Κυριακή 28 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Καθ' οδόν: Στην Κέρκυρα
Από τον Ανεμόμυλο στο Παλιό Φρούριο

Ο κόλπος της Γαρίτσας είναι το πιο γοητευτικό ξέφωτο της πόλης προς τη θάλασσα. Από τον Ανεμόμυλο ο περιπατητής βλέπει αμφιθεατρικά όλο τον κόλπο της Γαρίτσας μέχρι το Παλαιό Φρούριο, καθώς αρχίζει να περπατά στη λεωφόρο Δημοκρατίας από τον πεζόδρομο της θάλασσας, έχοντας αριστερά του παλιά αρχοντικά. Μετά την Πόρτα Ρεμούντα συναντά αριστερά το Αρχαιολογικό Μουσείο (οδός Βράιλα 5), με το εκπληκτικό αέτωμα της Γοργούς, και αμέσως μετά το διάσημο ξενοδοχείο «Corfu Palace». Ηδη προχωρά στη Σπιανάδα, την απέραντη πλατεία -πάρκο, με κατεύθυνση τη γέφυρα πάνω από την «Κόντρα Φόσα» η οποία συνδέει το κάστρο που έκτισαν οι Ενετοί το 1550 με την ξηρά. Από το ψηλότερο σημείο του φρουρίου, η θέα προς τη Σπιανάδα, την πόλη και τη θάλασσα είναι μαγευτική. Μέσα στο κάστρο ο επισκέπτης μπορεί να δει την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος είναι ο μοναδικός χριστιανικός ναός δωρικού ρυθμού.

Από κάστρο σε κάστρο

Βγαίνοντας ο περιπατητής από το κάστρο, κατευθύνεται δεξιά προς το επάνω μέρος της Σπιανάδας, όπου υπάρχει και το γήπεδο κρίκετ, έχοντας απέναντι το διάσημο Λιστόν. Στόχος του είναι το Ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου, στο οποίο στεγάζεται το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης. Πίσω από το ανάκτορο βρίσκεται ο δροσερός Κήπος του Λαού με τη Δημοτική Πινακοθήκη.


Η Αρσενίου είναι ο δρόμος ο οποίος διατρέχει περιμετρικά όλο εκείνο το εντυπωσιακό κομμάτι της παλιάς πόλης που θαυμάζει ο επισκέπτης που φθάνει στην Κέρκυρα με το καράβι. Πάνω σε αυτόν το δρόμο υπάρχουν η Ιόνιος Ακαδημία, το σπίτι του Καποδίστρια, το Μουσείο Διονυσίου Σολωμού και πιο μέσα το Βυζαντινό Μουσείο της Αντιβουνιώτισσας. Η διαδρομή βγάζει προς το λιμάνι στην περιοχή της Σπηλιάς και ο περιπατητής «πιάνει» το τείχος του Νέου Ενετικού Φρουρίου - μέσω της οδού Σολωμού - για να συναντήσει το πλακόστρωτο το οποίο κάτω από τις καμάρες οδηγεί στην κορυφή του κάστρου από όπου η θέα είναι επίσης ωραία. Το μάτι αγκαλιάζει το λιμάνι, τα νησάκια Βίδο και Λαζαρέτο, αλλά και την παλιά πόλη από την άλλη πλευρά.

Από καντούνι σε καντούνι

Μόλις ο περιπατητής βγει από την πύλη του Νέου Φρουρίου έχει μπροστά του την εξαιρετική επιλογή να βαδίσει προς τα περίφημα καντούνια της Κέρκυρας. Η περιπλάνηση σε αυτά μπορεί να προσφέρει πολλές εκπλήξεις, κρυμμένα εκκλησάκια ανάμεσα σε σπίτια, μικρές πλακόστρωτες πλατείες, παλιά μαρμάρινα πηγάδια, κτίρια εντυπωσιακής αρχιτεκτονικής, μνημεία από το πλούσιο παρελθόν του νησιού. Τα βήματα του περιπατητή είναι πολύ πιθανόν να συνοδεύουν οι νότες που δραπετεύουν από τα κτίρια των πολλών φιλαρμονικών, οι οποίες κάνουν πρόβες.


Στο λαβύρινθο της παλιάς πόλης ο χάρτης και οι οδηγίες χάνουν το νόημά τους. Η πιο προβλέψιμη διαδρομή για την επιστροφή του περιπατητή στη Σπιανάδα είναι η οδός Σολωμού και δεξιά η Νικηφόρου Θεοτόκη, η οποία καταλήγει στο Λιστόν. Ο δρόμος αυτός είναι εμπορικός και διαθέτει τα καμαροσκέπαστα πεζοδρόμια, τα κλασικά επτανησιακά «βόλτα». Η διαδρομή περνά από την Πλακάδα του Αγίου, όπως οι ντόπιοι αποκαλούν την πλατεία μπροστά από τη δεύτερη είσοδο του πολιούχου Αγίου Σπυρίδωνα. Εδώ λειτουργεί και το Μουσείο Χαρτονομισμάτων και οι εκκλησίες της Παναγίας των Ξένων και του Αγίου Ιωάννη.

Αν όμως ο περιπατητής επιλέξει πριν από την Πλακάδα του Αγίου να στρίψει αριστερά την οδό Φιλαρμονικής ανεβαίνοντας τα πέτρινα σκαλοπάτια της, θα «μπλέξει» μέσα στο Καμπιέλο, την παλιότερη γειτονιά της Κέρκυρας.

Από το νησάκι στον Παντοκράτορα

Αναζητώντας την άλλη εικόνα της Κέρκυρας, αυτήν που συνθέτουν οι ελαιώνες, τα κυπαρίσσια, τα σπάρτα, οι δαντελωτές ακτές και τα παλιά χωριά από γκρίζα πέτρα, ο επισκέπτης αφήνει την πόλη και κατευθύνεται βόρεια: Κοντόκαλι, Γουβιά, Δασιά, Υψος, Πυργί, Μπαρμπάτι και μετά Νησάκι. Από εδώ ξεκινά μια σχετικά επίπονη, αλλά θεαματική διαδρομή προς τις πλαγιές του ψηλότερου βουνού της Κέρκυρας, τις παλιές Σινιές και τελικά την κορυφή όπου βρίσκεται το μοναστήρι του Παντοκράτορα σε ένα σκηνικό που κόβει την ανάσα.

Από το Νησάκι ο πεζοπόρος ακολουθεί τη διασταύρωση προς Βιγγλατσούρι, ξεκινώντας από το υψόμετρο των 50 μέτρων. Με βόρεια κατεύθυνση ανηφορίζει από ασφαλτοστρωμένο στην αρχή και μετά τσιμεντοστρωμένο δρόμο, ο οποίος μετά από 20 λεπτά οδηγεί σε μια απόκρημνη, κατάφυτη με ελιές τοποθεσία, όπου στα 285 μέτρα υψόμετρο βρίσκεται το χωριό. Στη συνέχεια γίνεται πολύ κακής βατότητας και συνεχίζει προς το μοναστήρι του Παντοκράτορα, με φοβερή θέα προς τα νότια και τα ανατολικά. Λίγο παραπάνω, σε μια διασταύρωση, ο πεζοπόρος στρίβει αριστερά, σύμφωνα με την πινακίδα του υπουργείου Γεωργίας, «Προς Παντοκράτορα και Περίθεια». Το βουνό έχει αραιή βλάστηση, με μεμονωμένα κυπαρίσσια και πολλά σπάρτα. Ο δρόμος ακολουθεί τη δεξιά πλευρά μιας αρκετά απόκρημνης χαράδρας. Αριστερά διακρίνεται ο κώνος του Παντοκράτορα (906 μ.). Για συντομία ο πεζοπόρος «κόβει» τις πολλές στροφές του δρόμου και σε μια ώρα περίπου φθάνει στις πεζούλες και τα ερείπια των Παλιών Σινιών (Παλιό Χωριό) στα 400 μέτρα υψόμετρο. Η διαδρομή βγαίνει σε ένα διάσελο σε 15 λεπτά από όπου ο πεζοπόρος μπορεί να εγκαταλείψει το δρόμο και από ένα απότομο μονοπάτι να ανηφορίσει την πετρώδη βουνοπλαγιά προς την κορυφή. Αλλιώς συνεχίζει στο δασικό δρόμο όπου συναντά διασταύρωση. Ο αριστερός κλάδος οδηγεί στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος. Παρακάμπτει τον κώνο της κορυφής, περνά από εγκαταλελειμμένα χωράφια και μετά από νέα διασταύρωση οδηγεί σε μια ώρα στο μοναστήρι στην κορυφή. Από εδώ η θέα είναι εντυπωσιακή και αγκαλιάζει ολόκληρη την Κέρκυρα, τις ακτές της Ηπείρου και της Αλβανίας, μέχρι νότια τη Λευκάδα. Το μοναστήρι πρωτοχτίστηκε το 1347 κατά την περίοδο των Ανδηγανών και ανοικοδομήθηκε το 1689. Οι υπέροχες τοιχογραφίες του είναι έργα του 14ου και 15ου αιώνα.

Πώς θα πάτε: Με οχηματαγωγά πλοία από την Πάτρα ή την Ηγουμενίτσα και αεροπλάνο από την Αθήνα.

Πού θα φάτε: Στον Γιόγια στην οδό Γκίφορντ, στην «Τένεδο» κάτω από το Νέο Φρούριο με τη συνοδεία κιθάρας και στον Γιάννη στη Γαρίτσα για σοφρίτο και μπουρδέτο. Καλά να περάσετε και καλή όρεξη.


Ν. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ