Τρίτη 23 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μ. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
Ακόμα και ποινικές διώξεις εναντίον Ελλήνων πολιτικών

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης ζητά την εφαρμογή των νεοταξικών κατευθύνσεων για ποινικοποίηση των διεθνών σχέσεων

Την ποινικοποίηση, σύμφωνα με τις νεοταξικές κατευθύνσεις, των διεθνών σχέσεων, ακόμα και αυτής της αλληλεγγύης μεταξύ χωρών και λαών, ζητά ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλος, στα πλαίσια της δίκης Μιλόσεβιτς και της διερεύνησης που έχει διατάξει η εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Κάρλα Ντελ Πόντε, για τη Γιουγκοσλαβία της χρηματοδότησης της σερβικής στρατιωτικής μηχανής.

Ο πρώην υπουργός, με συνέντευξή του στη χθεσινή «Ελευθεροτυπία», ισχυρίζεται ότι οι υποχρεώσεις των ελληνικών δικαστικών αρχών προς το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης δεν πρέπει να περιορίζονται μόνο σ' αυτό που γίνεται μέχρι σήμερα, δηλαδή στην παράδοση στοιχείων, αλλά θα πρέπει να κινήσουν αυτεπάγγελτα και ποινικές διώξεις. Οπως αναφέρει η εφημερίδα, ο Μ. Σταθόπουλος υποστηρίζει ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη θα πρέπει να κινηθεί αυτεπάγγελτα εναντίον των Ελλήνων υπουργών και βουλευτών σε περίπτωση που αποδειχθεί εμπλοκή τους στους μηχανισμούς χρηματοδότησης της σερβικής πολεμικής μηχανής που είχαν στηθεί σε Ελλάδα και Κύπρο κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '90.

Συγκεκριμένα, ο Μ. Σταθόπουλος αναφέρει: «Αν υπάρχει και πέρα από τη δικαιοδοσία του ΔΠΔΓ ποινική ευθύνη για το θέμα των λογαριασμών, η σχετική διερεύνηση ανήκει στις ελληνικές αρχές, οι οποίες, έτσι κι αλλιώς, έχουν επιληφθεί του θέματος των λογαριασμών, ύστερα από το αίτημα του ΔΠΔΓ. Αν βρουν οτιδήποτε σε βάρος Ελλήνων πολιτών, οφείλουν να κινηθούν αυτεπαγγέλτως - για υπουργούς ή βουλευτές με αναφορά στη Βουλή».

Οσον, δε, αφορά στην υπόθεση παροχής ελληνικής στρατιωτικής και κατασκοπευτικής υποστήριξης προς τους Μιλόσεβιτς - Κάρατζιτς - Μλάντιτς, ο ίδιος υποστηρίζει ότι είναι θέματα κυρίως «πολιτικής ευθύνης». Ασκεί, δε, κριτική στις ελληνικές δικαστικές αρχές, γιατί καθυστέρησαν να διεκπεραιώσουν το αίτημα της ΔΠΔΓ για το άνοιγμα των «ύποπτων» για υποστήριξη προς τους Γιουγκοσλάβους λογαριασμούς. Στο ίδιο δημοσίευμα υπενθυμίζεται ότι ανώτερος Ελληνας δικαστικός λειτουργούς, στον οποίο είχε διαβιβαστεί αρχικά το αίτημα του ΔΠΔΓ, είχε αντιδράσει, λέγοντας ότι δε θα γίνει «ντετέκτιβ της Ντελ Πόντε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ