Σάββατο 20 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
24ωρο
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Δημήτρης Νικολαϊδης
Δημήτρης Νικολαϊδης
Φωτ.

Πέρασαν 22 χρόνια από τις 8 Ιούλη 1980, που «έφυγε» από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ, συνεπής αγωνιστής για τα ιδανικά του ΚΚΕ. ΑνταρτοΕΠΟΝίτης από τα 17 χρόνια του, δόθηκε ολοκληρωτικά στον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας. Για την προσφορά του η Πολιτεία τον «πλήρωσε» με απάνθρωπα βασανιστήρια, με καταδίκη σε θάνατο και με τον εγκλεισμό του για 17 χρόνια στις διάφορες φυλακές. Αρκετός χρόνος και κατάλληλος για σκέψεις και πολυποίκιλες εμπειρίες και εμπνεύσεις, που δεν άργησε να τις εκφράσει στην ποιητική συλλογή «Ανήλιαγα χρόνια». Παραθέτω μερικούς στίχους του:

«Στο μπρούντζινο μέτωπο της ελπίδας μας/ με κεφαλαία γράμματα σκαλίσαμε, το σύνθημα της γενιάς μας/ Λευτεριά στους ανθρώπους/ Ειρήνη».

Στη μνήμη του προσφέρω 30 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Αγ. Παύλου» - πλ. Βάθη.

Η γυναίκα του Ευαγγελία Λύτρα - Νικολαΐδου

* * *

Ψηλορείτης Ιούνης - Ιούλης 1947: Καμιά σαρανταριά παλικάρια αγωνιστές με πρωτοκαπετάνιο τον Ποδιά. Στα σπάργανα ο Δημοκρατικός Στρατός. Περικυκλωμένοι από εκατοντάδες εθνικόφρονες και χωροφύλακες, έδωσαν άνισες μάχες. Τελικά όμως υπέκυψαν στις υπέρτερες δυνάμεις. Πολλοί οι σκοτωμένοι. Ελάχιστοι διέφυγαν. Οι συλληφθέντες αιχμάλωτοι.

Μεταξύ των αιχμαλώτων ο ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΤΡΟΥΛΙΝΟΣ από το Ηράκλειο και ο ΗΛΙΑΣ ΤΥΡΟΚΟΜΑΚΗΣ από τις Μέλαμπες Ρεθύμνου.

Λίζα Ψωμιάδου
Λίζα Ψωμιάδου
Ομως και τους αιχμαλώτους δεν τους ήθελαν ζωντανούς. Ετσι οι εθνικόφρονες τους δολοφόνησαν στα Βοριζοκάμαρα. Τον Θεόφιλο και τον Ηλία μαζί.

Στη μνήμη όλων των αγωνιστών, που έπεσαν στον τίμιο αγώνα, του Θεόφιλου και του Ηλία, για τη σημερινή γιορτή του, ο αδελφός του Γιάννης προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Πετρούπολης, 30 ευρώ στο ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Στο Νεκροταφείο Καλλιθέας κηδέψαμε τη ΛΙΖΑ ΨΩΜΙΑΔΟΥ. Τη συνόδεψε στο τελευταίο ταξίδι της ολόκληρη η γειτονιά των Πάνω Σφαγείων. Τα ψυχικά σου χαρίσματα, Λίζα, ήταν αμέτρητα. Μετριοφροσύνη, συμπαράσταση και αλληλεγγύη σε όποιον σε χρειαζόταν, πάντα χωρίς να μετράς κόπους και θυσίες, πάντα με ανιδιοτέλεια και χωρίς υστεροβουλία.

Θα σε θυμόμαστε πάντα αστέρι της γειτονιάς μας.

Αιώνια η μνήμη σου.

Στη μνήμη της προσφέρω 25 ευρώ στο ΚΚΕ και 25 ευρώ στην Αγωνιστική Συνεργασία, μέσω της ΚΟΒ Πετραλώνων - Θησείου.

Κατερίνα Κασαπίδου


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ