Τρίτη 16 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Επανάσταση και τρομοκρατία...

«

Οποιος δεν απορρίπτει την επαναστατική βία είναι τουλάχιστον ύποπτος για υπόθαλψη της τρομοκρατίας»!

Δεν είναι ότι η παραπάνω «μπούρδα» διακινείται από τα φασιστοειδή στα τηλεπαράθυρα. Δεν είναι ότι κάποιοι εκπρόσωποι της αστικής «δημοκρατίας» και της συνακόλουθης κρατικής τρομοκρατίας επιδιώκουν να επαναφέρουν από την πίσω πόρτα το κυνήγι μαγισσών κατά του «φαντάσματος του κομμουνισμού», αλλά και των εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων, αφού όπως λένε, «ε, όλα αυτά τα κινήματα έχουν σχέση με την τρομοκρατία»! Είναι και το γεγονός ότι στο φόντο στης «αντιτρομοκρατικής» λαγνείας, το τσούρμο των FBIτζήδων και των λοιπών ασφαλιτών, καλλιεργούν ένα κλίμα ιδιότυπου «ιδιωνύμου» κατά των επαναστατικών ιδεών, με τους πρόθυμους «τηλε-μπατσο-αστέρες», που συνήθως μπερδεύουν τη βούρτσα με τη... βούρτσα, να διακινούν το εν λόγω τρομονομικό κατασκεύασμα υπό μορφή «αξιώματος»...

***

Δεν ξέρουμε πού θα πάει αυτή η κατάσταση, αλλά ορισμένοι μάλλον έχουν βαλθεί να βάλουν σε... «τάξη» την ιστορία. Ισως το επόμενο βήμα τους θα είναι να στήσουν ειδικά δικαστήρια κατά του... Τζέφερσον και του Ουάσιγκτον, των ηγετών δηλαδή της Αμερικανικής Επανάστασης. Επόμενοι στη σειρά θα είναι πιθανώς ο Μαρά, ο Βολταίρος, ο Ρουσό και όλοι οι ηγέτες της Γαλλικής Επανάστασης. Και αφού τελειώσουν με αυτούς, μάλλον θα έρθει η ώρα του... Ρήγα Φεραίου και του Κολοκοτρώνη.

Ειδικά για τον Ρήγα τα «στοιχεία» τους είναι... αδιάσειστα: «Οταν η Διοίκησις βιάζη, αθετή, καταφρονή τα δίκαια του λαού και δεν εισακούη τα παράπονά του, το να κάμη τότε ο λαός, ή κάθε μέρος του λαού επανάστασιν, να αρπάζη τα άρματα και να τιμωρήση τους τυράννους του, είναι (το) πλέον ιερόν από όλα τα δίκαιά του και το πλέον απαραίτητον από όλα τα χρέη του», έγραφε ο Ρήγας στο «Σύνταγμά» του. Τι άλλη «απόδειξη» χρειάζονται ότι ήταν... «τρομοκράτης»!

***

Φυσικά, η προσπάθεια των υμνητών της CIA να θέσουν σε «αντιτρομοκρατικό κλοιό» την ίδια την ταξική πάλη, είναι μια επιχείρηση που στοχεύει κυρίως στο μέλλον. Αυτό δε σημαίνει ότι δε θα ήθελαν να «ξεμπερδέψουν» και με το παρελθόν. Ο ΕΛΑΣ, το ΕΑΜ και ο ΔΣΕ, για παράδειγμα, στο βαθμό μάλιστα που τροφοδοτούν οράματα και φωτίζουν τον «άλλο» δρόμο για μια Ελλάδα της προκοπής, θα ήταν μια καλή ευκαιρία - έτσι νομίζουν - να ελεεινολογηθούν στη συνείδηση του λαού σαν «τρομοκρατικές παραφυάδες»!

Αλλά το εγχείρημά τους πάει πιο μακριά. Κατά τη «λογική» τους, ο σημερινός αγώνας των Παλαιστίνιων και των Κούρδων, είναι «τρομοκρατία», όπως πιθανώς ήταν ο αντιαποικιακός αγώνας, από την Ινδία μέχρι την Αλγερία! Οσο, δε, για τη σοσιαλιστική επανάσταση, ε! αυτό είναι «τρομοκρατία στο τετράγωνο»!

Οι διακινητές των εν λόγω αντιδραστικών θεωριών, όσοι νομίζουν ότι μπορούν να «συνδέουν» την επανάσταση με την τρομοκρατία, θα έχουν την τύχη όλων των προηγούμενων που θέλησαν με διατάγματα να θέσουν «εκτός νόμου» τόσο τις επαναστατικές ιδέες όσο και το δικαίωμα της πάλης των λαών. Γιατί όπως «η επανάσταση δε γίνεται κατά παραγγελία», αλλά «έρχεται σαν συνέπεια του ξεσπάσματος της αγανάκτησης των λαϊκών μαζών», όπως τόνιζε ο Λένιν, έτσι ακριβώς και η «κατάργησή της» δεν μπορεί να γίνει «κατά παραγγελία»...


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ