Τρίτη 16 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Αποσιωπούν τα προβλήματα των εργαζομένων

Περιοδεία του υποψήφιου δημάρχου Αθήνας με τη «Συμπαράταξη» στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης

Ο Σπύρος Χαλβατζής συνομιλεί με εργαζόμενους στα έργα συντήρησης στην Ακρόπολη
Ο Σπύρος Χαλβατζής συνομιλεί με εργαζόμενους στα έργα συντήρησης στην Ακρόπολη
Με μάστορες της πέτρας και του μαρμάρου, αλλά και επιστήμονες συναντήθηκε χτες το πρωί ο Σπύρος Χαλβατζής. Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τη «Συμπαράταξη» επισκέφτηκε τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, όπου τελούνται εργασίες αναστήλωσης. Συνοδευόμενος από το δημοτικό σύμβουλο Στέλιο Λάμπρου κι άλλους φίλους του συνδυασμού, ενημερώθηκε για την πορεία των έργων, τα προβλήματα που ανακύπτουν και ενημέρωσε τους εργαζομένους για τις θέσεις της «Συμπαράταξης».

Στην Ακρόπολη λειτουργούν αυτή τη στιγμή πολλά εργοτάξια συντήρησης και αναστήλωσης μνημείων, με δεκάδες αρχαιολόγους, συντηρητές και τεχνίτες. Οι συνθήκες εργασίας είναι πολύ σκληρές, με λεπτοδουλειά πάνω σε ογκώδη κομμάτια μαρμάρου και πέτρας, εργασία στο ύπαιθρο, το δε καλοκαίρι με υψηλότατες θερμοκρασίες. Επίσης, πολλοί εργαζόμενοι εκεί έχουν να αντιμετωπίσουν ζητήματα όπως η λήξη, νωρίτερα ή αργότερα, της σύμβασής τους και φυσικά τις ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα και τη γενικότερη απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων που προωθούν κυβέρνηση και Βρυξέλλες.

Σ' αυτά τα προβλήματα αναφέρθηκε εκτενώς ο Σπ. Χαλβατζής όπως και στην εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Για τις απεργίες που ενίοτε κάνουν οι εργαζόμενοι στους αρχαιολογικούς χώρους, για να εισπράξουν τα καταγγελτικά σχόλια της κυβέρνησης και μεγαλοεπιχειρηματιών στο χώρο του τουρισμού, ο υποψήφιος με τη «Συμπαράταξη» σημείωσε ότι απεργεί όποιος έχει προβλήματα και μάχεται για την ικανοποίηση των αιτημάτων του.

Σημείωσε τις θεσμικές αλλαγές που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη μετέτρεψαν σε «μακρύ χέρι» της κεντρικής διοίκησης και άλλο ένα φορομπηχτικό μηχανισμό. Αναφερόμενος σε μια σειρά από άλλα ζητήματα, τόνισε ότι η «επίδοση» κάτω από τη βάση την οποία «πέτυχε» περίπου το 50% των μαθητών που πήραν μέρος στις πανελλήνιες εξετάσεις, είναι αποτέλεσμα της διαρκούς υποβάθμισης του δημόσιου τομέα της Παιδείας, που γεννά αγραμματοσύνη, λεξιπενία κ.ά.

Υπογράμμισε ότι αυτή η αποτυχία αποσιωπάται στο βωμό νέων «μεγάλων ιδεών», όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 και η αντιμετώπιση της λεγόμενης τρομοκρατίας. Οτι αποσιωπάται πως λόγω της εντατικοποίησης της εργασίας και της απορύθμισης των εργασιακών σχέσεων, το 2001 είχαμε 181 εργάτες νεκρούς σε εργατικά ατυχήματα και εκατοντάδες άλλους βαριά τραυματισμένους και ανάπηρους. Οτι αυτές οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις γίνονται και στο όνομα της επίσπευσης εργασιών για το 2004. Οτι αυτοί οι Ολυμπιακοί Αγώνες των πολυεθνικών και της ολιγαρχίας θα έχουν μεγάλο οικονομικό κόστος για τα λαϊκά στρώματα και το περιβάλλον, ενώ με πρόσχημα την ασφάλειά τους δίνεται η ευκαιρία στις ξένες μυστικές υπηρεσίες να «αλωνίζουν» στην Ελλάδα.

Τέλος, κάλεσε τους εργαζομένους σε αγώνα ενάντια στην εφαρμοζόμενη πολιτική, που επιδιώκει τη μετατροπή των εργαζομένων σε απασχολήσιμους και την ανατροπή των κατακτήσεων της εργατικής τάξης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ