Σάββατο 13 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ
Και νέο υποχρεωτικό «χαράτσι»

Θα ξεκινάει σε πρώτη φάση από 95.000-100.000 δραχμές!

Υποχρεωτικό «χαράτσι» στην εκπαίδευση - κατάρτιση των αγροτών ετοιμάζεται να επιβάλει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάστηκε απόφαση από τα υπουργεία Γεωργίας και Εργασίας, στην οποία θα προβλέπεται η υποχρεωτική κατάρτιση των αγροτών που χρηματοδοτούνται από το Γ` ΚΠΣ και το κόστος θα καλύπτεται 50/50. Η σχετική εισήγηση έγινε από τη διοίκηση του Οργανισμού Γεωργικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης και Απασχόλησης (ΟΓΕΕΚΑ) «ΔΗΜΗΤΡΑ».

Πιο συγκεκριμένα οι νέοι αγρότες που έχουν να λαμβάνουν ή θέλουν να πάρουν πριμ πρώτης εγκατάστασης και οι αγρότες που περιμένουν επιδοτήσεις από σχέδια βελτίωσης ή θέλουν να ενταχθούν σε αυτά, καθώς και για διάφορα άλλα προγράμματα του Γ' ΚΠΣ, θα πρέπει να έχουν στο εξής πιστοποιητικό βασικής κατάρτισης. Και για να το αποκτήσουν αυτό, θα πρέπει να προκαταβάλουν υποχρεωτικά γύρω στις 250.000 δραχμές και να «καταρτιστούν» για 150 ώρες. Βέβαια οι 150 αυτές ώρες θα επιδοτούνται στη συνέχεια με ένα ποσό, που όμως δε θα καλύπτει την προκαταβολή και υπολογίζεται ότι γύρω στις 95.000 με 100.000 δραχμές θα παρακρατούνται ως «δίδακτρα». Αυτό ισχύει για την υποχρεωτική κατάρτιση που έχει οριστεί ως πρώτος κύκλος σπουδών. Ομως και για τους υπόλοιπους δύο κύκλους σπουδών που έχουν σχεδιαστεί για... αναβαθμισμένο «πράσινο πτυχίο», οι αγρότες που επιθυμούν να συνεχίσουν τις «σπουδές», θα πρέπει πάλι να πληρώνουν δίδακτρα.

Με άλλα λόγια τέρμα η δωρεάν εκπαίδευση και κατάρτιση των αγροτών. Και το ερώτημα είναι οι φτωχοί και μικρομεσαίοι αγρότες που ψάχνουν απεγνωσμένα να βρουν λεφτά να φέρουν σε πέρας τις καλλιέργειές τους και να ζήσουν τις οικογένειές τους, θα ψάξουν να βρουν λεφτά για κατάρτιση; Αλλά το θέμα είναι ότι η κυβέρνηση θέτει εκβιαστικά άλλο ένα χαράτσι με τη συλλογιστική ότι αφού θα δοθούν χρήματα από το Γ' ΚΠΣ (π.χ. για πριμ πρώτης εγκατάστασης ή για σχέδια βελτίωσης) γιατί να μην πληρώσουν και 100.000 δρχ. οι αγρότες που θέλουν να ενταχθούν σ' αυτά. Ομως θα ενταχθούν όλοι οι αγρότες σε αυτά τα προγράμματα του Γ' ΚΠΣ, ακόμα κι αν πληρώσουν να αποκτήσουν πιστοποιητικό βασικής κατάρτισης; Και μέσα στα επόμενα χρόνια τα δίδακτρα θα είναι 100.000 δραχμές ή πολύ - πολύ παραπάνω; Επίσης τίθεται και ένα ακόμα ερώτημα: Αν τελικά καταρτιστούν όλοι οι φτωχοί και μικρομεσαίοι αγρότες θα γλιτώσουν το ξεκλήρισμα, που προσχεδιασμένα επιβάλλει και θα επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ