Πέμπτη 1 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Φοβούνται τον ίσκιο τους

Οι τυχάρπαστοι επιβήτορες της εξουσίας στην πρώην ΕΣΣΔ, τα διάφορα ανθρωπάκια που μετά την ανατροπή της λαϊκής εξουσίας, αφού κατάκλεψαν τη δημόσια περιουσία και βρέθηκαν να κουμαντάρουν τις τύχες εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων σαν εκπρόσωποι της νέας μαφιόζικης τάξης των καπιταλιστών, δείχνουν να φοβούνται ακόμα και το άκουσμα της λέξης επανάσταση, σαν τα κυνηγημένα σκυλιά που φοβούνται και τον ίσκιο τους.

Εκδηλώνοντας τον απεριόριστο φόβο τους για την κοινωνική επαναστατική διαδικασία, το υπουργείο δικαιοσύνης της Ομοσπονδίας της Ρωσίας αιτιολόγησε την άρνησή του να εγκρίνει την επανακαταγραφή του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας - Επαναστατικού Κόμματος των Κομμουνιστών (ΚΕΚΡ - ΕΚΚ), με το επιχείρημα, ότι ο τίτλος του κόμματος περιέχει τον όρο επαναστατικό και κατά την άποψη του ρωσικού υπουργείου Δικαιοσύνης «επανάσταση» σημαίνει βίαιη ανατροπή των κοινωνικοπολιτικών σχέσεων και πέρασμα της κρατικής εξουσίας από την άρχουσα τάξη σε άλλη κοινωνική τάξη - προοδευτική.

Λέτε να μην γνωρίζουν οι Ρώσοι δικαστές και τα ηγετικά στελέχη του υπουργείου ότι επανάσταση σημαίνει ριζική αλλαγή, ποιοτικό άλμα που μπορεί να είναι βίαιη ή μη βίαιη, ειρηνική. Ασφαλώς και το γνωρίζουν, όπως γνωρίζουν ότι είναι δικαίωμα κάθε πολιτικού κόμματος να θέτει σαν στρατηγικό του στόχο τη ριζική (επαναστατική) αλλαγή της κοινωνίας.

Γνωρίζουν ακόμα πολύ καλά ότι το ίδιο ισχύει και για την αντεπανάσταση, που μπορεί να εκδηλωθεί και να επικρατήσει με βίαια ή μη βίαια μέσα, τουλάχιστο χωρίς σημαντικής κλίμακας ένοπλη βία. Μήπως η ανατροπή της λαϊκής εξουσίας στην ΕΣΣΔ δεν ήταν μια καλά οργανωμένη αντεπανάσταση, που τελικά επικράτησε χωρίς να «ματώσει ρουθούνι»; Δεν ξέρουν ότι οι ίδιοι ήρθαν στην εξουσία, ανατρέποντας με αντεπανάσταση μια άλλη τάξη, βάζοντας ταυτόχρονα «άγριο χέρι» στη δημόσια περιουσία, που είχε δημιουργήσει η κοινωνική εργασία των προηγούμενων 8 περίπου δεκαετιών;

Δεν μπορεί να το χωρέσει ο νους του ανθρώπου ότι δικαστές, άνθρωποι με υψηλή, υποτίθεται, νοημοσύνη και γνώσεις αδυνατούν να κατανοήσουν αυτά τα απλά και αυτονόητα πράγματα. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι πράξεις τους στερούνται κάθε λογικής και αξιοπιστίας και ξέρουν ακόμα, πως ό,τι και να κάνουν δε θα μπορέσουν να ανακόψουν τη διαδικασία της επαναστατικής διαδικασίας για τη ριζική αλλαγή της κοινωνίας. Αυτό αποτελεί στόχευση των λαϊκών μαζών από την αρχή της εμφάνισης των ανθρώπινων κοινωνιών και καθορίζεται από αντικειμενικές νομοτέλειες και δεν μπορεί να μπει σε κανένα συρτάρι με κάποια δικαστική απόφαση.

Το μόνο που καταφέρνουν με τις πρωτόγονες αυτές ερμηνείες της επανάστασης είναι να αυτογελειοποιούνται και να αποκαλύπτουν τις πραγματικές προθέσεις τους, που δεν είναι άλλες από το να παρεμβάλλουν εμπόδια στην πολιτική δράση των κομμάτων, που τα θεωρούν επικίνδυνα για τη διαιώνιση του ληστρικού, του καταπιεστικού και μαφιόζικου καθεστώτος, που τώρα λυμαίνεται και ξεπουλά καθημερινά την άλλοτε μεγάλη και ισχυρή σοσιαλιστική χώρα.

Φοβούνται, λοιπόν, την επανάσταση όχι γιατί απεχθάνονται τη βία, αλλά γιατί απεύχονται τη ριζική αλλαγή, που θα τους στερήσει τα προνόμια που ιδιοποιήθηκαν, όταν ανέτρεψαν τη λαϊκή εξουσία και γιατί ξέρουν ότι παρά την προσωρινή τους επικράτηση, δεν ξεμπέρδεψαν με την επανάσταση και ότι το φάντασμα της επανάστασης θα πλανάται μόνιμα από πάνω τους.


Στράτος ΜΑΥΡΑΝΤΩΝΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η αντεπανάσταση στην Τσεχοσλοβακία στα 1968 (2011-09-04 00:00:00.0)
Η εξουσία στον επαναστατημένο λαό, οι εκμεταλλευτές στο περιθώριο (2007-12-14 00:00:00.0)
Η επανάσταση στη Γερμανία και στην Ουγγαρία (2000-01-09 00:00:00.0)
Ασυγκράτητα μπροστά! (1997-10-11 00:00:00.0)
Στα χνάρια της τακτικής των μπολσεβίκων (1996-11-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ