Σάββατο 19 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΑΡΙΣΑ
Ντελίριο λαϊκισμού από τον Κ. Καραμανλή

«Μεγάλα λόγια» από τον πρόεδρο της ΝΔ, στο προσυνέδριο του κόμματος για τα αγροτικά θέματα

Σε κριτική - οξεία στον τόνο της φωνής, αλλά ανώδυνη επί της ουσίας - στην αγροτική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, προχώρησε χτες ο Κ. Καραμανλής, μιλώντας στο προσυνέδριο της ΝΔ για τα αγροτικά θέματα, στη Λάρισα.

Ταυτόχρονα, επιδόθηκε, σε ένα ντελίριο λαϊκισμού και ανέξοδων προεκλογικών υποσχέσεων, προς άγραν ψήφων. Η αντίφαση ήταν φανερή στο λόγο του προέδρου της ΝΔ. Από τη μια κατηγορούσε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζει και η οποία δημιουργεί τεράστια προβλήματα στον αγροτικό κόσμο και από την άλλη έδινε όρκους πίστης στην ΕΕ, στις κατευθύνσεις, στις επιλογές και στις εντολές της οποίας υπακούει επακριβώς η κυβέρνηση στον αγροτικό τομέα.

Και δεν μπορεί να πείσει ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν παραδέχτηκε ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται στις Βρυξέλλες είναι αυτές που μειώνουν δραστικά το εισόδημα των αγροτών και ξεκληρίζουν χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά της Ελλάδας από τη γη τους, και το μόνο που βρήκε να καταμαρτυρήσει είναι η αδυναμία δήθεν των υπουργών Γεωργίας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να πείσουν την ΕΕ να μην καταστρέψει τους αγρότες.

«Χάσαμε στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, τις πιο κρίσιμες μάχες που δόθηκαν στις Βρυξέλλες για τα αγροτικά προϊόντα», είπε ο Κ. Καραμανλής κι αναφέρθηκε στα πλήγματα που δέχτηκαν το σιτάρι, το λάδι, ο καπνός, τα οπωροκηπευτικά, το βαμβάκι κ.ά. και δικαιολόγησε αυτές τις «ήττες» με την κατηγόρια του προς τον πρωθυπουργό ότι δεν πήγε ποτέ ο ίδιος στις Βρυξέλλες να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των αγροτών - λες και είναι θέμα προσώπων η αντίσταση στην ΕΕ και όχι πολιτικής θέλησης που λείπει από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως λείπει και από τη ΝΔ - ενώ ο ίδιος θα αναλάβει προσωπικά το αγροτικό θέμα στα όργανα της ΕΕ.

Τη συνέχεια του λόγου του ο Κ. Καραμανλής την αφιέρωσε στις υποσχέσεις και στα προεκλογικά ταξίματα. Μιλώντας στη Θεσσαλία, όπου το θέμα του βαμβακιού «καίει», υποσχέθηκε πως η ΝΔ, ως κυβέρνηση, θα θέσει ξανά το θέμα της βαμβακοκαλλιέργειας στα όργανα της ΕΕ, χωρίς, όμως, να δεσμευτεί ότι θα μεταφέρει το αίτημα των βαμβακοπαραγωγών για αύξηση του πλαφόν παραγωγής, κατάργηση των προστίμων και ανάκληση της απόφασης του Γ. Ανωμερίτη για στρεμματική μείωση κατά 700.000 στρέμματα της βαμβακοκαλλιέργειας.

Εταξε, ακόμα, κάποιο βοήθημα στους συνταξιούχους του ΟΓΑ και κάποιο επίδομα στους κτηνοτρόφους, καθώς και τη λήψη μέτρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής. Για το μεγάλο πρόβλημα των αγροτικών χρεών, αρκέστηκε να υποσχεθεί... την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου της ΑΤΕ και να δηλώσει ότι η κυβερνητική ρύθμιση για τα πανωτόκια δεν ικανοποιεί τη ΝΔ.

Θυμίζοντας τον Α. Παπανδρέου, ο Κ. Καραμανλής δεν ξέχασε να υποσχεθεί την εκτροπή του Αχελώου, ενώ ισχυρίστηκε ότι επί κυβέρνησης της ΝΔ ολοκληρώθηκε το φράγμα του Σμόκοβου στην Καρδίτσα, το οποίο όμως, στην πραγματικότητα, παραμένει ακόμα ημιτελές και στάσιμο.

Φυσικά ο πρόεδρος της ΝΔ δεν παρέλειψε τα μεγάλα λόγια για την ανάπτυξη της υπαίθρου, «πετώντας» την κορόνα ότι «αν δεν αντέξει η περιφέρεια, θα γονατίσει ολόκληρη η Ελλάδα» και εμφανιζόμενος «ουδέτερος» ταξικά και «αποχρωματισμένος» πολιτικά - λες και οι αγρότες τρώνε κουτόχορτο - υποστήριξε ότι η πολιτική της ΝΔ δε χωρίζει και δεν ξεχωρίζει τους Ελληνες. Το σλόγκαν που πολλές φορές χρησιμοποίησε, ως επιχείρημα για να πείσει ότι πρέπει ο ελληνικός λαός να καταψηφίσει το ΠΑΣΟΚ και να στραφεί στη ΝΔ, ήταν ότι... οι κυβερνώντες είναι κουρασμένοι, επειδή κυβερνούν πολλά χρόνια, ενώ ο ίδιος και οι συνεργάτες του είναι... ξεκούραστοι και φρέσκοι. Αλλά οι ξεκούραστοι και οι φρέσκοι αν έρθουν για να εφαρμόσουν την ίδια αντιαγροτική πολιτική, θα είναι το ίδιο επικίνδυνοι με τους κουρασμένους, αν όχι και περισσότερο...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο μεγάλος εμπαιγμός των αγροτών (2007-06-10 00:00:00.0)
Νέες δυσκολίες από το «νέο» ΠΑΣΟΚ (2003-07-06 00:00:00.0)
Ενοχη η κυβέρνηση, αθώα η Ευρωπαϊκή Ενωση για τα χάλια της αγροτιάς (2001-03-10 00:00:00.0)
Προεκλογική μετάλλαξη προς άγραν ψήφων (2000-03-28 00:00:00.0)
Δημαγωγία και επίδειξη «κοινωνικής ευαισθησίας» (2000-03-22 00:00:00.0)
«Τιμητής» της εκλογολογίας! (2000-01-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ