Παρασκευή 12 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΕ ΓΙΑ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
Η κυβέρνηση «μασάει» τα λόγια της

Απέφυγε ο Γ. Δρυς να πάρει θέση στα σχέδια της ΕΕ για το «σφαγιασμό» των αγροτικών επιδοτήσεων. Το ΚΚΕ τάχτηκε κατά της νέας αναθεώρησης της ΚΑΠ και της μέχρι τώρα πορείας της

Απέφυγε - παρά τις επίμονες πιέσεις από την πλευρά του ΚΚΕ - να πάρει θέση για τις προτάσεις του επιτρόπου Φίσλερ που προβλέπουν νέα δραστική μείωση των επιδοτήσεων για τη γεωργία, ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Δρυς, προϊδεάζοντας για συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης στα προωθούμενα κοινοτικά μέτρα μείωσης του αγροτικού εισοδήματος. Χτες στην ενημέρωση που παρείχε ο υπουργός Γεωργίας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, για μια ακόμα φορά μίλησε για πιεστικό περιβάλλον στην ΕΕ, λέγοντας ότι «υπάρχουν εντονότατες πιέσεις από χώρες του βορρά για τον περιορισμό των κοινοτικών δαπανών για τη γεωργία», ενώ «ανάγκες για αύξηση του προϋπολογισμού μέχρι το 2006 δε φαίνεται να υπάρχουν». Οσον αφορά τις προτάσεις Φίσλερ, παρά την ευθεία ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκου, ο Γιώργος Δρυς αρκέστηκε να δηλώσει ότι κινούνται στην κατεύθυνση της συμφωνίας του Βερολίνου, με την οποία έχει επί της ουσίας συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση. Παράλληλα επιχείρησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις από τις επιπτώσεις της νέας αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, λέγοντας ότι πρέπει «να σταματήσουμε να μιλάμε για τους μικρομεσαίους Ελληνες αγρότες», αφού «δεν υπάρχουν τέτοιου είδους μέτρα. Υπάρχουν μέτρα που είναι οριζόντια» και «μόνο όταν μιλάμε για τους Ευρωπαίους αγρότες μπορούμε να περάσουμε προϋποθέσεις που αφορούν Ελληνες αγρότες»!

Κατά της νέας αναθεώρησης της ΚΑΠ, αλλά και της μέχρι τώρα πορείας της, τάχθηκε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, λέγοντας ότι ενώ «περίπου το 60% από τα ταμεία πήγαινε στον αγροτικό τομέα, φτάσαμε στο 40%. Υπάρχει σταθερή τάση μείωσης της χρηματοδότησης» τονίζοντας πως αυτό συμβαίνει «με την ΚΑΠ και τις συνεχείς αναθεωρήσεις». Τόνισε ότι υποτάσσονται στους νόμους της ελεύθερης αγοράς τα αγροτικά προϊόντα που χαρακτηρίζονται «πλεονασματικά» και «επειδή δυσκολευόμαστε να τα εξάγουμε να τα σταματήσουμε», πράγμα που συνιστά «καταστροφή για μια σειρά χώρες, ιδιαίτερα τις μεσογειακές». Μάλιστα σχολιάζοντας τις προβαλλόμενες από την ΕΕ δικαιολογίες, σημείωσε ότι «θυμήθηκαν ξαφνικά το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία» και την «αντικαπνιστική υστερία για να μειωθούν τα καπνά», κάνοντας λόγο για «υποκρισία» και «τεχνάσματα για να μειωθούν οι επιδοτήσεις». Παράλληλα επισήμανε ότι «η ελληνική κυβέρνηση δέχεται την πίεση της αγροτιάς, τα μέτρα θα οδηγήσουν σε αγώνες τους αγρότες. Απαιτούν από την κυβέρνηση κάποια μέτρα» ενώ αναφορικά με την τακτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ τόνισε πως «κρύβετε επιμελώς ότι σαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεχτήκατε την ΚΑΠ. Κανένα μέτρο ιδιαίτερο δε διεκδικήσατε».

Ως υπερασπιστής της λογικής των πλαφόν και της μεταφοράς κονδυλίων προς τις δράσεις του λεγόμενου δεύτερου πυλώνα (βιολογικές καλλιέργειες κλπ.) που αποδεδειγμένα δεν ενισχύουν τη μικρομεσαία αγροτιά, εμφανίστηκε χτες η βουλευτής του ΣΥΝ Μαρία Δαμανάκη. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά της για τα χρήματα των επιδοτήσεων: «Είμαι υπέρ του πλαφόν» σημείωσε «να τα δίνουμε χωρίς πλαφόν μου φαίνεται αδιανόητο»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ