Σάββατο 13 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σενάρια πρόωρων εκλογών

Πρόωρες εκλογές προς το τέλος του 2003 προβλέπει το «Economist Intelligence Unit» σε έκθεσή του με ημερομηνία 8 του Ιούλη, που δημοσιεύτηκε προχτές μέσω του πρακτορείου «Ρόιτερ».

Στην έκθεση αναφέρεται επίσης πως παρά το γεγονός ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης παραμένει η βελτίωση των σχέσεών της με τις γειτονικές της χώρες, η συμμετοχή της Κύπρου στο επόμενο κύμα διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πιθανότατα θα προκαλέσει προβλήματα με την Τουρκία. Σε ό,τι αφορά στην εσωτερική πολιτική σκηνή, στην έκθεση σημειώνεται ότι η πιθανή μεγάλης έκτασης ήττα του κυβερνώντος κόμματος στις επικείμενες δημοτικές εκλογές, επιδεινώνει την ήδη ευαίσθητη θέση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και τη σταθερότητα της κυβέρνησής του. Παρά το γεγονός ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν διαφορά σε βάρος του ΠΑΣΟΚ 8% έναντι της ΝΔ και πτώση του βαθμού αποδοχής του ίδιου του πρωθυπουργού από τους ψηφοφόρους έναντι του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κ. Καραμανλή, «πιστεύουμε ότι ο κ. Σημίτης θα επιβιώσει», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση. Εάν όντως τα πράγματα γίνουν έτσι, η κυβέρνησή του θα γίνεται συνεχώς πιο αδύνατη και αναποτελεσματική, έως τις βουλευτικές εκλογές, που όπως ήδη αναφέρθηκε, «περιμένουμε να πραγματοποιηθούν πρόωρα, περί το τέλος του 2003».

Τέλος, στην έκθεση γίνεται αναφορά στην οικονομική κατάσταση της χώρας, για την οποία σημειώνεται ότι θα εξακολουθήσει να καταγράφει πληθωρισμό υψηλότερο του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 3,5% το 2002 (έναντι του επίσημου στόχου για 3,8%) και στο 3,9% το 2003.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ