Σάββατο 20 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ
Οχι στην «ωμή νέα εργασιακή τάξη»

Στο θέμα της «σκοτεινής» πλευράς της θεατρικής δημιουργίας παίρνει θέση το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, με αφορμή το σημείωμα του Κ. Γεωργουσόπουλου (3/7) για τις παραστάσεις της «Πενθεσίλειας» στην Επίδαυρο. «Το να εστερνίζονται άνθρωποι σαν τον Κ. Γεωργουσόπουλο» σημειώνεται στην ανακοίνωση «την άποψη ότι κανένα αληθινά μεγάλο έργο τέχνης, καμιά δημιουργία, όσο εμπνευσμένη κι αν είναι, δε δικαιώνεται όταν στηρίζεται στην εκμετάλλευση των συντελεστών της, αποτελεί θετική εξέλιξη στο πεδίο της ιδεολογικής διαπάλης, την οποία σημειώνουμε και χαιρετίζουμε».

Στο ερώτημα που θέτει ο Κ. Γεωργουσόπουλος όσον αφορά στη στάση του ΣΕΗ για την εκμετάλλευση που υφίστανται οι Ελληνίδες ηθοποιοί και χορεύτριες της «Πενθεσίλειας» και αν «θα υποκύψει στην ωμή νέα εργασιακή τάξη», το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών αναφέρει ότι από τις 5 Ιουνίου (πολύ πριν τις δύο παραστάσεις στην Επίδαυρο) συντονίζει προσεκτικά τις ενέργειές του σε συνεργασία με το Συνδικάτο των Ιταλών Ηθοποιών, το Συνδικάτο των Ισπανών Ηθοποιών και με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ηθοποιών (FIA), ώστε τις αμέσως επόμενες ημέρες να προσφύγουν στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Συγκεκριμένα, το ΣΕΗ έχει καταγράψει «τις συγκλονιστικές μαρτυρίες 6 κυριών, δικών μας και ξένων, οι οποίες συμμετέχουν στην παράσταση και οι οποίες μας περιγράφουν με τα μελανότερα χρώματα τις συνθήκες "αποικιακού χαρακτήρα", που επιβάλλονται από τους παραγωγούς της παράστασης, παρά τη βεβαιωμένη δυσαρέσκεια (και αντίδραση) του ίδιου του Π. Στέιν».

Το ΣΕΗ έχει στην κατοχή του πρωτότυπα συμβολαίων όπου αναφέρονται οι όροι εργασίας, αμοιβών και συνθηκών, από τους οποίους «κανείς δεν έχει ως τώρα τηρηθεί, παρότι έχουν ήδη περάσει δυόμισι μήνες». Το ΣΕΗ επικοινώνησε με την Ελένη Μουσταΐρα της «Αττικής Πολιτιστικής Εταιρείας» αρκετές φορές, η οποία «αρνείται πεισματικά ότι γνωρίζει οτιδήποτε σχετικό με τις καταγγελίες και υποστηρίζει ότι δεν έχει καμία σχέση με την παραγωγή της "Πενθεσίλειας" και τους οικονομικούς όρους, παρότι η ίδια δήλωνε στις εφημερίδες μέρες πριν από τις παραστάσεις στην Επίδαυρο, ότι είναι συνεργάτης και συμπαραγωγός». Το ΣΕΗ έχει αποστείλει φωτοκόπιες των συμβολαίων στη FIA και σε άλλα αδελφά σωματεία.

Οπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, το ΣΕΗ δε σκοπεύει να υποκύψει «στην "ωμή νέα εργασιακή τάξη"», και ετοιμάζεται να δώσει την «πρώτη "παγκοσμιοποιημένη" μάχη για την ανατροπή της». «Είναι σίγουρο ότι μας περιμένουν και άλλες εκπλήξεις» καταλήγει η ανακοίνωση. «Το νέο μοντέλο των διεθνών συμπαραγωγών, στο πλαίσιο ή όχι της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, με άλογη ή παράλογη εκταμίευση του κόπου των Ελλήνων πολιτών και κυρίως με την αγορά φτηνού καλλιτεχνικού δυναμικού, πρόσφορου για στυγνή εκμετάλλευση, είναι ante portas».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ