Κυριακή 20 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ημερίδα της ΚΟΑ του ΚΚΕ για τους σεισμούς
Συλλογική δράση για την αντισεισμική θωράκιση

Ο «Ρ» δημοσιεύει σήμερα τις τοποθετήσεις στην ημερίδα των: Σπύρου Χαλβατζή, Βασίλη Παπαζάχου, Γιώργου Γιώγου, Χρήστου Τελιώνη, Γιάννη Σταυρόπουλου και Χρήστου Σελιανίτη

Το δράμα των σεισμόπληκτων της Αθήνας που εξακολουθεί να καταγράφεται ακόμη, εξίμισι μήνες μετά το σεισμό, το πρόβλημα της λαϊκής κατοικίας και της οργανωμένης δόμησης στο «άναρχο» Λεκανοπέδιο, το οποίο δημιούργησε η πολιτική γης, που ακολουθήθηκε τα τελευταία 50 χρόνια και η οποία εξυπηρετούσε τα μεγάλα συμφέροντα σε βάρος των εργαζομένων, ο εμπαιγμός των κυβερνητικών εξαγγελιών για την αποκατάσταση των σεισμοπαθών, αλλά και για τη γενικότερη αντισεισμική θωράκιση της χώρας.

Αυτά ήταν τα βασικότερα ζητήματα που τροφοδότησαν μια μεστή και ουσιαστική συζήτηση κατά τη διάρκεια της Ημερίδας, που διοργάνωσε την περασμένη Τετάρτη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ με θέμα «Συνέπειες του σεισμού της 7ης Σεπτεμβρίου 1999 στο λαό του Λεκανοπεδίου - Ευθύνες των κυβερνήσεων - Μέτρα για την αντισεισμική θωράκιση».

Η ανάγκη παρέμβασης του μαζικού λαϊκού κινήματος και η διαμόρφωση ενός μετώπου πάλης, τόσο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των σεισμοπλήκτων, όσο και για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας, αναδείχτηκε ως κυρίαρχο ζήτημα κατά τη διάρκεια της ημερίδας.

Οπως χαρακτηριστικά τόνισε στην εισαγωγική ομιλία ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ: «Θεωρούμε ότι είναι επιτακτικά αναγκαίο να διαμορφωθεί ένα μέτωπο πάλης των πιο πλατιών δυνάμεων του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, της επιστημονικής κοινότητας, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, από τους πληγέντες, ώστε πολλά από τα σημερινά προβλήματα να αντιμετωπιστούν άμεσα, αλλά κυρίως να μπουν στέρεες βάσεις για την αντισεισμική θωράκιση, αλλά και προστασία του λαού από κάθε φυσικό φαινόμενο».

Σκοπός της Ημερίδας δεν ήταν η απλή καταγραφή της σημερινής άθλιας πραγματικότητας που βιώνουν χιλιάδες σεισμόπληκτοι της Αττικής ή ακόμα ένας τραγικός απολογισμός όσων δεν έκανε - αλλά υποσχέθηκε - η κυβέρνηση. Κυρίως, πραγματοποιήθηκε για να βοηθήσει να κατατεθούν προτάσεις από ειδικούς επιστήμονες και τεχνικούς, από οικοδόμους, από πληγέντες, από επαγγελματοβιοτέχνες που επλήγησαν και αυτοί και οι επιχειρήσεις τους, από εκπροσώπους κοινωνικών φορέων.

Και πράγματι η Ημερίδα αποτέλεσε ένα αποφασιστικό βήμα, ώστε στο κέντρο της προσοχής να μπουν τα πραγματικά προβλήματα που έχουν σχέση με το τεράστιο αυτό πρόβλημα της αντισεισμικής θωράκισης και της αποκατάστασης των σεισμοπλήκτων. Μακριά από τις ανούσιες δικομματικές αντιπαραθέσεις και προεκλογικού τύπου φιέστες που διοργανώθηκαν και θα διοργανώσουν στο πλαίσιο της προεκλογικής επικοινωνιακής τακτικής τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ.

Ο «Ρ» παρουσιάζει, σήμερα, αποσπάσματα ορισμένων από τις παρεμβάσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της Ημερίδας. Αυτό δε σημαίνει ότι όσες τοποθετήσεις δε δημοσιεύονται δεν ήταν αξιόλογες και ενδιαφέρουσες. Απλώς, ο περιορισμένος χώρος της εφημερίδας δεν επιτρέπει να παρουσιαστούν τα πλήρη πρακτικά της Ημερίδας, που όμως θα κυκλοφορήσουν σύντομα από την Κομματική Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ.

Ετσι, σήμερα δημοσιεύουμε τις τοποθετήσεις των: Σπ. Χαλβατζή, Β. Παπαζάχου, Γ. Γιώγου, Χρ. Τελιώνη, Γ. Σταυρόπουλου, Χρ. Σελιανίτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ