Κυριακή 21 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
Η ενημέρωση στις «παράπλευρες απώλειες» της «αντιτρομοκρατικής σταυροφορίας»

Από τον προσεταιρισμό και την επίσημη παραπληροφόρηση ως τον εκβιασμό, τις απολύσεις και τους... πυραύλους χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ για τη χειραγώγηση των μέσων ενημέρωσης και των δημοσιογράφων στη «μάχη κατά της τρομοκρατίας»

Εικόνα από τη βομβαρδισμένη Καμπούλ. Μία από τις ελάχιστες φωτογραφίες των διεθνών πρακτορείων, που δεν είδε όμως το φως της δημοσιότητας σε μεγάλες αμερικανικές εφημερίδες

Associated Press

Εικόνα από τη βομβαρδισμένη Καμπούλ. Μία από τις ελάχιστες φωτογραφίες των διεθνών πρακτορείων, που δεν είδε όμως το φως της δημοσιότητας σε μεγάλες αμερικανικές εφημερίδες
Αξιοποιώντας την πείρα από τις προηγούμενες επιδρομές της «Νέας Τάξης» και τον τρόπο μετάδοσης των πληροφοριών και των ειδήσεων, οι Αμερικανοί ιθύνοντες αμέσως μετά το χτύπημα της 11ης Σεπτέμβρη του 2001 έθεσαν σε εφαρμογή ένα τερατώδες σχέδιο για τον επηρεασμό των μέσων ενημέρωσης και των δημοσιογράφων σ' ολόκληρο τον κόσμο. Το δόγμα Μπους «όποιος δεν είναι μαζί μας είναι με τους τρομοκράτες», μεταφέρθηκε στο χώρο της ενημέρωσης. Σταχυολογήσαμε ορισμένα χαρακτηριστικά γεγονότα από τον «επικοινωνιακό πόλεμο» που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ, παράλληλα με την επιχείρηση «Διαρκής Ελευθερία».

Η πρώτη εκδήλωση αυτής της φασιστικής εκστρατείας σημειώθηκε αμέσως μετά την 11η Σεπτέμβρη. Μαζί με τους «Δίδυμους Πύργους» κατέρρευσε πλήρως και ο μύθος περί της ανεξαρτησίας των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης. Μια απίστευτη λογοκρισία επιβλήθηκε πρώτα στη ροή εικόνων: Χιλιάδες νεκροί και όμως ούτε μια εικόνα. Μια ασύλληπτη καταστροφή και ούτε ένα κοντινό πλάνο στα ερείπια!

«Να προσέχουν τι λένε αυτό τον καιρό» (1), προειδοποίησε απειλητικά τα μέσα ενημέρωσης ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλάισερ.

Το μήνυμα ήταν σαφές και ανέλαβαν να το «μεταφράσουν» οι ιθύνοντες των ραδιοτηλεοπτικών μέσων και των εφημερίδων. Σε εγκύκλιο προς τους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος του CNN, Ουόλτερ Ισάακσον, λέει: «Εισερχόμαστε σε μια περίοδο κατά την οποία υπάρχουν πολύ περισσότερα ρεπορτάζ και βίντεο από τις περιοχές του Αφγανιστάν. Θέλω να διασφαλίσετε ότι δε θα χρησιμοποιηθούμε ως όχημα προπαγάνδας. Πρέπει να εξασφαλίσετε ότι ο κόσμος θα καταλαβαίνει πως, όταν βλέπει πολίτες να υποφέρουν εκεί, αυτό συμβαίνει στο πλαίσιο μιας τρομοκρατικής επίθεσης που προκάλεσε τεράστιο πόνο στις ΗΠΑ» (2)...

Η «προσαρμογή» των πιο διάσημων Αμερικανών δημοσιογράφων ήταν εντυπωσιακή. Ενώ η επιδρομή στο Αφγανιστάν βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη και οι «παράπλευρες απώλειες» στον άμαχο πληθυσμό πολλαπλασιάζονταν, ο γνωστός αρθρογράφος των «Νιου Γιορκ Τάιμς», Τόμας Φρίντμαν, έγραφε στις 23 Νοέμβρη του 2001: «Αποδεικνύεται ότι πολλοί από αυτούς τους "πολίτες" Αφγανούς προσεύχονται για μια ακόμη δόση από βομβαρδιστικά Β-52 για να τους ελευθερώσουν από τους Ταλιμπάν, ανεξάρτητα από το αν θα υπάρξουν ή όχι θύματα»!

Οσο, για εκείνους τους Αμερικανούς δημοσιογράφους που δεν επέδειξαν τον αρμόζοντα «πατριωτισμό» υπήρχε και άλλη μέθοδος συμμόρφωσης. Ο Τομ Γκάτινγκ, ο οποίος τόλμησε να γράψει στην εφημερίδα «Τέξας Σίτι Σαν» ότι «στις 11 Σεπτέμβρη ο Μπους περιφερόταν στη χώρα σαν τρομαγμένο παιδί», απολύθηκε. Την ίδια τύχη είχε και ο Νταν Γκάθρι, επειδή τόλμησε να αναφέρει στην εφημερίδα «Ντέιλι Κούριερ» ότι «ο Μπους το έβαλε στα πόδια». Η εφημερίδα «Χέραλντ Τρίμπιουν» το έγραφε σαφέστατα: «Στις ΗΠΑ το δικαίωμα της διαφωνίας συγκρούεται με τον πατριωτισμό».

Πιστή στο δόγμα των σύγχρονων επικοινωνιολόγων ότι «πραγματικότητα είναι μόνο η εικόνα», η αμερικανική ηγεσία φρόντισε να ελέγξει εκτός από τη ροή των πληροφοριών και των ειδήσεων στα μέσα ενημέρωσης και τη ροή των εικόνων από την επιδρομή κατά του Αφγανιστάν. Στις 11 Οκτώβρη του 2002, το αμερικανικό Πεντάγωνο αποφάσισε άρον άρον να αγοράσει τα αποκλειστικά δικαιώματα εκμετάλλευσης όλων των φωτογραφιών του εμπορικού δορυφόρου «Ikonos» από την εμπόλεμη περιοχή. Η απόφαση ελήφθη μετά τις πληροφορίες ότι από τον «Ikonos» μεταδίδονταν φωτογραφίες από το αφγανικό χωριό Νταρούντα, το οποίο βομβαρδίστηκε από τα αμερικανικά αεροσκάφη, προκαλώντας την απώλεια μεγάλου αριθμού αμάχων (3).

Λίγο μετά τη μετάδοση του πρώτου μηνύματος του Μπιν Λάντεν από τον τηλεοπτικό σταθμό «Αλ Τζαζίρα» του Κατάρ, η σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις κάλεσε τους ιδιοκτήτες των πέντε μεγάλων αμερικάνικων καναλιών (ABC, CBS, NBC, CNN και FOX). Η κυρία Ράις απαίτησε από τους «καναλάρχες» να μεταδίδουν οι σταθμοί τους υλικό από τον «Αλ Τζαζίρα» (4). Σκοπός δεν ήταν μόνο η φίμωση του Σαουδάραβα σεΐχη, αλλά και η εξασφάλιση ότι δε θα μεταδίδονταν οι εικόνες φρίκης από τους ανηλεείς αμερικανικούς βομβαρδισμούς και τις «παράπλευρες απώλειες».

Στις 3 Οκτώβρη του 2001, πριν ξεκινήσει η αμερικανική επιδρομή κατά του Αφγανιστάν, η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κατάρ έκανε επίσημο διάβημα στην κυβέρνηση του εμιράτου για τον τρόπο κάλυψης των γεγονότων από τον «Αλ Τζαζίρα». Στις 12 Νοέμβρη του 2001, λίγες ώρες πριν οι δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας μπουν στην Καμπούλ, τα γραφεία του «Αλ Τζαζίρα» στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν ανατινάζονται από έναν αμερικανικό πύραυλο, ο οποίος εκτοξεύτηκε «κατά λάθος» από αμερικανικό αεροσκάφος. Ετσι, την επομένη, όταν οι τηλεθεατές σ' ολόκληρο τον κόσμο γύρισαν τους δέκτες τους στη συχνότητα του «Αλ Τζαζίρα» για να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις, είδαν έκπληκτοι στις οθόνες τους... τον Αμερικανό παρουσιαστή του CNN Μάθιου Τσανς. Τι είχε γίνει;

Ο «Αλ Τζαζίρα», μετά την ανατίναξη των εγκαταστάσεών του στην Καμπούλ, «υποχρεώθηκε» να χρησιμοποιήσει το συνεργείο του CNN για να καλύψει την «απελευθέρωση» της πόλης!

1. «New York Times» 19/2/2002.

2. «Ελευθεροτυπία» 20/1/2002.

3. «Guardian» 18/10/2001.

4. «Αποκάλυψη τώρα. Ο δρόμος προς τη μονοκρατορία» Γ. Δελαστίκ. Εκδόσεις Λιβάνη.

5. «Guardian» 14/11/2001.


Κείμενα:
Δημήτρης ΜΗΛΑΚΑΣ, Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ, Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τέσσερα χρόνια βαρβαρότητας (2006-01-12 00:00:00.0)
Δολοφονούνται εν ψυχρώ δημοσιογράφοι (2003-04-09 00:00:00.0)
Εκατοντάδες οι άμαχοι νεκροί, χιλιάδες τραυματίες (2003-03-28 00:00:00.0)
Πόλεμος χωρίς αίμα! (2003-03-27 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2001-11-15 00:00:00.0)
Υπαρκτές οι αντιθέσεις (2001-10-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ