Τρίτη 30 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΑΜΟΣ
Εκδήλωση του ΚΚΕ για το Δημοκρατικό Στρατό

Μαχήτριες του Δημοκρατικού Στρατού στο Βίτσι
Μαχήτριες του Δημοκρατικού Στρατού στο Βίτσι
Τη δική του μάχη έδινε ο καιρός, προτάσσοντας όλα του τα όπλα, ομίχλη, κρύο, τρελό αέρα, για να δωρίσει στο τέλος σε όλους τους παρευρισκόμενους (και ήταν πάρα πολλοί φέτος) τη ζεστασιά και τη γλύκα του ηλιοφώτιστου πρωινού στις βουνοκορφές του Κέρκη.

Εκεί, στο μνημείο του Δημοκρατικού Στρατού, αντάμωσαν οι μαχητές και μαχήτριες από τη Σάμο και την Ικαρία, μαζί με τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονά τους, τιμώντας τους αλύγιστους αγωνιστές που άντεξαν στα κολαστήρια των φυλακών και της εξορίας. Ο φόρος τιμής στους λαϊκούς αυτούς αγωνιστές κάθε χρόνο συνδέει το παρόν και το μέλλον της ιστορίας αυτού του τόπου, μιας και, όπως είπε ο κεντρικός ομιλητής Μ. Νεοφώτιστος, μέλος της ΝΕ Σάμου του ΚΚΕ, «είναι μια ιερή κληρονομιά που οφείλουμε να τη διατηρήσουμε, όχι ως μια απλή ιστορική παράδοση, αλλά ως πηγή πολιτικών διδαγμάτων για σταθερή πορεία στους σύγχρονους κοινωνικοαπελευθερωτικούς αγώνες και στην ταξική πάλη».

Βεβαίως, τα χρόνια πέρασαν και αυτά για τα οποία έχει να παλέψει σήμερα ο λαός μας, είναι πιο σύνθετα και συγκαλυμμένα. Ομως, το ιστορικό συμπέρασμα που εξάγεται από την πείρα του κινήματος είναι ότι ο λαός μπορεί να γίνει κυρίαρχος της μοίρας του και ν' αλλάξει τους συσχετισμούς, όταν έχει στα χέρια του ισχυρούς μοχλούς αγώνα.

«Τότε, με μοχλούς το ΚΚΕ, το ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ, όρθωσε το ανάστημά του και δημιούργησε τη φύτρα της δικής του εξουσίας - συνέχισε ο ομιλητής - σήμερα, με μοχλούς το ΚΚΕ, το ΠΑΜΕ, τις άλλες συσπειρώσεις που αναπτύσσονται, θα φτάσει να δημιουργήσει το δικό του λαϊκό Μέτωπο, απέναντι στο μέτωπο της εξουσίας των μονοπωλίων».

Αναφερόμενος ο Μ. Νεοφώτιστος και στις επερχόμενες Νομαρχιακές και Δημοτικές Εκλογές, τόνισε ότι η μόνη απάντηση στην υποταγή της αντιλαϊκής και αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης, είναι η καταψήφιση των συνδυασμών του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ, που εφάρμοζαν και θα συνεχίζουν να εφαρμόζουν αυτήν την πολιτική στους δήμους και τις νομαρχίες.

Ξεχωριστή θέση κατείχε στην ομιλία του μέλους της ΝΕ Σάμου του ΚΚΕ η νεολαία και ήταν παρόντες πολλοί νέοι και νέες φέτος στην εκδήλωση. «Καλούμε τη νεολαία, να δώσει την ανυπόταχτη ψήφο της όχι σ' αυτούς που προσπαθούν να πουλήσουν μούρη, μαζεύοντας πράσινα και γαλάζια ψηφαλάκια για να στήνουν παραστάσεις νίκης, αλλά σ' αυτούς που αγωνίζονται πραγματικά μαζί τους για το δικαίωμα στη μόρφωση, στη δουλιά, στην ψυχαγωγία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στα τελευταία γεγονότα της τρομοκρατίας και της οργάνωσης «17 Νοέμβρη», υποστήριξε ότι είτε η μήτρα της οργάνωσης βρίσκεται σε ξένα κέντρα με διασυνδέσεις εσωτερικών ελληνικών κέντρων, είτε τα κέντρα αυτά πήραν την οργάνωση στα χέρια τους και τη χρησιμοποίησαν.

Οσο γι' αυτά που υποστηρίζει η κυβέρνηση και οι συν αυτή ότι η δημοκρατία ταυτίζεται με την πάλη για την τρομοκρατία, ο ομιλητής προχώρησε παραπέρα το συλλογισμό του, λέγοντας ότι «η πάλη για τη δημοκρατία πρέπει να περιέχει την κατάργηση όλων των "τρομονόμων" που έφτιαξαν τα αστικά κόμματα για να θωρακίσουν το σύστημα από το μαζικό κίνημα».

Αναφερόμενος, τέλος, στη συγκρότηση του λαϊκού Μετώπου για μια Ελλάδα με λαϊκή εξουσία, λαϊκή οικονομία και σοσιαλισμό, συνεχίζοντας τον αγώνα των μαχητών και μαχητριών του Δημοκρατικού Στρατού, κατέληξε:

«Ετσι τιμάμε αυτούς που επέλεξαν ν' ακολουθήσουν τον ανυπότακτο αγώνα σαν τρόπο ζωής και να πεθάνουν γι' αυτό, αφήνοντάς μας παρακαταθήκη το αξίωμα ζωής "τρόπος να πεθαίνεις χωρίς να αφανίζεσαι"».

Ο Ν. Σταμούλης, εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Μέσης Ανατολής, στο σύντομο χαιρετισμό του, τόνισε ότι οι αγώνες για τα πανανθρώπινα ιδανικά της ειρήνης, της ανεξαρτησίας και της λαϊκής εξουσίας παραμένουν μέχρι σήμερα ανεκπλήρωτα, ενώ ξεχωριστή μνεία έκανε στους ηγέτες του αντιφασιστικού κινήματος στο νομό, τους ήρωες Γιάννη Σαλά και Γ. Μαλαγάρη.

Πολιτικό μνημόσυνο στους πεσόντες έκανε η Ελσα Χίου, απαγγέλλοντας μεταξύ άλλων ένα ποίημα του Σαμιώτη ποιητή Αριστείδη Βουγιούκα.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Μαραθοκάμπου Μ. Κιλουκιώτης.

Στεφάνια κατέθεσαν εκ μέρους του ΚΚΕ ο γραμματέας της ΝΕ Σάμου Ν. Σορόκος, από την ΚΟΒ Μαραθοκάμπου η Ελσα Χίου, από την ΚΟ Ικαρίας ο Μιχάλης Καράφτης και εκπρόσωπος από το Παράρτημα Εθνικής Αντίστασης Σπαθαραίων.

Οικονομική ενίσχυση 20 ευρώ, αντί στεφάνου, έδωσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Μέσης Ανατολής. Ξεχωριστή ήταν, επίσης, η παρουσία πολλών αγωνιστών και αγωνιστριών από την Ικαρία.

Η εκδήλωση έκλεισε, αντηχώντας για άλλη μια φορά στις άγριες βουνοκορφές του Κέρκη το τραγούδι μνήμης σε εκείνους που «έπεσαν θύματα σε άνιση μάχη κι αγώνα για ζωή, λευτεριά και τιμή του λαού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ