Κυριακή 20 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αλέκα Παπαρήγα
Ψήφο σ' αυτούς που πρωτοστατούν για το Μέτωπο

Στη κατάμεστη αίθουσα γνωστού ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ανέλυσε τον εκλογικό στόχο του Κόμματος και τις προϋποθέσεις οικοδόμησης του Λαϊκού Μετώπου

«Οι προτάσεις του ΚΚΕ δε συνιστούν ένα πρόγραμμα κλειστό, ένα πρόγραμμα που αφαιρείται και αποσπάται από τις δυσκολίες», τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Avaton

«Οι προτάσεις του ΚΚΕ δε συνιστούν ένα πρόγραμμα κλειστό, ένα πρόγραμμα που αφαιρείται και αποσπάται από τις δυσκολίες», τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Τους βασικούς άξονες του Μετώπου, την πολιτική συμμαχιών και τον εκλογικό στόχο, ως προϋπόθεση δημιουργίας των συσχετισμών δύναμης που θα οδηγήσουν το τόπο στην έξοδο από την κρίση, παρουσίασε η ΓΓ της του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής σε συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη.

Παρουσιάζοντας, η Αλέκα Παπαρήγα, την πρόταση του ΚΚΕ σημείωσε: «Θεωρούμε ότι πρέπει να συγκεντωθούν σήμερα δυνάμεις σε ποσότητα και σε ποιότητα, οι οποίες θα διεκδικούν με όρους πάλης, με όρους αναμέτρησης - και η αναμέτρηση δεν είναι μόνο στη μορφή της πάλης, είναι και στο περιεχόμενο και στην κατεύθυνση και στην ικανότητα αναμέτρησης - και στην ουσία θα οικοδομήσουν, θα διαμορφώσουν έναν άλλο συσχετισμό δύναμης που θα επιχειρήσει και μια οριστική έξοδο και ανατροπή από αυτή την πολιτική. Και σε αυτή τη λογική προτείνουμε τη συγκρότηση του Αντιϊμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου.

Το λέμε και Λαϊκό Μέτωπο. Το εννοούμε οπωσδήποτε σε κοινωνικό και σε πολιτικό επίπεδο. Χρησιμοποιούμε όρους κινήματος και όχι απλά όρους διαμόρφωσης ενός πολιτικού φορέα που θα διεκδικεί ουσιαστικές αλλαγές απλώς και μόνο μέσα από κοινοβουλευτικές και με τη συμμετοχή στις εκλογές. Βεβαίως και η εκλογική διαδικασία θα είναι μέσα στη λογική του μετώπου, αλλά δεν μπορεί να είναι ο μονοσήμαντος δρόμος αλλαγής της κατάστασης, γιατί οι εκλογικές διαδικασίες προβλέπουν δράση του λαού κάθε 4 χρόνια, ενώ οι διαδικασίες του κινήματος προβλέπουν καθημερινή δράση».

Το Μέτωπο και οι διεθνείς οργανισμοί

Παρουσιάζοντας το διεκδικητικό στόχο - πλαίσιο που προβάλει το Μέτωπο, ανέφερε το τρίπτυχο: λαϊκή οικονομία, παραγωγικός συνεταιρισμός, και κοινωνικοί τομείς, που όπως είπε είναι τομείς σύγκρουσης με το μονοπωλιακό κεφάλαιο. Και αναμφισβήτητα αυτή η σύγκρουση, διευκρίνισε, δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει και τη θέση της χώρας μας στους Διεθνής οργανισμούς, ΝΑΤΟ, ΕΕ. «Εαν θέλεις να αναπτύξεις πραγματικά την οικονομία της χώρας σου, εκεί που εσύ έχεις επιλέξει, αυτόματα συγκρούεσαι με τους διεθνείς οργανισμούς. Πολλοί μάς λένε, σύγκρουση είναι η αποδέσμευση. Είναι η ανώτατη σύγκρουση, αλλά αυτή η αναγκαιότητα προβάλλει και θα φανεί όταν αποφασίσεις να θέσεις σε κίνηση με φιλολαϊκά κριτήρια τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας, όταν αποφασίσεις ότι δε θα μετέχεις σε ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις εκτός Ελλάδας. Οσο η Ελλάδα και όλες οι χώρες συμμετέχουν σε αυτούς τους οργανισμούς, τα βήματα προς τα εμπρός δεν μπορούν να γίνουν ακόμη και αν θέλεις.

Η διαδικασία της σύγκρουσης με αυτούς τους οργανισμούς έχει να κάνει και με τους συσχετισμούς δύναμης. Εμείς θεωρούμε πως ο λαός πρέπει να έχει καθαρό ότι η συμμετοχή της χώρας μας σε αυτούς τους οργανισμούς, είναι εμπόδιο στην ανάπτυξή της και φυσικά μια λαϊκή κυβέρνηση πρεπει να αντιμετωπίσει και αυτό το ζήτημα, όχι όμως σαν πράξη μιας μέρας».

Απαντώντας στο ερώτημα αν είναι δυνατό να επέλθουν μεγάλες αλλαγές μόνο στην Ελλάδα, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε: «Δεν έχουμε αυταπάτες. Ξέρουμε ότι όταν ο περίγυρός μας είναι απόλυτα εχθρικός και από τη στιγμή που η Ελλάδα είναι μπλεγμένη βαθιά στα γρανάζια του ιμπεριαλισμού, κάθε βήμα προς τα εμπρός, θα συναντάει και την επέμβαση του αντίπαλου. Ξέρουμε όμως και πως αν το λαϊκό κίνημα κάθε χώρας σκεφτεί ότι δεν μπορεί να κάνει μόνο του τίποτα, τότε μοιραία δε θα κάνει κανένας τίποτα και τα πράγματα θα παραμείνουν ως έχουν. Εμείς πιστεύουμε πως ακριβώς και εξαιτίας της διεθνοποίησης, υπάρχει ανάγκη το λαϊκό κίνημα σε εθνικό επίπεδο να προχωράει όσο μπορεί, αξιοποιώντας ταυτόχρονα και τη διεθνοποίηση της πάλης. Γιατί, πώς θα αλλάξει η διεθνής κατάσταση αν δεν αποφασίσουμε να μπουμε σε μια διαδικασία τέτοιας αναμέτρησης».

Δεν κρυβόμαστε

Ουδέποτε το Κόμμα μας είχε την αντίληψη του «μόνοι μας, τόνισε η Αλ. Παπαρήγα. Το Μέτωπο θα ξεκινήσει σαν ένα κίνημα αντίστασης, αντιπολίτευσης και πρέπει να μετατραπεί σε ένα κίνημα εξουσίας.

Ποτέ δεν κρύψαμε, επίσης, ότι σκοπός του ΚΚΕ είναι η σοσιαλιστική κοινωνία, όμως δεν βάζουμε όρο για τη συγκρότηση του Μετώπου. Ούτε επιτρέπεται, ούτε θα ήταν και σωστό να βάζαμε όρο την οικοδόμηση του σοσιαλισμού.

«Και στις εκλογές ζητάμε ψήφο, για να βοηθήσουμε στην οικοδόμηση του Μετώπου. Γιατί είναι καθαρό πως για να φτιαχθεί το Μέτωπο, αυτοί που πρωτοστατούν πρέπει να έχουν δύναμη . Η πολιτική συμμαχιών του ΚΚΕ περπατάει όταν το ίδιο έχει δύναμη », και κατέληξε σημειώνοντας: Μπορεί για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στο πολιτικό επίπεδο να είναι μόνο το ΚΚΕ. Στην πορεία και η ολοκλήρωση σε πολιτικό επίπεδο μιας συμμαχίας θα βοηθούσε. Ομως, δεν μπορεί στο όνομα της πολιτικής συμφωνίας να κάνουμε συμφωνίες σε βάρος της ουσίας της συμμαχίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2011-02-11 00:00:00.0)
Σταθμός στην πάλη για τις κλαδικές συμβάσεις (2006-04-14 00:00:00.0)
Η θετική για το λαό προοπτική βρίσκεται στον αντιμονοπωλιακό αγώνα (2003-09-11 00:00:00.0)
Να γίνουμε αμοιβαία τολμηροί για το Μέτωπο (1999-09-09 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1996-03-31 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1996-01-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ