Σάββατο 19 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο λαός της Ανατ. Μακεδονίας και της Θράκης παίρνει σειρά στις φιέστες

Ανακοίνωση της Επιτροπής Περιοχής της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΚΚΕ σχετικά με τη σημερινή «επίσκεψη» στην περιοχή του πρωθυπουργού, επικεφαλής πολυμελούς κυβερνητικού κλιμακίου

Ηρθε η σειρά του λαού της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης να μπει στο στόχαστρο της κυβερνητικής προεκλογικής προπαγάνδας. Μετά την Κοζάνη, την Πιερία, κλπ., κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, θα περιοδεύσει σήμερα Σάββατο, στους νομούς της περιοχής για να εγκαινιάσει έργα, ανάμεσά τους και τμήματα της «Εγνατίας», που παραδίδονται άρον - άρον για τις εκλογικές ανάγκες, με στόχο την υφαρπαγή της ψήφου του λαού.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να εγκαινιάσει το Κλειστό Αθλητικό Στάδιο Ξάνθης (έργο ζωής του θανόντος πρώην δημάρχου της πόλης Φ. Αμοιρίδη) και δύο τμήματα της πολύπαθης από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ «Εγνατίας». Το τμήμα Κομοτηνή - Μέστη, μήκους 26 χιλιομέτρων, που παραδίδεται με 2 χρόνια καθυστέρηση και με υπέρβαση του κοστολογίου τουλάχιστον κατά 4 δισ. δραχμές (η σύμβαση προέβλεπε κόστος 7 δισ. και στοίχισε 11 δισ.) και τον Κόμβο Αρδανίου στο Βόρειο Εβρο. Δηλαδή δύο μικρά τμήματα από τα 170 και πλέον χιλιόμετρα της «Εγνατίας» που προβλέπονται για την περιοχή.

Ο πρωθυπουργός θα περάσει και από την Καβάλα για να ελέγξει την πορεία των εργασιών της παράκαμψης της πόλης και της «Εγνατίας», έχοντας όμως πετάξει στο καλάθι των αχρήστων το εγκατελειμμένο έργο της περιμετρικής οδού, η ολοκλήρωση της οποίας αποτελεί μόνιμο αίτημα των κατοίκων, που πνίγονται από το κυκλοφοριακό πρόβλημα. Την ίδια ώρα έργα αγροτικής υποδομής, που παλιότερα εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση, τελικά ακυρώθηκαν στους νομούς της περιοχής. Η αγροτική απασχόληση στο διάστημα '93-'97 μειώθηκε κατά 21.000 άτομα, με προοπτική να μειωθεί επιπλέον κατά 55.000 αγρότες στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη.

Με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ καταγγέλλει την κυβερνητική επιχείρηση εξαπάτησης και υφαρπαγής της λαϊκής ψήφου που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με τη στήριξη των ΜΜΕ κρατικών και ιδιωτικών (κυρίως των κεντρικών) και καλεί το λαό να υπερψηφίσει το ΚΚΕ. Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να πείσει ότι έμπρακτα αποδεικνύει το ενδιαφέρον της για την ανάπτυξη. Οτι αυτού του είδους η ανάπτυξη δεν πρέπει να μπει σε κίνδυνο και πρέπει ο λαός να ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ. Κανέναν όμως δεν πρέπει να ξεγελά η κυβερνητική προπαγάνδα, κανείς δεν πρέπει να υποκύψει σε παλιά και νέα εκβιαστικά διλήμματα. Το πραγματικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης, με την όποια προώθηση έργων υποδομής, καμία σχέση δεν έχει με τα συμφέροντα του εργαζόμενου λαού της περιοχής. Τα έργα αυτά είναι επιλογές της ΕΕ για τη διευκόλυνση της κερδοφόρας δράσης του μεγάλου κεφαλαίου στην Αν. Μακεδονία - Θράκη, αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Ταυτόχρονα δε σαν κατασκευές αποτελούν πεδίο μεγάλης κερδοφορίας των ιδιωτικών κατασκευαστικών εταιριών. Αλλωστε εδώ και πολλά χρόνια βιώνουμε τα αποτελέσματα της πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ, με την οποία φυσικά συμφωνεί η ΝΔ και δεν αντιτίθενται ουσιαστικά ΔΗΚΚΙ και ΣΥΝ.

Η ανεργία ξεπέρασε το 10% και πλήττει κυρίως νεολαία και γυναίκες. Δεκάδες βιοτεχνίες και βιομηχανίες μεταφέρθηκαν, συρρικνώθηκαν ή έκλεισαν. Το αγροτικό εισόδημα μειώνεται συνεχώς και βασικές καλλιέργειες, όπως βαμβάκι, καλαμπόκι, κτηνοτροφία, λάδι, καπνός κλπ., είναι υπό διωγμό. Η εξέλιξη του πληθυσμού είναι αρνητική και το μέλλον προβλέπεται δυσοίωνο. Η μετανάστευση συνεχίζεται. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της ΕΕ, η Αν. Μακεδονία - Θράκη περιλαμβάνεται στις 11 φτωχότερες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ομως, από την άλλη μεριά, την ίδια περίοδο τα κέρδη των τραπεζών, βιομηχάνων και εμπόρων συνεχώς αυξάνουν. Σε κάθε περίπτωση η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ εξυπηρετεί το μεγάλο κεφάλαιο, ακόμη δε περισσότερο από εδώ και πέρα με την ένταξη στην ΟΝΕ. Τα χειρότερα για το λαό μας είναι μπροστά.

Το λαϊκό κίνημα της περιοχής εδώ και χρόνια έχει συνολική πρόταση και στόχους πάλης για μια άλλη ανάπτυξη προς όφελος των εργαζομένων. Η υλοποίηση όμως της διαφορετικής ανάπτυξης, που εμείς προτείνουμε, απαιτεί μια άλλη, λαϊκή εξουσία, η οποία και αναγκαία είναι και ρεαλιστική.

Στις 9 Απρίλη μπορούμε και πρέπει να δώσουμε απάντηση στις φιέστες, τα ψέματα και τους εκβιασμούς. Να κατεβάσουμε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στο χαμηλότερο εκλογικό ποσοστό. Να ενισχύσουμε πολιτικά και εκλογικά το ΚΚΕ, να προωθήσουμε το δικό μας ΜΕΤΩΠΟ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ