Τετάρτη 17 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Τρώγοντας τους άνοιξε η όρεξη

Τις νέες αξιώσεις του για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του κοινωνικο-ασφαλιστικού συστήματος, την ακόμα μεγαλύτερη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και την υψηλότερη χρηματοδότησή τους για να προσλαμβάνουν ανέργους, διατύπωσε ο ΣΕΒ και αποδέχτηκε ο υπουργός Εργασίας

Δεν αφήνουν ούτε λεπτό να περάσει ανεκμετάλλευτο οι μεγαλοβιομήχανοι, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις τους, στο όνομα δήθεν της «ανταγωνιστικότητας», σε βάρος των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων της χώρας. Ετσι, όπως έγινε γνωστό χτες, σε συνεδρίασή του το Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ, παρουσία του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δ. Ρέππα, προέβαλε τις νέες αντιασφαλιστικές και αντεργατικές του αξιώσεις, με τις οποίες ο υπουργός Εργασίας συμφώνησε απόλυτα!

Τρία ήταν τα βασικά θέματα που απασχόλησαν τη συνεδρίαση του συμβουλίου και αφορούσαν στο Ασφαλιστικό, στις εργασιακές σχέσεις και στην επαγγελματική κατάρτιση.

Ο ΣΕΒ αξίωσε από τον υπουργό Εργασίας και νέες ρυθμίσεις γύρω από τα ζητήματα που αφορούν: «Στην εξειδίκευση των κανόνων λειτουργίας των επαγγελματικών ταμείων, στη δυνατότητα μετατροπής των επικουρικών σε επαγγελματικά ταμεία, στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα στην επικουρική ασφάλιση...». Δηλαδή οι βιομήχανοι άμεσα θέλουν να πάρει «σάρκα και οστά» - ήδη έχει προχωρήσει με τον αντιασφαλιστικό νόμο - μέσω και νέων ρυθμίσεων, η εδραίωση της ιδιωτικής ασφάλισης σε βάρος της δημόσιας. Με τις ρυθμίσεις για τα επαγγελματικά ταμεία στρώνεται ο δρόμος για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες ώστε να μπορούν να βάλουν χέρι στα αποθεματικά των επικουρικών ταμείων, των ταμείων πρόνοιας κλπ.

Μ' αυτήν ακριβώς την προοπτική δήλωσε ότι συμφωνεί και ο υπουργός Εργασίας. Οπως αναφέρει ο ίδιος ο ΣΕΒ στο δελτίο του, στην ομιλία του ο Δ. Ρέππας υπογράμμισε «τη σπουδαιότητα των επαγγελματικών ταμείων και είπε πως το κεφαλαιοποιητικό σύστημα υπάρχουν δυνατότητες να εισαχθεί και στην επικουρική ασφάλιση»!

Από το δεύτερο σημείο της συζήτησης έγινε καθαρό ότι ετοιμάζεται το δεύτερο και πιο δυνατό χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων της χώρας. Μετά το αντεργατικό τερατούργημα, που έφερε σοβαρές ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, οι μεγαλοβιομήχανοι ζητούν και νέες ρυθμίσεις, που να εναρμονιστούν με τις ευρωπαϊκές, για ακόμα μεγαλύτερη «ευελιξία»(!), δηλαδή για την αφαίρεση και των τελευταίων εργατικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων. Αυτές οι νέες ρυθμίσεις, όπως υπογράμμισαν οι μεγαλοβιομήχανοι, πρέπει να είναι αποτέλεσμα και μόνο του «διαλόγου», γιατί «ο ΣΕΒ - υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση - πάντοτε υποστηρίζει ότι τα θέματα της εργασίας είναι προτιμότερο να ρυθμίζονται με συμφωνίες αυτών που τους αφορούν, δηλαδή των κοινωνικών εταίρων, και όχι με νομοθετικές διαδικασίες». Είναι απόλυτα φυσικό ο ΣΕΒ να απαιτεί το διάλογο αφού μέχρι σήμερα οι αντεργατικές και αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις ήταν αποτέλεσμα του στημένου «κοινωνικού διαλόγου» μεταξύ της κυβέρνησης και των συμβιβασμένων ηγεσιών στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Σύμφωνος και μ' αυτήν την αξίωση δήλωσε ο Δ. Ρέππας, ο οποίος αφού εξύμνησε τη διαδικασία του διαλόγου, λέγοντας ότι «έχει βασικό ρόλο να παίξει», είπε ότι είναι ανοιχτός να προχωρήσει στην υιοθέτηση θεμάτων για τα οποία οι κοινωνικοί εταίροι συμφωνούν. Προτίθεται δε να «συστήσει άμεσα μόνιμη Συντονιστική Επιτροπή για τα θέματα της Κοινωνικής Προστασίας όπως και Εργασίας, όπου θα κυριαρχεί ο διαρκής διάλογος όλων των πλευρών», θέμα το οποίο είχε ζητήσει και ο ΣΕΒ.

Τέλος, ο ΣΕΒ αξιώνει οι επιχειρήσεις να έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν μεταξύ των ανέργων που προσλαμβάνονται μέσω των διαφόρων προγραμμάτων απασχόλησης του ΟΑΕΔ, καθώς και την εκπαίδευσή τους - δηλαδή και επιπλέον χρηματικά πακέτα - πριν ή μετά την τοποθέτησή τους.

Καμία διαφωνία δεν προέβαλε και σ' αυτό το ζήτημα ο υπουργός Εργασίας, ο οποίος μάλιστα θα λάβει υπόψη του τις προτάσεις του ΣΕΒ μπροστά στην προετοιμασία του νομοσχεδίου σχετικά με το Εθνικό Σύστημα Σύνδεσης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης της Απασχόλησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ