Κυριακή 14 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΜΙΚΡΟΓΥΡΟΣΚΟΠΙΟ

Σε ένα μικρομηχανικό δακτυλιοειδές γυροσκόπιο ταλάντωσης ένα δαχτυλίδι αιωρείται στηριζόμενο από ελατήρια μορφής καμπύλου ελάσματος που είναι στερεωμένα σε ένα κεντρικό σταθερό σημείο. Ηλεκτρόδια οδήγησης εφαρμόζουν ηλεκτροστατική δύναμη στο δαχτυλίδι, που σε συνδυασμό με τα ελατήρια έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη μιας στάσιμης ταλάντωσης του δαχτυλιδιού, η οποία παρακολουθείται από ειδικά ηλεκτρόδια ανίχνευσης. Αν το δαχτυλίδι περιστραφεί γύρω από τον άξονά του από μια εξωτερική δύναμη, η ταλάντωση παραμορφώνεται δείχνοντας την κατεύθυνση της περιστροφής. Το πλάτος της παραμόρφωσης δείχνει την επιτάχυνση περιστροφής.

ΓΥΡΟΣΚΟΠΙΟ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙΟΥ ΛΕΪΖΕΡ

Δύο άνοδοι και μια κάθοδος σε ένα γυροσκόπιο δαχτυλιδιού λέιζερ διεγείρουν ένα αέριο στέλνοντας δύο ακτίνες φωτός της ίδιας συχνότητας προς δύο κατευθύνσεις. Αν το δαχτυλίδι περιστραφεί από κάποια εξωτερική δύναμη, οι συχνότητες του φωτός των δύο ακτίνων θα διαφοροποιηθούν λίγο, αρκετά όμως ώστε ο ανιχνευτής να μπορέσει να υπολογίσει τη διαφορά τους και κατ' επέκταση την επιτάχυνση περιστροφής. Επίσης, η αλλαγή στους κροσσούς συμβολής μέσα στον ανιχνευτή δείχνει την κατεύθυνση της περιστροφής. Για να αποφευχθεί το «κλείδωμα» σε μια συχνότητα - φυσική τάση των συσκευών αυτού του είδους - ένας κινητήρας αναταράσσει τη μονάδα διαρκώς ώστε να προκαλεί μια μικρή συνεχή διαφορά φάσης.

ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΡΥΘΜΙΖΟΜΕΝΟ ΓΥΡΟΣΚΟΠΙΟ

Στο δυναμικά ρυθμιζόμενο γυροσκόπιο ένας κινητήρας διατηρεί σε διαρκή σταθερή περιστροφή ένα ρότορα που στηρίζεται σε ρουλεμάν. Αν το γυροσκόπιο περιστραφεί από μια εξωτερική δύναμη, ο ρότορας θα αρχίσει να παρουσιάζει μετάπτωση, προκαλώντας αλλαγές του μαγνητικού πεδίου σε μια γεννήτρια σήματος, που δείχνουν την κατεύθυνση και την επιτάχυνση της κίνησης. Η γεννήτρια κάνει επίσης τους μαγνήτες ροπής στρέψης να αντισταθμίσουν την κίνηση του ρότορα ώστε αυτός να μη συγκρουστεί με το περίβλημά του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ