Τρίτη 30 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
Το μετατρέπουν σε στυλοβάτη του τζόγου

Σε στυλοβάτη του χρηματιστηριακού τζόγου αναδεικνύεται το «ελλειμματικό» - κατά την κυβέρνηση - ΙΚΑ, με τη συγκρότηση του πρώτου Μεικτού Αμοιβαίου Κεφαλαίου ύψους 310 εκατομμυρίων ευρώ (105 δισ. δραχμές), η διαχείριση του οποίου ανατίθεται στην ΑΕΔΑΚ των Ασφαλιστικών Οργανισμών. Με την απόφαση αυτή που πήρε την περασμένη εβδομάδα η Διοίκηση του Οργανισμού, υλοποιείται ουσιαστικά η κυβερνητική πολιτική περί «ενεργητικής διαχείρισης των αποθεματικών του ΙΚΑ», ενώ στην ουσία με τις εισφορές των εργαζομένων τα μόνα συμφέροντα που στηρίζονται «ενεργητικά» είναι αυτά του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών. Ετσι ενώ το ΙΚΑ είναι «φτωχό» για να δίνει ανθρώπινες συντάξεις, αποδεικνύεται γαλαντόμο, όταν πρόκειται να ενισχύσει τους καπιταλιστές και τους «θεσμούς τους».

Μάλιστα σε ανακοίνωσή της η Διοίκηση του Ιδρύματος επαίρεται ότι - με την έγκριση του πρώτου αμοιβαίου κεφαλαίου - το «ΙΚΑ αναλαμβάνει τον κυρίαρχο θεσμικό του ρόλο στην κεφαλαιαγορά», την ίδια στιγμή που οι πραγματικά κυρίαρχοι της κεφαλαιαγοράς, βιομήχανοι και επιχειρηματίες, ξεζουμίζουν τους εργάτες, αιμοδότες του ΙΚΑ, με τα μεροκάματα πείνας και συντάξεις που λίγο απέχουν από το να είναι προνοιακά βοηθήματα.

Επιπλέον η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση του ΙΚΑ ισχυρίζεται ότι «η συγκυρία στην ελληνική και στις διεθνείς κεφαλαιαγορές δημιουργεί ευκαιρίες». Δε μας λέει βέβαια ποιοι θα εκμεταλλευτούν αυτές τις ευκαιρίες, αλλά και ποιο θα είναι το όφελος για τους ασφαλισμένους, όταν είναι γεγονός ότι «αυτή η συγκυρία» σημαίνει απώλεια των οικονομιών όχι μόνο των μεμονωμένων «μικροεπενδυτών», αλλά και των ασφαλιστικών ταμείων.

Το μεικτό αμοιβαίο κεφάλαιο του ΙΚΑ αποτελείται από ομόλογα τριετούς, πενταετούς δεκαετούς και εικοσαετούς διάρκειας και η αξία τους ανέρχεται στα 223,4 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης 31,5 εκατ. ευρώ είναι η αξία των μετοχών που αγοράστηκαν από εταιρίες όπως το «Αλουμίνιον της Ελλάδος», η ΔΕΗ, ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ, τα Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών κ.λ.π. Στα 44,1 εκατ. ευρώ ανέρχεται η τρέχουσα αξία των μεριδίων στα αμοιβαία κεφάλαια που εξαγοράστηκαν και τα μετρητά σε 10,8 εκατ. ευρώ.

Μέσα στα γενικότερα πλαίσια ιδιωτικοποίησης της κοινωνικής ασφάλισης κινείται και η προτροπή του υφυπουργού Εργασίας Ρ. Σπυρόπουλου προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς για τη μετατροπή τους από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ, όπως προβλέπει ο νέος αντιασφαλιστικός νόμος που ψηφίστηκε στη Βουλή.

Σε επιστολή του ο υφυπουργός ενημερώνει για τις δυνατότητες που δίνει ο νέος νόμος στα ταμεία ειδικά των τραπεζοϋπαλλήλων, αλλά και άλλους ασφαλιστικούς οργανισμούς, που έχουν κλάδο πρόνοιας, να μετατραπούν σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και καλεί τα Διοικητικά τους Συμβούλια να αποφασίσουν σχετικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ