Τετάρτη 31 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΟΠΛΙΤΕΣ
Σε αποτυχία οδηγείται ο θεσμός

Δεν «τσιμπάει» η νεολαία

Σε αποτυχία οδηγείται ο θεσμός του Επαγγελματία Οπλίτη (ΕΠΟΠ) που επιχείρησε να καθιερώσει η κυβέρνηση, αφού το ενδιαφέρον των νέων για μια μόνιμη «καριέρα» στο στρατό δεν ήταν το αναμενόμενο.

Οι... ελπίδες της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, έχουν μεταφερθεί τώρα στο διαγωνισμό που θα γίνει το ερχόμενο Σεπτέμβρη. Σ' αυτό το σημείο αξίζει να σημειώσουμε ότι το ναυάγιο της πρώτης προσπάθειας στρατολόγησης επαγγελματιών στρατιωτών που προορίζονται κατά κύριο λόγο για τις ΝΑΤΟικές αποστολές, δημιούργησε μεγάλα ερωτηματικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τις 4.500 θέσεις ΕΠΟΠ που προκηρύχτηκαν και παρά τις επανειλημμένες παρατάσεις που πήρε η προθεσμία υποβολής των αντίστοιχων αιτήσεων, προσήλθαν μόνο 2.880 υποψήφιοι και από αυτούς τελικά κατατάχτηκαν 1.740, με αποτέλεσμα να μην καλυφθεί ούτε το 40% των θέσεων.

Τα παραπάνω στοιχεία, φανερώνουν ξεκάθαρα, ότι οι νέοι άνθρωποι δε θέλησαν να ενταχθούν μέσα σε στρατιωτικούς μηχανισμούς, οι οποίοι κατά κύριο λόγο θα εξυπηρετήσουν τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς. Επειδή, όμως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, πριν την ολοκλήρωση της κατάταξης των μόνιμων στρατιωτών, είχε προχωρήσει σε σταδιακές μειώσεις της θητείας, τόσο σήμερα, αλλά πολύ περισσότερο στο άμεσο μέλλον, υπάρχει και θα υπάρξει πρόβλημα πληρότητας σε κάποια στρατόπεδα της χώρας.

Πάντως το υπουργείο Εθνικής Αμυνας προχώρησε σε τροποποιήσεις του ισχύοντος Ν. 2936/01 με στόχο, αφ' ενός, τη διεύρυνση της βάσης επιλογής των προς κατάταξη ΕΠΟΠ και, αφ' ετέρου, τον περιορισμό των χρονικών ορίων που τίθονταν, τόσο για τη μονιμοποίηση όσο και για την υποχρεωτική παραμονή σε Επιχειρησιακές Μονάδες - πλοία κλπ.

Βάσει αυτών των τροποποιήσεων, έχουν δικαίωμα συμμετοχής και νέοι που δεν έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις. Αυξήθηκε το όριο ηλικίας των υποψηφίων από το 26ο στο 28ο έτος. Προχώρησε σε μείωση της θητείας από τα 10 στα 7 έτη. Στη μείωση του ανώτατου ορίου ανάληψης από τους ΕΠΟΠ καθηκόντων διοικητικής φύσης, από τα 20 έτη στα 10-15, ανάλογα με τις ανάγκες των Κλάδων κλπ.

Βέβαια, όλα αυτά γίνονται γιατί με βάση τον αρχικό προγραμματισμό του υπουργείου, μέχρι το 2005 θα πρέπει να έχουν προσληφθεί 17.000 μόνιμοι στρατιώτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ