Τετάρτη 17 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ»
Μετά τις δημοτικές τα νέα φοροχαράτσια

Ο πρωθυπουργός έδωσε χτες το «πράσινο φως» στον υπουργό Οικονομίας να δημοσιοποιήσει αύριο τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στο φόρο μεταβίβασης ακινήτων, αλλά και την πριμοδότηση σε επιχειρηματίες που θα φέρουν στην Ελλάδα κεφάλαια που είχαν φυγαδεύσει στο εξωτερικό

Το «πράσινο φως» για τη δημοσιοποίηση της δεύτερης δόσης των μέτρων της «φορολογικής μεταρρύθμισης» - που περιλαμβάνει αλλαγές στο φόρο μεταβίβασης ακινήτων, καθώς επίσης και φορολογικά κίνητρα για τον «επαναπατρισμό» κεφαλαίων που είχαν φυγαδευτεί στο εξωτερικό - έδωσε χτες ο πρωθυπουργός στον επί τον Οικονομικών υπουργό της κυβέρνησής του, Ν. Χριστοδουλάκη, κατά τη διάρκεια συνεργασίας που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου. Είναι φανερό, πως η κυβέρνηση τόσο με την πρώτη όσο και με τη δεύτερη δόση των μέτρων, προσπαθεί να εξωραΐσει στα μάτια των φορολογουμένων την πολυδιαφημισμένη «φορολογική μεταρρύθμιση» κρατώντας για μετά τις δημοτικές εκλογές το τρίτο πακέτο μέτρων που θα περιλαμβάνει τους νέους φόρους, τόσο για τη μικρή ακίνητη περιουσία, όσο και για τους «φόρους επιτηδεύματος» που θα εισπράττονται για λογαριασμό των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η μεθόδευση της εξαγγελίας της δεύτερης δόσης των μέτρων φορολογικής μεταρρύθμισης, ήταν το αντικείμενο της χτεσινής συνεργασίας που είχε ο Κ. Σημίτης με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών και τον οικονομικό του σύμβουλο Γκίκα Χαρδούβελη. Προλειαίνοντας το έδαφος ο Ν. Χριστοδουλάκης ανακοίνωσε - μετά τη συνεργασία του με τον πρωθυπουργό - ότι αύριο Πέμπτη θα ανακοινώσει τα βασικά μέτρα της... «δεύτερης φάσης» του φορολογικού, τα οποία θα περιλαμβάνουν τις ρυθμίσεις για:

  • Τη φορολογία κληρονομιών, γονικών παροχών και μεταβιβάσεων ακινήτων. Οι ρυθμίσεις που να ανακοινωθούν, θα είναι οι ευνοϊκές, καθώς υπάρχουν και άλλες που θα περιλαμβάνονται στην 3η δόση φορολογικών μέτρων που θα εξαγγελθούν σε επόμενη φάση.
  • Τη φορολογική μεταχείριση των ακινήτων που έχουν οι λεγόμενες εξωχώριες (υπεράκτιες ή και οφσόρ) εταιρίες.
  • Τα κίνητρα για την προσέλκυση κεφαλαίων στην Ελλάδα. Πρόκειται στην ουσία για φορολογικά προνομία που θα δοθούν για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων ελληνικών επιχειρήσεων που είχαν φυγαδευτεί στο παρελθόν στο εξωτερικό από τους ιδιοκτήτες αυτών των επιχειρήσεων, πολλές από τις οποίες είχαν βαφτιστεί «προβληματικές».

Οπως εξήγησε ο υπουργός, το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου για τα ζητήματα αυτά θα δημοσιοποιηθεί στο τέλος του Ιούλη ή στις αρχές του Αυγούστου. Οι επίμαχες ρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα οι νέες κλίμακες και τα αφορολόγητα όρια, τη φορολογία εισοδήματος και την επιβολή των νέων φόρων «κατοχής περιουσίας» που αφορούν τα εισοδήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων και εν γένει των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, θα δημοσιοποιηθούν - για ευνόητους λόγους - μετά τις δημοτικές εκλογές. Η κυβέρνηση δίνει τώρα έμφαση στην προπαγάνδιση κάποιων μειώσεων στο φόρο μεταβίβασης ακινήτων, που στοχεύουν και στην αύξηση των αγοραπωλησιών ακινήτων (της λεγόμενης εμπορευσιμότητας) μέσω της οποίας ελπίζουν να αντισταθμίσουν τις απώλειες φόρων. Παράλληλα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, σκοπεύουν να μειώσουν τις κλίμακες φορολογίας στις κληρονομιές και να αυξήσουν τα αφορολόγητα όρια για την αγορά πρώτης κατοικίας, που βέβαια είναι το κρίσιμο ζήτημα,το οποίο για λόγους ευνόητους θα ανακοινωθεί μετά τις δημοτικές εκλογές του Οκτώβρη. Είναι φανερό ότι η «φορολογική μεταρρύθμιση» που επιχειρείται στο πλαίσιο των γενικότερων αναδιαρθρώσεων σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου δεν μπορεί να ιδωθεί αποσπασματικά (όπως επιθυμεί η κυβέρνηση) αλλά στην ολότητά της.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ν. Χριστοδουλάκη τα μέτρα για τη φορολογική μεταχείριση των ακινήτων που έχουν οι διαβόητες και μονίμως φοροδιαφεύγουσες «οφσόρ εταιρίες» θα αποσκοπούν στη «φορολογική εξομοίωση», γεγονός που σημαίνει ότι η προσπάθεια να ενταχτούν στο φορολογικό σύστημα και να φορολογηθούν θα συνοδεύεται από κάθε είδους φορολογικά κίνητρα, που η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να παραχωρήσει...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ