Σάββατο 13 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Ισπανο-μαροκινό επεισόδιο

ΜΑΔΡΙΤΗ-ΡΑΜΠΑΤ.--

Με σχετική ψυχραιμία φαίνεται να αντιμετωπίζει η ισπανική κυβέρνηση την κατάληψη της νησίδας Περεχίλ (40 χλμ. ανατολικά της Ταγγέρης) από Μαροκινούς στρατιώτες, την κυριότητα της οποίας, αλλά και της παρακείμενης μικρονησίδας Θέουτα, διεκδικεί απ' τη δεκαετία του '50 το Μαρόκο...

Η νέα υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Ανα ντε Παλάθιο, απέρριψε την εκδοχή της μαροκινής κυβέρνησης, πως δηλαδή η παρουσία των Μαροκινών στρατιωτών στη νησίδα (που είναι έξω απ' τις μαροκινές ακτές) εντάσσεται στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατίας και της λαθρομετανάστευσης. Γι' αυτό και ζήτησε την άμεση αποχώρηση των Μαροκινών, αφού βεβαίως συνέστησε ηρεμία «για να μη διαταραχτούν οι σχέσεις των δύο χωρών, που βασίζονται στη φιλία και στην καλή γειτονία, μολονότι σήμερα δε βρίσκονται σε καλή φάση».

Επιπλέον, ο αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης, Μαριάνο Ραχόι, χαρακτήρισε την παρουσία των Μαροκινών στρατιωτών στην ακατοίκητη νησίδα Περεχίλ «στρατιωτική κατοχή» και «εχθρική ενέργεια», λέγοντας πως δύο-τρία ισπανικά πλοία της ακτοφυλακής παρακολουθούν την κατάσταση.

Το Ραμπάτ απ' την πλευρά του, απαντώντας σ' όλα αυτά, ανακοίνωσε πως το Μαρόκο δε θα αποσύρει τους στρατιώτες που εγκατέστησε στο «παρατηρητήριο» του νησιού, επιμένοντας πως αυτό βρίσκεται υπό μαροκινή κυριαρχία.

Σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, δεν υπάρχουν σαφείς συμβάσεις που να ξεκαθαρίζουν την κυριότητα των διαφιλονικούμενων νησίδων. Η Ισπανία ισχυρίζεται πως επειδή τις κατέχει απ' το 17ο αιώνα, οπότε δεν υπήρχε συγκροτημένο μαροκινό κράτος, είναι ο μόνος νόμιμος κάτοχος.... Μάλιστα, εκπρόσωπος του ισπανικού υπουργείου Εξωτερικών φέρεται να το παραδέχτηκε μιλώντας σε δημοσιογράφους. Οι νησίδες, είπε, δεν είναι νομικά κατοχυρωμένες ως ισπανικές εδώ και δεκαετίες. Υπάρχει σίγουρα αοριστία απ' αυτή την πλευρά. «Το Μαρόκο έκανε αυτή την προβοκάτσια βασιζόμενο σ' αυτό ακριβώς»...

Θέση στο όλο ζήτημα πήρε χτες ο εκπρόσωπος της ΕΕ, Γκουνάρ Βιγκάντ, ο οποίος αποκάλεσε το επεισόδιο «λυπηρό, που δε σχετίζεται με την αντιτρομοκρατία».

Ας σημειωθεί πάντως πως η διαφιλονικούμενη κυριότητα των βραχονησίδων είναι εδώ και πολύ καιρό σημείο τριβής ανάμεσα στις δύο χώρες. Στο παρελθόν (στη διάρκεια της δεκαετίας του 1920) μάλιστα καταγράφηκαν σκληρές μάχες ανάμεσα σε Ισπανούς στρατιώτες και ένοπλες ομάδες Μαροκινών, οι οποίες έμειναν γνωστές σαν ο «πόλεμος του Ριφ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ