Τετάρτη 31 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ
Στη δίνη της οικονομικής κρίσης

Μάταια περιμένουν οι κάτοικοι του Μοντεβίδεο να ανοίξουν οι τράπεζες

Associated Press

Μάταια περιμένουν οι κάτοικοι του Μοντεβίδεο να ανοίξουν οι τράπεζες
ΜΟΝΤΕΒΙΔΕΟ.-

Οι καντίνες των σχολείων έκλεισαν, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα με δριμύτητα, όπως και στην περίπτωση της Αργεντινής. Εκλεισαν, καθώς οι γονείς δεν έχουν ούτε ένα πέσο να δώσουν ώστε τα παιδιά να αγοράσουν κάτι να φάνε. Τις περισσότερες φορές το φαγητό εκλείπει και από το τραπέζι στο σπίτι, αφού χρήματα δεν υπάρχουν. Τα παιδιά τα πρώτα θύματα εξαναγκάζονται να τρέφονται με χορτάρι και σκουπίδια.

Αυτή είναι η «αιμοσταγής» πραγματικότητα. Πώς την αντιμετωπίζουν οι ουρουγουανές αρχές; Αποφάσισαν να διακόψουν τη λειτουργία των τραπεζικών αγορών από χτες το πρωί, εξαιτίας της σοβαρής χρηματοοικονομικής κρίσης. Φυσικά, επισήμως, οι αρχές βάπτισαν τη χτεσινή μέρα «αργία» για τις τράπεζες, ωστόσο δεν κατόρθωσαν να πείσουν κανένα, με αποτέλεσμα το νόμισμα της χώρας να σημειώσει πτώση - ρεκόρ στις χρηματαγορές του Μοντεβίδεο, της τάξης του 22,85%, από το κλείσιμο της Δευτέρας. Ετσι χτες κατά τις πρώτες πρωινές ώρες ένα δολάριο ανταλλασσόταν με 35 πέσος έναντι των 27 χτες.

Θεωρείται ότι η διολίσθηση αυτή του εθνικού νομίσματος της χώρας θα δώσει το χαριστικό χτύπημα στην οικονομία της χώρας, που ήδη βρίσκεται σε δίνη, όπως ακριβώς έγινε και στη γειτονική Αργεντινή, όπου στο Μπουένος Αϊρες, το πάλαι πότε «Παρίσι της Λατινικής Αμερικής», η πείνα έχει αναγκάσει πολλούς κατοίκους για να τραφούν να κυνηγούν αρουραίους, γάτες και βατράχια.

Σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές, η οικονομία της Ουρουγουάης έχει πληγεί ακόμη περισσότερο από την κρίση στη γειτονική της Αργεντινή. Συνέπεια, η Ουρουγουάη μία χώρα που διαθέτει εξαιρετικά γόνιμο έδαφος και θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες παραγωγούς και εξαγωγείς γεωργικών αγαθών της Νοτίου Αμερικής, μετά την καταλήστευσή της από το ΔΝΤ το μόνο που παράγει είναι η φτώχεια, που τελικά εμποδίζει τους κατοίκους να απολαμβάνουν τα αγαθά της γης τους και εξαναγκάζει τα παιδιά στις φτωχές περιοχές της πρωτεύουσας, Μοντεβίδεο, να τρώνε γρασίδι και σκουπίδια για να ζήσουν... κι η κατάσταση χειροτέρευσε όταν τα σχολεία, και μαζί τους οι σχολικές καφετερίες, έκλεισαν, ανακοίνωσε αξιωματούχος οργανώσεως αρωγής στην πόλη. Στη διάρκεια της προηγούμενης σχολικής εβδομάδας τα παιδιά μπορούσαν τουλάχιστον να τρέφονται με ένα γεύμα την ημέρα, δήλωσε η Μάρτα Πεϊγκονέτ, εκπρόσωπος οργάνωσης αρωγής στην περιοχή Κονσιλιασιόν, μια συνοικία με 100.000 κατοίκους όπου ζουν κυρίως άνεργοι... και πρόσθεσε: «Οχι πια»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ