Κυριακή 20 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Πρόσωπο
Νταβίντ Λέβι

«Δε θα μείνει πόντος της λιβανικής γης που δε θα καεί σε περίπτωση που χάσει τη ζωή του έστω και άλλος ένας Ισραηλινός στρατιώτης από επιδρομή της Χεζμπολάχ». Με αυτήν τη σαφέστατη απειλή ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Νταβίντ Λεβί, διατύπωσε τη θέση της ισραηλινής κυβέρνησης απέναντι στην κλιμάκωση των εχθροπραξιών στην κατεχόμενη ζώνη. Μόλις λίγα εικοσιτετράωρα νωρίτερα οι ισραηλινές επιδρομές είχαν καταστρέψει τρεις σταθμούς παραγωγής ηλεκτρισμού και βύθισαν το Λίβανο στο σκοτάδι αφήνοντας 15 πολίτες τραυματισμένους και ζημιές δισεκατομμυρίων (σε καιρό ειρήνης πάντα...)

Ενώ το κλίμα στην κατεχόμενη ζώνη του Ν. Λιβάνου παραμένει «πολεμικό» και η ένταση στις ισραηλινο-αραβικές σχέσεις κλιμακώνεται ολοένα και περισσότερο, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών δε φαίνεται διατεθειμένος να χαμηλώσει τους τόνους. Ο, πάλαι ποτέ, «ειρηνόφιλος» υπουργός της κυβέρνησης Νετανιάχου, ο οποίος, μάλιστα, είχε οδηγηθεί σε παραίτηση ακριβώς γι' αυτούς τους λόγους, εμφανίζεται, σήμερα, ως ο σκληρότερος εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης.

Ξεπερνώντας, σε πολλά σημεία, τον «διστακτικό» όπως χαρακτηρίζεται από πολιτικούς αναλυτές Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Μπάρακ, ο Νταβίντ Λεβί έχει, ήδη, ταχθεί υπέρ της παύσης της ισχύος της συμφωνίας εκεχειρίας του 1996, που απαγορεύει τα πλήγματα σε αμάχους, αφήνοντας ασχολίαστο το γεγονός ότι οι ισραηλινές επιδρομές τραυμάτισαν αμάχους ενώ, τουλάχιστον, οι τωρινές επιθέσεις της «Χεζμπολάχ» στόχευσαν στρατιώτες. Προειδοποιεί, δε, ότι το Ισραήλ «δε δέχεται από κανέναν απειλές ή προειδοποιήσεις».

Ισως δεν είναι εντελώς αβάσιμη η εκτίμηση της Δαμασκού ότι η σύσταση τριμελούς επιτροπής «άμεσων αντιποίνων σε περίπτωση που πληγεί Ισραηλινός στρατιώτης», που αποτελείται από τον Εχούντ Μπάρακ, τον υπουργό Μεταφορών, πρώην στρατιωτικό, Γιτζάκ Μορντεχάι, και τον Νταβίντ Λεβί, σημαίνει «κήρυξη πολέμου» στη Μέση Ανατολή.


Ε.Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ