των στόχων του μεγάλου κεφαλαίου.

Σε μια προσπάθεια να δείξει στους βιομηχάνους και τους άλλους μεγαλοεπιχειρηματίες, πού πραγματικά βρίσκονται τα συμφέροντά τους, τους κάλεσε να συνεισφέρουν στην αύξηση της «ανταγωνιστικότητας» και να αποφύγουν «τις προκλήσεις της εύκολης αύξησης τιμών», γιατί, όπως εξήγησε, οι ανατιμήσεις «δε λύνουν κανένα πρόβλημα ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας των επιχειρήσεων» αλλά «υποσκάπτουν το συγκριτικό πλεονέκτημα» της ελληνικής οικονομίας. Αφήνοντας στο έλεος της κερδοσκοπικής ασυδοσίας των μεγαλοεπιχειρηματιών - που ελέω απελευθερωμένης αγοράς αξιώνουν όποτε και όσο θέλουν τις τιμές - ο υπουργός κάλεσε τους «καταναλωτές» να... αυτοπροστατευτούν, ελέγχοντας μόνοι τους τις τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών.

Νωρίτερα χτες, την «ανησυχία» του για ορισμένους δείκτες της οικονομίας εξέφρασε ο Κ. Καραμανλής, σε μια προσπάθεια να επαναφέρει το θέμα στο προσκήνιο και να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση να προχωρήσει πιο γρήγορα και αποτελεσματικά στην υλοποίηση των νεοφιλελεύθερων διαρθρωτικών αλλαγών. Μετά τη συνάντηση που είχε με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Ν. Γκαργκάνα, ο πρόεδρος της ΝΔ δεν έχασε την ευκαιρία να βάλει πλάτες στην εφαρμογή της κυρίαρχης πολιτικής, υποδεικνύοντας τι «πρέπει» να γίνει, φροντίζοντας βέβαια να εμφανίσει την κυβέρνηση ως «ανίκανο» διαχειριστή της. Ο Κ. Καραμανλής ανέφερε ότι εξέφρασε στο διοικητή της ΤτΕ «τη μεγάλη μας ανησυχία για τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της χώρας, που αντανακλάται και στα πολύ υψηλά επίπεδα ανεργίας», προσθέτοντας ότι ο πληθωρισμός που είναι «κατά πολύ υψηλότερος από τον μέσο ευρωπαϊκό, επιδεινώνει αυτό το πρόβλημα (σ.σ. της ανταγωνιστικότητας), ακόμα περισσότερο».

Στην πορεία εκτέλεσης του Γ' ΚΠΣ αναφέρθηκε χτες και ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Χ. Πάχτας, λέγοντας πως «κίνδυνος απώλειας πόρων λόγω μη απορρόφησης δεν υπάρχει», προσθέτοντας όμως ότι «ελλοχεύει κίνδυνος απώλειας πόρων, λόγω απόκλισης από τους στόχους μας»! Το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο βρίσκεται η προσπάθεια των τραπεζιτών να παρέχουν υπηρεσίες συμβούλου στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θέλουν να ενταχτούν σε προγράμματα του Γ' ΚΠΣ, αξιώνοντας «προμήθεια για τις υπηρεσίες τους, πάνω από 3%» η οποία - σύμφωνα με το Χ. Πάχτα - «δεν αποτελεί σημείο τριβής» με την κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ