Τρίτη 23 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τσουχτερές ανατιμήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Ο ελληνικός λαός καλείται να πληρώσει την κερδοφορία του ιδιωτικού κεφαλαίου

Κρυφή επί τρεις ημέρες κρατούσε η κυβέρνηση την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ. Και ενώ είχε ληφθεί απόφαση από τον υπουργό Ανάπτυξης, για αύξηση όλων των τιμολογίων κατά 3,85% από τις 20 του Ιούλη, οι πελάτες της ΔΕΗ (δηλαδή όλος ο πληθυσμός της χώρας) άρχισαν να ενημερώνονται από χτες το απόγευμα, οπόταν απεστάλη η σχετική ανακοίνωση της ΔΕΗ προς τα ΜΜΕ! Η νέα αυτή αύξηση, έρχεται να προστεθεί στην περσινή αύξηση η οποία ήταν της τάξεως του 5%, (συνολικά πάνω από 9%). Η νέα αυτή αύξηση αποσκοπεί στο να τονώσει ακόμα παραπέρα την τεράστια κερδοφορία της Επιχείρησης, η οποία μόνο κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, άγγιξε τα 38 δισεκατομμύρια δραχμές, αυξημένα, κατά 106,2% σε σχέση με το περσινό αντίστοιχο διάστημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση των τιμολογίων κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, επιβλήθηκε μία μέρα μετά από τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, ότι από τον προσεχή Σεπτέμβρη, θα παραχωρηθεί και άλλο πακέτο της ΔΕΗ στους ιδιώτες μέσω χρηματιστηρίου. Ενώ για τον επόμενο χρόνο έχει προγραμματιστεί η παραχώρηση της επιχείρησης σε «στρατηγικό εταίρο», δηλαδή, ό,τι κάνει αυτή την περίοδο με τα ΕΛ.ΠΕ.

Προσφάτως, ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος, σε σχετική ερώτηση για τις αναμενόμενες ανατιμήσεις του ηλεκτρικού, σημείωνε - για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις - ότι «οι αυξήσεις στο ύψος του πληθωρισμού, δεν είναι αυξήσεις»! Ομως, και πάνω από την πληθωρισμό είναι οι αυξήσεις (3,4% για το 2001), και με αναδρομική ισχύ. Βέβαια, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι οι αυξήσεις επιβάλλονται για να υλοποιηθεί το επενδυτικό σχέδιο της Επιχείρησης, ωστόσο η ίδια η ΔΕΗ με δελτίο Τύπου στις 23 του Μάη, με το οποίο ανακοίνωνε τα κέρδη α' τριμήνου, σημείωνε: «Οι επενδυτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 26,1% λόγω, κυρίως, της ολοκλήρωσης του μεγαλύτερου μέρους της κατασκευής των σταθμών παραγωγής Κομοτηνής και Φλώρινας». Με δεδομένο ότι αυτή την περίοδο, δεν κατασκευάζεται κανένα μεγάλο έργο της ΔΕΗ (εκτός από τη Φλώρινα) είναι βέβαιο ότι η παραπέρα αύξηση της κερδοφορίας της ΔΕΗ, που γίνεται σε βάρος όλου του ελληνικού λαού, θα «επενδυθεί» στις τσέπες του ιδιωτικού κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ