Σάββατο 13 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Καταπατείται βάναυσα το Σύνταγμα και δικονομικά δικαιώματα

Παραβιάζουν ακόμη και τον τρομονόμο τους!

Για κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος και βάναυση προσβολή των δικονομικών και ατομικών δικαιωμάτων του κατηγορούμενου μίλησαν χτες οι δικηγόροι από πέντε παρατάξεις του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, ΔΑΣ - Μαχόμενοι Δικηγόροι, Δικηγορική Συνδικαλιστική Αλλαγή, Δικηγόροι σε Κίνηση, Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων και η Ενωτική Κίνηση Δικηγόρων, με αφορμή την υπόθεση του 40χρονου αγιογράφου Σ. Ξηρού, ενώ προειδοποίησαν ότι με πρόσχημα την πάταξη της τρομοκρατίας χτυπιούνται στοιχειώδη δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών.

Ειδικότερα, οι δικηγόροι Β. Δημόπουλος, Π. Γαλλετσέλης, Κ. Παπαδάκης, Β. Κατσαφάδας και Φ. Κιάου είπαν ότι γίνεται προσπάθεια νομιμοποίησης στη συνείδηση της κοινωνίας του τρομονόμου, του νόμου που θεσμοθέτησε τη μεγαλύτερη φαλκίδευση δημοκρατικών δικαιωμάτων από τη μεταπολίτευση και μετά.

Μάλιστα, σημείωσαν ότι οι διωκτικές αρχές παραβιάζουν ακόμη και αυτό τον τρομονόμο και ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφεραν:

  • Τη λήψη και εξέταση DNA του «ύποπτου» Σ. Ξηρού, χωρίς την απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου, όπως προβλέπεται από το νόμο 2829/2001 (τρομονόμος).
  • Διενεργούνται ανακριτικές πράξεις χωρίς την εντολή ανακριτή δικαστή και χωρίς να ασκηθεί καν δίωξη ή προκαταρκτική εξέταση.
  • Ο 40χρονος Σ. Ξηρός κρατείται ήδη δύο βδομάδες, χωρίς να έχει διαταχθεί η κράτησή του από τον αρμόδιο δικαστικό λειτουργό με δικαστικό ένταλμα και χωρίς να μπορούν να επικοινωνήσουν και να συνομιλήσουν μαζί του ακόμη και οι γονείς του.

Κατηγόρησαν τα ηλεκτρονικά μέσα ότι δημιουργούν κλίμα αναθεώρησης των αθωωτικών αποφάσεων των μεικτών ορκωτών δικαστηρίων για προηγούμενες υποθέσεις.

Μίλησαν για καταπάτηση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας από κάποιους - λίγους βέβαια - δημοσιογράφους που λειτουργούν ως άτυπο Γραφείο Τύπου της Ασφάλειας. Ενδεικτικά, ανέφεραν την περίπτωση φωτογραφίας, όπου ο Σ. Ξηρός είχε φωτογραφηθεί μαζί με την Ισπανίδα φίλη του σε κοινωνική εκδήλωση (σε γάμο) στο Σουδάν, ενώ ο Τύπος μιλούσε για εκπαίδευση σε στρατόπεδα του Σουδάν που εκπαιδεύουν τρομοκράτες!

Ο Β. Δημόπουλος, εκ μέρους «ΔΑΣ Μαχόμενοι Δικηγόροι», είπε ότι σήμερα βιώνουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση και ότι κυρίως μετά το χτύπημα της 11ης Σεπτέμβρη στις ΗΠΑ, με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας βλέπουμε να περιστέλλονται οι ατομικές ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα και πως θα πρέπει οι προοδευτικοί άνθρωποι να συμπαραταχτούν και να αγωνιστούν ενάντια σ' αυτή την κατάσταση.

Ο Δ. Καλτσώνης, εκ μέρους της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», είπε ότι γίνεται μια προσπάθεια για να καλλιεργηθεί στον ελληνικό λαό αίσθημα εμπιστοσύνης σε μηχανισμούς που ο λαός έχει πικρή εμπειρία, όπως οι διωκτικές αρχές, η CIA κλπ.

Τέλος, στη χτεσινή συνέντευξη ο δικηγόρος Γ. Αγιοστρατίτης, από τον οποίο ζήτησε να χειριστεί την υπόθεση η οικογένεια του Σ. Ξηρού, κατήγγειλε ότι παρ' όλες τις προσπάθειές του να έρθει σε επαφή με τον 40χρονο αγιογράφο, δεν του επετράπη ούτε να πλησιάσει στον «Ευαγγελισμό», ενώ για τους γονείς του κρατούμενου Σ. Ξηρού δήλωσε ότι τους επετράπη μόνο δύο φορές να πλησιάσουν στο γιο τους.

Ο ΔΣ Θεσσαλονίκης

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης με ψήφισμά του κάνει λόγο για ανεύθυνη σπίλωση ανθρώπινων υπολήψεων εκ μέρους μερίδας του Τύπου, για τον Σ. Ξηρό αναφέρει ότι θα πρέπει να έχει το δικαίωμα για ακώλυτη επικοινωνία με συνήγορο της επιλογής του, ενώ για τα περί «άτυπων συναντήσεων» του εισαγγελέα Ι. Διώτη με τον Σ. Ξηρό, αναφέρει ότι κινούνται εκτός του υφιστάμενου νομικού πλαισίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απαγόρευσαν την είσοδο συνδικαλιστών δικηγόρων σε εταιρεία (2008-10-17 00:00:00.0)
Καταγγέλλουν την έξωση των δικηγόρων (2004-09-09 00:00:00.0)
Ποινικές διώξεις σε 84 (2003-04-18 00:00:00.0)
Εντείνεται η σεναριολογία (2002-07-10 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2002-07-03 00:00:00.0)
Ανακοίνωση - καταπέλτης (2000-04-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ