Σάββατο 13 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ασύστολη κυβερνητική κοροϊδία

Δεν υπάρχει «σανίδα»... αγροτοτουρισμού για τους μικρομεσαίους αγρότες

Στάχτες, «αγροτοτουρισμού», στα μάτια των αγροτών επιχείρησε να ρίξει χτες η κυβέρνηση, διά στόματος πρωθυπουργού, τρεις μέρες μετά την ανακοίνωση της ολέθριας πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ. Χτες όλως τυχαίως... συνεδρίασε στην οδό Καβάλας στην Αθήνα, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, η Διυπουργική Επιτροπή για την Ανάπτυξη και την Ανασυγκρότηση της Υπαίθρου, με αποκλειστικό θέμα τον αγροτοτουρισμό. Και αυτό, όπως φάνηκε, έγινε μόνο και μόνο για να βγει στη συνέχεια ο πρωθυπουργός να κάνει δηλώσεις κοροϊδίας και εξαπάτησης σε βάρος του αγροτικού πληθυσμού.

Προφανώς κρίθηκε επικοινωνιακά σκόπιμο, τώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «έβγαλε το φέρετρο» που θα θάψει γεωργία, κτηνοτροφία και αλιεία, να βγει ο πρωθυπουργός και να πει ότι θα έχει «καπάκι» αγροτοτουρισμού... Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει ταχέως να καθιερώσει εισοδηματικές ενισχύσεις πείνας ανά αγροτική εκμετάλλευση που λαμβάνει επιδοτήσεις και να καταργήσει κάθε μορφή ουσιαστικής στήριξης σε γεωργική, κτηνοτροφική και αλιευτική παραγωγή, με τη δικαιολογία ανάμεσα σε άλλα τη μεταφορά πόρων για τη λεγόμενη ανάπτυξη της υπαίθρου. Εδώ περιλαμβάνεται και ο αγροτοτουρισμός. Και ο πρωθυπουργός βγήκε χτες και «διαφήμισε» τον αγροτοτουρισμό ως «μοχλό» ανάπτυξης της υπαίθρου και συνακόλουθα τις νέες αρνητικότατες μεθοδεύσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με προφανή σκοπό να δημιουργήσει «φρούδες ελπίδες» στον αγροτικό πληθυσμό.

Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι έρχονται μαύρες μέρες για τους μικρομεσαίους αγρότες. Και οι χτεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού, που επιχείρησε να «χρυσώσει το χάπι», επικαλούμενος μέχρι και την Ολυμπιάδα του 2004, φαντάζουν εκτός από υποκριτικές και εξοργιστικά γελοίες. Και μη μας πουν οι κυβερνώντες ότι αν έχει υπόψη του ένας σώφρων άνθρωπος την αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ, θα νιώσει ιδιαίτερα ευτυχής, αν ακούσει στη συνέχεια τον πρωθυπουργό να λέει: «Ο τουρισμός συμβάλλει σημαντικά στην αναπτυξιακή δυναμική της υπαίθρου και είναι βέβαιο πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν μία μοναδική ευκαιρία για την ανάπτυξη του τουρισμού στη χώρα μας». Αυτό τι είναι; Καινούριο «φρούτο», που θα λαμβάνει «εισοδηματική ενίσχυση» από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή;..

Ο πρωθυπουργός έριξε ξανά ένα ποσό εντυπωσιασμού. Θα δοθούν είπε από το Γ' ΚΠΣ 400 δισ. δραχμές για τον αγροτουρισμό. Δεν είπε όμως, ποιοι και πόσοι αγρότες θα τα πάρουν; Και τελικά αν καταφέρουν μερικοί και πάρουν τέτοια προγράμματα, θα κάνουν σύντομα απόσβεση κεφαλαίου και θα αναπληρώσουν την απώλεια εισοδήματος που θα τους επιβάλει η ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ; Βέβαια, αν κρίνει κανείς από το τι έγινε στο Β' ΚΠΣ, μάλλον οι αγρότες δεν έχουν να ελπίζουν σε πολλά, αφού στη διάρκεια 1994-1999, μέσω του προγράμματος «Λίντερ», εγκρίθηκαν γύρω στα 1.080 προγράμματα αγροτοτουρισμού, από τα οποία ελάχιστα πήγαν σε αγρότες. Τη μερίδα του λέοντος πήραν διάφοροι επιχειρηματίες μη αγρότες. Τώρα με το νέο πρόγραμμα «Λίντερ Πλας» τι παραπάνω θα αλλάξει;..


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ