Σάββατο 19 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Του Φώτη Χουλιάρα, μέλους της διοίκησης της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των αγροτών στα Φάρσαλα
Με τον αγώνα και με την ψήφο μας

- Πώς πάνε οι προετοιμασίες για το πανθεσσαλικό αγροτικό συλλαλητήριο, στις 25 Φλεβάρη, στη Λάρισα;

- Είμαστε όλοι έτοιμοι. Οι αγρότες έχουν ενημερωθεί από κλιμάκια των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων και των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα που περιοδεύουν παντού. Εδώ στα Φάρσαλα, θα «προπονηθούμε» για την πανθεσσαλική κινητοποίηση με τη συμμετοχή μας στο συλλαλητήριο που θα γίνει, την Τρίτη, 22 Φλεβάρη, στην επαρχία μας. Είμαστε αισιόδοξοι ότι την ερχόμενη Παρασκευή στην κεντρική πλατεία της Λάρισας θα είμαστε πάρα πολλοί, για να δείξουμε τη δύναμη του αγώνα μας και την ισχύ του δίκιου μας.

- Από πού αντλείτε αυτήν την αισιοδοξία;

- Περιοδεύοντας στα χωριά και μιλώντας με τους συναδέλφους μας αγρότες, βλέπουμε την αγωνιστική διάθεση όλων. Υστερα, έχει γίνει συνείδηση στον αγροτικό κόσμο της Θεσσαλίας, πως μόνο με τον ενωτικό και συνεχή αγώνα μας μπορούμε να αναγκάσουμε τους κυβερνώντες ν' ασχοληθούν με τα προβλήματά μας. Ξέρουμε πως χωρίς να παλέψουμε τίποτα δεν πρόκειται να κερδίσουμε. Αλλωστε, μετά τα πολύ επιτυχημένα νομαρχιακά συλλαλητήρια στους τέσσερις Θεσσαλικούς νομούς, είχαμε προειδοποιήσει ότι θα συνεχίσουμε και θα κλιμακώσουμε την πάλη μας μέχρι την τελική δικαίωση, που δεν είναι άλλη από την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ. Αυτό κάνουμε στις 25 Φλεβάρη και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας και μετά τις εκλογές.

- Και στις εκλογές;

- Είναι κι αυτές μια σημαντική μάχη για την αγροτιά. Με όπλο την ψήφο μας μπορούμε να δώσουμε «αέρα στα πανιά» των αγώνων μας, να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες και προϋποθέσεις για την αποτελεσματικότητα της πάλης μας. Μπορούμε, κατ' αρχάς, να τιμωρήσουμε την κυβέρνηση, αλλά και όλους όσοι συμφωνούν κι ας λένε άλλα, με την αντιαγροτική της πολιτική. Να στείλουμε και από την κάλπη το μήνυμα πως διαφωνούμε και αντιστεκόμαστε στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που ξεκληρίζει χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά από τη γη τους. Μπορούμε, ακόμα, να «εκδικηθούμε» όλους αυτούς που έστελναν τα ΜΑΤ να ξεφουσκώνουν τα λάστιχα των τρακτέρ μας στην εθνική οδό, μας έβριζαν αποκαλώντας μας «γαϊδούρια» και «αμόρφωτους χωριάτες» και τους άλλους που, όταν ζητούσαμε τη βοήθειά τους, μας «ορμήνευαν» να φύγουμε με «την ουρά στα σκέλια» από τον αγώνα μας, ενώ προηγουμένως είχαν επιχειρήσει να μας διασπάσουν και ν' αλλάξουν το διεκδικητικό πλαίσιο των αιτημάτων μας, για να μην στενοχωρήσουμε τ' αφεντικά των Βρυξελλών. Μπορούμε ν' απαντήσουμε με την ψήφο μας στις δικαστικές διώξεις και στις καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος χιλιάδων αγωνιστών της αγροτιάς, μόνο και μόνο επειδή βγήκαμε στους δρόμους να διεκδικήσουμε το ψωμί μας και το δίκιο μας.

- Ποια βασικά αιτήματα προβάλλετε;

- Είναι γνωστά και τα ξέρουν οι κυβερνώντες, αλλά αρνούνται να τα ικανοποιήσουν. Παλεύουμε για την κατάργηση των κανονισμών της ΕΕ, που επιβάλουν περιορισμούς στις καλλιέργειες, ποσοστώσεις στην παραγωγή και πρόστιμα συνυπευθυνότητας για όλα τα προϊόντα. Ζητάμε μέτρα για την ουσιαστική ρύθμιση των αγροτικών χρεών, για μείωση του κόστους παραγωγής, για αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ, για την ενίσχυση των νέων αγροτών. Διεκδικούμε την εφαρμογή μιας άλλης, φιλοαγροτικής πολιτικής προς όφελος του αγροτικού κόσμου και της αγροτικής οικονομίας της χώρας μας.


Π. Ρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ