Τετάρτη 24 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
Τηλεόραση
Αφιέρωμα στη Γυάρο

Αφιερωμένο στον τόπο μαρτυρίου της Γυάρου είναι το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Τόποι Πολιτικής Εξορίας και Ιστορικής Μνήμης - Γυάρος», που θα προβληθεί σήμερα στις 18.30 από την ΕΤ 1, σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Βαρδαρού. Η επιμέλεια κειμένων είναι του Αγη Μαραγκουδάκη, ενώ την αφήγηση κάνουν οι Βασίλης Κολοβός, Ρήγας Αξελός, Θανάσης Σκαρλίγκος. Η φωτογραφία είναι των Προκόπη Δάφνου - Ναντή Φράνσης.

Η Γυάρος ή τα Γιούρα για πολλούς από τους 6.500 πολιτικούς κρατούμενους, που από τον Απρίλη του 1967 βρέθηκαν εκεί, ήταν τόπος γνώριμος από τα μεταπολεμικά χρόνια του εμφυλίου και τα κατοπινά... Κάτεργο, συνώνυμο της βαρβαρότητας, είχε τότε δεχτεί στα αδρά βράχια του δεκάδες χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, ανθρώπους που μόλις είχαν βγει από τη φλόγα του αγώνα κατά της ναζιστικής κατοχής.

Διατρέχοντας τις τρεις δεκαετίες από τη στιγμή που «άνοιξε» το κάτεργο το 1947 ως το οριστικό του κλείσιμο τον Ιούλη του 1974, το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει το χρονικό του κολαστηρίου, αφηγήσεις κρατούμενων της Γυάρου, αρχειακό υλικό, σημερινές εικόνες από το νησί που η πολιτεία το ανακήρυξε ως «Τόπο Ιστορικής Μνήμης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ