Κυριακή 21 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΕΒΗΛΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ...

(στα μνημεία της Αντίστασης)

ΚΙ ΟΙ ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΙ για τους Ολυμπιακούς συνεχίζονται. Μαθαίνουμε έτσι από την εφημερίδα μας ότι τουλάχιστον 10.000 δέντρα στην Ανατολική Αττική «θα κάψει η ολυμπιακή φλόγα για τις ανάγκες ...της μαραθώνιας διαδρομής (από το Μαραθώνα μέχρι την Αγία Παρασκευή). Πευκόδεντρα μοναδικά με τη «βούλα» της Αττικής...

ΣΤΗΝ έφοδο αυτή, κάτοικοι και φορείς παλεύουν ν' αποτρέψουν μια τέτοια καταστροφή, που θα 'ναι πλήγμα θανάσιμο για το λιγοστό και μοναδικό πράσινο, που έχει απομείνει στην περιοχή και που τον τελευταίο καιρό χτυπιέται αλύπητα. Τα Μεσόγεια, αυτά που γνωρίσαμε, ο μοναδικός πράσινος πνεύμονας που πάνω του ακουμπά η πρωτεύουσα, έχει μετατραπεί, με την παντιέρα του 2004, σ' ένα εργοτάξιο ασυδοσίας και αφανισμού. Οι μπουλντόζες τα σαρώνουν όλα, ανεμίζοντας το πρόσφατο φιρμάνι, δηλαδή την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους διαπλάτυνσης της μαραθώνιας διαδρομής, καθώς επίσης και την κήρυξη των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων που σχετίζονται με την κατασκευή του έργου. Η Πράξη επιτρέπει, ακόμη, να πετσοκόψουν και να ξεριζώσουν δέντρα, αλλά, επίσης, και να καταστρατηγήσουν την αρχαιολογική νομοθεσία, σε μια, μάλιστα, ιδιαίτερης σημασίας και αξίας περιοχή, όπως είναι αυτή του Μαραθώνα και των Μεσογείων. Νύχτα - μέρα έφοδος της μπουλντόζας!!

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ μόνον τα 10.000 δέντρα, τα οποία θα καταστραφούν πάνω στην ιστορική αυτή διαδρομή. Στο 19ο χιλιόμετρο προς τη Ραφήνα (στα πεύκα, 2 χιλιόμετρα πριν από το Πικέρμι), υπάρχει ένα σεβάσμιο, ιερό μνημείο της Εθνικής μας Αντίστασης, ο Τύμβος για τους 54 Ελληνες αγωνιστές, που τους κρέμασαν στα πεύκα οι χιτλεροφασίστες κατακτητές. Ηταν σαν σήμερα (21 Ιούλη 1944), που η Αθήνα μάθαινε το φοβερό αυτό μαντάτο. Κι ένα εφιαλτικό θέαμα για όσους άντεξαν και να το αντικρίσουν. Τρεις ολόκληρες μέρες, οι δήμιοι άφησαν τα κορμιά τους κρεμασμένα πάνω στα πεύκα κι ο σκοπός ήταν φανερός, πως επιζητούσαν να τρομοκρατήσουν τους κατοίκους και να εμποδίσουν την επιθετική δράση του ΕΛΑΣ, που, ουσιαστικά, τους είχε πολιορκημένους στην Αθήνα και την Αττική.

ΜΕΡΕΣ φοβερές και καταματωμένες εκείνες του στενού κατοχικού καλοκαιριού. Το χιτλερικό θεριό χτυπιέται κατάστηθα σ' όλα τα μέτωπα από τον Κόκκινο Στρατό και τους συμμάχους. Την ίδια στιγμή, οι κατακτητές εξαπολύουν στη χώρα μας την πιο άγρια τρομοκρατία: Μπλόκα σχεδόν καθημερινά, ομαδικές εκτελέσεις και κρεμάλες. Φωτιά και θάνατος...

ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΡΑΛΛΗΔΕΣ βλέπουν να περισφίγγεται γύρω τους ο κλοιός. Τα τμήματα του ΕΛΑΣ τούς χτυπούν και εξοντώνουν τη γερμανική φασιστική φρουρά της Ραφήνας μαζί και τον φρούραρχο.

ΜΕ διαταγή του Φελντκομαντάντ (του Γερμανού αρχιστράτηγου), 50 κρατούμενοι από το Χαϊδάρι και τα κρατητήρια της Αγίας Παρασκευής κρεμάστηκαν στο Πικέρμι. Στις κατοχικές εφημερίδες, όπως γινόταν τότε, δημοσιεύτηκε το ανατριχιαστικό εκείνο πλαίσιο με τα 50 ονόματα. Οπως, όμως, αποδείχτηκε όταν έγινε η εκταφή, ήσαν τελικά 54. Και οι παραπάνω φαίνεται πως πρέπει να ήσαν φυματικοί του σανατορίου «Νταού Πεντέλης», που, καθώς παρακολουθούσαν το φοβερό έγκλημα, διαμαρτύρονταν και, τελικά, οι Γερμανοί τούς πρόσθεσαν στους 50. Κι οι κρεμασμένοι έγιναν 54.

ΑΥΤΟΣ, λοιπόν, ο Τύμβος της Εθνικής μας Αντίστασης στο Πικέρμι κινδυνεύει άμεσα από τη διαπλάτυνση της μαραθώνιας διαδρομής, κινδυνεύει μαζί με τα δύο - τρία ίσως πεύκα, αυτά που απόμειναν εκεί δίπλα στο μνημείο κι όπου μια επιγραφή πληροφορεί το διαβάτη για την ιερότητα του χώρου.

«Η ΔΙΑΠΛΑΤΥΝΣΗ της οδού από Μαραθώνα προς Παλλήνη - Αθήνα με καμιά λογική δεν είναι ορθό να "πατήσει" το μνημείο των 54 μαρτύρων, το ιερό αυτό σύμβολο της Εθνικής μας Αντίστασης. Ο Τύμβος του Μαραθώνα, ο Τύμβος του 1821 και ο Τύμβος του 1940-1944 είναι τα απαραβίαστα σημεία της αγωνιστικής κατάκτησης της εθνικής μας ανεξαρτησίας... Είναι τόπος μνήμης και εθνικής ιστορίας για τις νέες γενεές, που πρέπει να μάθουν τι έγινε σ' αυτόν τον τόπο, να συλλάβουν το νόημα της θυσίας των μαρτύρων αυτών...».

ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ είναι απόσπασμα εγγράφου, που έστειλε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής η Αδελφότητα Οικογενειών των 54 Ελλήνων πατριωτών, που απαγχονίστηκαν από τους Γερμανούς και τους ταγματασφαλίτες και που σήμερα θυμούνται και τιμούν τη θυσία τους στο σημείο του μαρτυρίου, εκεί όπου τα 54 κορμιά έμειναν τρεις μέρες κρεμασμένα στα πεύκα...

Η ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ οικογενειών των 54 πατριωτών, οι αντιστασιακές οργανώσεις, η Αυτοδιοίκηση, αλλά και οι τοπικοί φορείς, που σέβονται και τιμούν τη θυσία τους, όλοι όσοι σήμερα είναι στον Τύμβο εκεί στο πεύκο, στα πεύκα της κρεμάλας, δε θ' αφήσουν, η διαβόητη αυτή και καταστροφική διαπλάτυνση να «πατήσει» το μνημείο των μαρτύρων. Και τις μπουλντόζες που προχωρούν ανεμίζοντας το φιρμάνι - Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να ανασκάψουν και να διασκορπίσουν τα κόκαλα των αγωνιστών!! Πράξη βέβηλη, ανήκουστη, και αυτοί που τα σχεδίασαν καλό είναι να τα πάρουν πίσω. Αλλωστε, οι τοπικοί φορείς, η Επιτροπή Σωτηρίας Κλασικής Μαραθωνίου Διαδρομής έχουν καταθέσει θετικές και εποικοδομητικές προτάσεις.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ