Κυριακή 20 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ελληνική Δύναμη Κοσσυφοπεδίου
Οι «πρεσβευτές» της Ελλάδας στη Νέα Τάξη

«Πρεσβευτές της Ελλάδας» ακόμα και «σύγχρονους συνεχιστές του Μ. Αλεξάνδρου» ονόμασαν μέλη της κυβέρνησης και στρατιωτική ηγεσία, κατά τη διάρκεια των επίσημων τελετών, όσους στελεχώνουν τα ελληνικά στρατιωτικά τμήματα που εστάλησαν στα διάφορα μέτωπα που άνοιξε το ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, στην επιχείρηση επιβολής και εδραίωσης της Νέας Τάξης Πραγμάτων του ιμπεριαλισμού. Οι χαρακτηρισμοί αυτοί βέβαια δεν είναι τυχαίοι, γιατί εκφράζουν τις επιδιώξεις των σχεδίων που προωθούνται με την ελληνική στρατιωτική παρουσία στα διάφορα ΝΑΤΟικά μέτωπα. Τα ελληνικά στρατεύματα, με την παρουσία τους, είναι για κάποιους οι προπομποί, οι πρόδρομοι της συμμετοχής του ελληνικού κεφαλαίου στο πλιάτσικο που ετοιμάζουν τα πολυεθνικά μονοπώλια για τα Βαλκάνια και ταυτόχρονα το μέσον για να διεκδικήσει η ελληνική κυβέρνηση ρόλο μικρού ιμπεριαλιστή στην περιοχή.

Σήμερα, περίπου 2.000 αξιωματικοί, υπαξιωματικοί, πενταετείς αλλά και στρατεύσιμοι οπλίτες υπηρετούν σε Βοσνία, Αλβανία και Κοσσυφοπέδιο για λογαριασμό και υπό τις εντολές του ΝΑΤΟ, με ένα ετήσιο κόστος που φθάνει τα 50 δισ. δραχμές. Ο κύριος όγκος αυτής της δύναμης είναι στο Κοσσυφοπέδιο, η (ΕΛΔΥΚΟ), όπου έχει σταλεί μια μηχανοκίνητη ταξιαρχία, η 34 Μ/Κ ΤΠΖ, με προσωπικό περίπου 1.200 άτομα. H ελληνική ταξιαρχία έχει αναπτυχθεί στο Κόσσοβο ως ταξιαρχία υποστήριξης όλων των δυνάμεων της KFOR, είναι δηλαδή γενικών καθηκόντων.

Προσφορά στο ΝΑΤΟ

Η προσφορά της ταξιαρχίας στις ΝΑΤΟικές δυνάμεις στο Κόσσοβο είναι μέρος της γενικότερης εμπλοκής στη ΝΑΤΟική επιχείρηση κατοχής της σερβικής επαρχίας. Η Θεσσαλονίκη είναι η έδρα του Στρατηγείου Ζώνης Συγκοινωνιών (Νότου) COMMZ(S). Αυτό ασχολείται κυρίως με το συντονισμό των κινήσεων των δυνάμεων της KFOR μέσω Θεσσαλονίκης από και προς ΠΓΔΜ και για το σκοπό αυτό συνεργάζεται, δηλαδή είναι στη διάθεσή του, οι αρμόδιες αρχές (Αστυνομική Διεύθυνση - Λιμεναρχείο - Τελωνεία - ΟΣΕ κλπ.). Η Ελλάδα διαθέτει στην COMMZ(S) τον διοικητή που είναι συνταγματάρχης, δύο αξιωματικούς στο επιτελείο, έναν οικονομικό αξιωματικό και 12 υπαξιωματικούς και στρατιώτες.

Μέχρι το τέλος Οκτώβρη 1999 είχαν καταπλεύσει 190 πλοία και είχαν προσγειωθεί 450 αεροσκάφη μεταφέροντας 32.00 περίπου άτομα,20.000 περίπου οχήματα διαφόρων τύπων, 400 περίπου τανκ, 1.900 περίπου τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, 100 πυροβόλα, 250 φορητά αντιαεροπορικά όπλα και περίπου 7.000 κοντέινερ με υλικά υποστήριξης.

Αποστολή της ΕΛΔΥΚΟ

Η αποστολή της στρατιωτικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο είναι, υποτίθεται, κατόπιν σχετικής απόφασης του ΚΥΣΕΑ που προβλέπει η ελληνική συμμετοχή στη δύναμη της KFOR.

Ειδικότερα έχουν διατεθεί:

- Η 34 Μ/Κ Ταξιαρχία, συνολικής δύναμης 1.162 ατόμων

- Ενα C-130 με προσωπικό 10 άτομα.

- Προσωπικό για την επάνδρωση των ΝΑΤΟικών επιτελείων των στρατηγείων και των διοικήσεων της KFOR συνολικής δύναμης 30 αξιωματικών και οπλιτών.

- Προσωπικό για τα απαιτούμενα τμήματα, εντός της Ελλάδας, για την υποστήριξη, συνολικής δύναμης 157 αξιωματικών και οπλιτών.

Να σημειωθεί ότι στην ΕΛΔΥΚΟ συμμετέχουν και στρατεύσιμοι οπλίτες ο αριθμός των οποίων ανέρχεται συνολικά περίπου σε 150 περίπου.

Οσον αφορά την ανάπτυξη των δυνάμεων της 34ης Μ/Κ ΤΑΞΠΖ, ξεκίνησε στις 15 Ιούνη 1999, όταν το πρώτο τμήμα της Ελληνικής Δύναμης, αποτελούμενο από ένα μηχανοκίνητο τάγμα Πεζικού (501 Μ/Κ ΤΠ) και τμήματα υποστήριξης, συνολικής δύναμης 525 ατόμων αναπτύχθηκε στο Κόσσοβο, στην περιοχή του Ουρόσεβατς, υπό την αμερικανική ταξιαρχία (Πολυεθνική Ταξιαρχία Ανατολής). Στις 25 Αυγούστου 1999 μέχρι τις 6 Σεπτέμβρη αναπτύχθηκαν πλήρως το στρατηγείο και οι μονάδες της ταξιαρχίας στην περιοχή του Κόσσοβο Πόλιε, πλησίον του σιδηροδρομικού σταθμού, ενώ το ΤΥΠ και το ΤΜΧ στο Ουρόσεβατς, στο χώρο του 501 Μ/Κ ΤΠ.

Στην αποστολή της ΕΛΔΥΚΟ περιλαμβάνονται: Εκτέλεση αναγνωρίσεων, επισκευές δρομολογίων. Κατασκευή έργων για την KFOR, όπως εγκαθιστάσεις σημείων ελέγχου και επικοινωνιών. Εκτέλεση ελέγχου κυκλοφορίας στο σημείο εισόδου συνόρων Κοσσόβου - ΠΓΔΜ. Παροχή ασφάλειας και συνοδείας φαλάγγων. Παροχή υγειονομικής περίθαλψης. Συνοδεία φαλάγγων προσφύγων. Ελεγχος σημείων συγκέντρωσης, καταμέτρησης και καταστροφής οπλισμού που παραδίδει ο ΑΣΚ. Διεξαγωγή περιπολιών σε ευαίσθητες περιοχές. Σήμανση νορκοθετημένων περιοχών.

Μέχρι το τέλος Νοέμβρη 1999 η ΕΛΔΥΚΟ εκτέλεσε 500 αποστολές αναγνώρισης, συνοδείας, ασφάλειας και ελέγχου κυκλοφορίας. Εχει επανδρώσει 7 σημεία ελέγχου δρομολογίων. Φρουρεί σε 24ωρη βάση δύο σημεία συγκέντρωσης όπλων που παραδίδονται από τον ΑΣΚ.

Πιλοτικό πρόγραμμα ΝΑΤΟποίησης

Ο ρόλος και η λειτουργία της ΕΛΔΥΚΟ έχει ένα χαρακτήρα πιλοτικού προγράμματος για τη λειτουργία και το νέο ρόλο συνολικά των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Η ελληνική ταξιαρχία που βρίσκεται στο Κοσσυφοπέδιο και τελεί κάτω από τις διαταγές των Αμερικανών αξιωματικών του ΝΑΤΟ, είναι μια μικρογραφία των όσων έχουν δρομολογηθεί με την εφαρμογή της νέας δομής του ΝΑΤΟ. Είναι η εικόνα του ελληνικού στρατού, που ετοιμάζεται για τα επόμενα χρόνια. Ενός στρατού, που θα επανδρώνεται από μισθοφόρους και θα είναι έτοιμος για οποιαδήποτε αποστολή τοπικού χωροφύλακα της νέας τάξης του ιμπεριαλισμού. Εξάλλου, το ομολόγησε ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, όταν προ ημερών ρωτήθηκε για το πού βρίσκεται η ελληνική δύναμη και ποια αποστολή έχει αναλάβει μετά το ξέσπασμα των τελευταίων ταραχών στην πόλη Μιτροβίτσα. Δήλωσε λοιπόν άγνοια και αναρμοδιότητα, επειδή, όπως είπε, «η Ελλάδα δε διοικεί τις δυνάμεις αυτές.

Στις εκτιμήσεις αυτές συνηγορούν και όσα αναφέρονται σε επίσημα ενημερωτικά κείμενα. «Η παρουσία της ΕΛΔΥΚΟ στο Κοσσυφοπέδιο, αναφέρεται σε κείμενο του ΓΕΕΘΑ, σηματοδοτεί τη συμβολή της Ελλάδας στη διατήρηση της ειρήνης, προβάλλει τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις στην περιοχή των επιχειρήσεων και μέσω αυτής την υποστήριξη της ελληνικής διπλωματίας στο πρόβλημα της περιοχής και προάγει το επίπεδο επιχειρησιακής εκπαίδευσης και συνεργασίας με τις Ενοπλες Δυνάμεις των χωρών μελών του ΝΑΤΟ και PFP (σ.σ. «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη»), οι οποίες συμμετέχουν στην πολυεθνική δύναμη».


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ