Παρασκευή 26 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Αντίθετοι στην εμπορευματοποίηση της Υγείας

Περιοδεία του υποψήφιου δημάρχου Αθήνας με τη «Συμπαράταξη» στο ΚΑΤ

Συζήτηση του Σπ. Χαλβατζή με διοικητικούς υπαλλήλους του νοσοκομείου
Συζήτηση του Σπ. Χαλβατζή με διοικητικούς υπαλλήλους του νοσοκομείου
Η ανάγκη εκσυγχρονισμού του δημόσιου συστήματος υγείας αναδείχτηκε (και) χτες κατά την επίσκεψη του υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων Σπύρου Χαλβατζή στο ΚΑΤ. Σε αυτό το νοσοκομείο πρώτης γραμμής για το Λεκανοπέδιο εφαρμόζονται τάχιστα οι πολιτικές ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης που πρεσβεύει ο δικομματισμός. Η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», αντίθετη σε αυτές τις πρακτικές που πλήττουν βάναυσα το λαϊκό εισόδημα, ζητά ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων με προσωπικό και υποδομές.

Ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης» περιόδευσε σε χώρους του ΚΑΤ, συναντήθηκε με εκπροσώπους της διεύθυνσης και του Σωματείου Εργαζομένων. Από τις συζητήσεις φάνηκαν λεπτομερώς - και μάλιστα σε ημέρα γενικής εφημερίας - οι ελλείψεις σε διοικητικό και νοσηλευτικό προσωπικό, η επακόλουθη υπερεντατικοποίηση της εργασίας όσων μένουν εκεί να δουλέψουν, οι φιλότιμες προσπάθειές τους να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες σε όσους έχουν ανάγκη και η έλλειψη υποδομών αντίστοιχων με τις ανάγκες (χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας λειτουργεί συνεχώς και τα 21 κρεβάτια που διαθέτει).

Επισημάνθηκε ακόμα πως το πολυδιαφημισμένο από την κυβέρνηση Ενιαίο Σύστημα Προμηθειών θέλει οργάνωση για να επιτευχθεί, που για την ώρα δε φαίνεται να υπάρχει. Εξάλλου με την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας, που προωθεί η κυβέρνηση, φαίνεται να προκρίνεται μια λειτουργία του τύπου: Τα κέρδη από τα απογευματινά ιατρεία θα οδεύουν προς αγορά μηχανημάτων. Τα κέρδη από την εκμετάλλευση αυτών των μηχανημάτων (δηλαδή από την πώληση υπηρεσιών στους ασθενείς) θα οδεύουν για άλλες επενδύσεις - αγορές του νοσοκομείου. Δηλαδή ο ασθενής που έχει ήδη πληρώσει μέσω της άμεσης φορολογίας για να απολαύσει - όποτε χρειάζεται - υπηρεσίες υγείας, θα τις ξαναπληρώνει στο νοσοκομείο.

Οπως δήλωσε ο Σπ. Χαλβατζής, με αφορμή και τις ελλείψεις ειδικά σε νοσηλευτικό προσωπικό, «το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, πρέπει να ενισχυθεί, να εκσυγχρονιστεί και να εκδημοκρατιστεί». Υπογράμμισε ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει η Υγεία να γίνει εμπόρευμα.

«Εκτιμάμε ότι το έργο που συντελείται στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας είναι σημαντικό και οφείλεται στη δράση όλων όσοι εργάζονται στα νοσοκομεία, στο ιατρικό και στο νοσηλευτικό και στο υπόλοιπο προσωπικό, το οποίο όμως θα πρέπει να ενισχυθεί αριθμητικά, αλλά και να αμείβεται ικανοποιητικά» σημείωσε.

Κατέληξε: «Θεωρούμε ότι η αναβάθμιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας θα περιορίσει τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, ο οποίος γιγαντώνεται με ευθύνη της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ενισχύουν τον ιδιωτικό και συνειδητά υποβαθμίζουν τον δημόσιο τομέα Υγείας. Είμαστε αντίθετοι στον ιδιωτικό τομέα Υγείας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ